Forum Klimatyzacja
agregat wody lodowej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: agregat wody lodowej (/showthread.php?tid=6154)

Strony: 1 2 3 4

agregat wody lodowej - jacek 64 - 2012-06-06

wit napisał(a):by nie wiedział, że problemem był filtr a nie zawór.
Kolega Wit ma rację i nie ma racji. Bo gdybym wymienił od razu filtr to był bym pewien że uszkodzony był zawór. I ta wiedza była by błędna . A tak - drogo mnie to kosztowało , dużo czasu zmarnowałem , ale filtr będę sprawdzał zawsze. Wiedza ma kosztować , z tym się liczę .

agregat wody lodowej - mentor12 - 2012-06-06

Gdybyś mnie posłuchał to Twoja roboczo godzina pozostała by na odpowiednim poziomie. Smile

agregat wody lodowej - wit - 2012-06-06

gdybyś porządnie sprawdził temperatury rurek -wiedziałbyś od razu, że z filtrem coś się dzieje. zwłaszcza, że objawy to sugerowały -i sam wykluczyłeś filtr.

wracając do obecnego kłopotu z zespawaniem. wydmuchaj ten olej azotem -aby rurki puste były.. dorób rurki tak aby był przepływ przez filtr pionowo w dół. nie poziomo -a pionowo w dół. Jak pomyślisz tak dasz rurki, że ta odrobina oleju będzie miała gdzie skapnąć nie robiąc Ci problemów ze spawem.

i zadbaj, żeby był naprawdę swobodny przepływ azotu -bez oporów -azot musi mieć gdzie uciekać -a nie przez spawaną (lutowaną szczelinę)- w trakcie lutowania azot prawie zamknij -ma się ledwie sączyć -a za spawanym miejscem ma być coś otwarte -aby się nie tworzyło ciśnienie wydmuchujące spoinę.
olej -resztki -krople powinien Ci swobodnie spływać przez filtr w dół a nie przelewać się.
zalutuj
-uzupełnij/wymień olej do nominalnej ilości. lub znowu rutynowo -skoro sporo się działo -zrób test zakwaszenia oleju -i ewentualnie wymień olej.

porządna próżnia i suszenie układu sporo tam kombinowałeś -długo było otwarte...
potem czynnik.

zobacz, czy tego filtru jakoś zamocować nie trzeba-czy rurek nie obciąża za mocno wisząc na nich -czynie ma drgań...
ciężko się radzi nie widząc układu -na podstawie fragmentarycznych opisów... a i radzi się skrótowo.

agregat wody lodowej - jacek 64 - 2012-06-09

Dzięki Wit- zrobiłem tak jak powiedziałeś, przelutowałem układ , pospawałem, robię próżnię i osuszam . Chcę uzupełnić olej. Mam dylemat . Orginalny olej jest dość drogi 600 zł za 5 litrów. Potrzebuję tylko litr. Chodzi o model Copeland ZR19M3E. Co radzicie - użyć jakiegoś oleju uniwersalnego, czy koniecznie orginalny ? konsultant z hurtowni mówi że żaden producent oleju nie da gwarancji , że po użyciu innego podobnego zamiennika oleje się nie "zważą" . Jak kupię oryginalny to moze go zużyję za klika lat. Są przecież różne modele i firmy.

agregat wody lodowej - wit - 2012-06-09

-jeśli dobrze pamiętam to w tych copelandach jest oryginalny olej rl32 maf.
bywa i w małych 1 litrowych puszkach .
coś około 150zł puszka -nie pamiętam dokładnie.

generalnie dodając uniwersalny nic się nie powinno stać -ważne -dodawany "inny" olej ma być olejem podstawowym bez żadnych dodatków uszlachetniaczy i innych przypraw -zazwyczaj to dodatki "się gryzą"
np sez 32 nie powinien się gryźć.

ja bym preferował całkowitą wymianę oleju i to na oryginał. ale to koszty.
A jak mówią są różne sposoby obdarcia zająca ze skóry...

agregat wody lodowej - mentor12 - 2012-06-09

Wstrzymaj się z tym uzupełnieniem oleju.Uruchom układ i zobacz czy nie powróci ponieważ układ chodził na niskim ciśnieniu parowania.

i tak prawdopodobnie będzie musiał dodać to co spuścił i wydmuchał... a łatwiej dolać na pustym układzie niż pchać pod ciśnieniem.

wiec może dodać co się spuściło -a potem -po uruchomieniu sprawdzić czy ilość prawidłowa...

agregat wody lodowej - jacek 64 - 2012-06-09

We wzierniku nie widać oleju. Napewno część zanjduje sie w skraplaczu i rurach. Sam brudny filtr zatrzymał część oleju . Powinno być w układzie 4,1 litra. Gdy brakuje 1 litra to 1/4 objętości . Ale gdy agregat kosztuje prawie 4000 euro netto - -lepiej nie ryzykować. W poniedziałek porozmawiam z hurtownią spróbuję z uniwersalnym .Dzieki za podpowiedzi Smile

Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

agregat wody lodowej - awax - 2012-06-09

mentor12 napisał(a):Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

Tak z czystej ciekawości,jaka pompa da znać dając sygnał o rodzaju ciśnienia????

Rozbryzg powoduje ciśnienie.

O czym Ty piszesz????pomyliłeś wątki?jaki rozbryzg?co niby ma wyłączyć sprężarkę?
jaka pompa olejowa??
Żenada!!!!

awax napisał(a):
mentor12 napisał(a):Po raz kolejny mnie nie słuchasz.Uruchom układ i go oceń Gdy będzie mało to pompa da znać dając sygnał o różnicy ciśnienia.A ta wyłączy cały układ jako zabezpieczenie poprawnego smarowania Barbie zapewne zna różnicę powodującą zatrzymanie układu.Barbie abyś się nie motał to jest różnica pomiędzy ciśnieniem pompy olejowej a ciśnieniem w karterze sprężarki.W czasie dając szansę pompie olejowej i karterowi na stabilizację.Dlatego czasami poprawiam błędy podłączenia pokroju twojego prafesjonalizmu gdzie tacy jaj ty nie dają szansy rozruchu układu chłodniczego.

Tak z czystej ciekawości,jaka pompa da znać dając sygnał o rodzaju ciśnienia????
To ja powinienem się uczyć od Ciebie a nie odwrotnie.To ja powinienem zadawać pytania a nie ty?To ja powinienem chłonąć wiedzę od Ciebie a nie odwrotnie.To ty jesteś ALFĄ i OMEGĄ i to ty jesteś prezesem a nie ja.

jacek 64 napisał(a):We wzierniku nie widać oleju. Napewno część zanjduje sie w skraplaczu i rurach. Sam brudny filtr zatrzymał część oleju . Powinno być w układzie 4,1 litra. Gdy brakuje 1 litra to 1/4 objętości . Ale gdy agregat kosztuje prawie 4000 euro netto - -lepiej nie ryzykować. W poniedziałek porozmawiam z hurtownią spróbuję z uniwersalnym .Dzieki za podpowiedzi Smile
Jacek,może właśnie ze względu na cenę uzupełnić oryginalnym olejem ???

mentor12 napisał(a):
awax napisał(a):

To ja powinienem się uczyć od Ciebie a nie odwrotnie.To ja powinienem zadawać pytania a nie ty?To ja powinienem chłonąć wiedzę od Ciebie a nie odwrotnie.
Przecież Ty już wszystko Wiesz najlepiej.
Obejrzyj sobie jaka to jest sprężarka.Znajdziesz na fotce,na której zauważyłeś nieprawidłowo zainstalowany filtr.
Zastanów się co piszesz.

Ja nie zajmuję się bzdurami i myślałem że to poważny system.Być może masz racje że nie ma pompy oleju Smile

wracając do tematu -sprężarka prawdopodobnie wyrzuciła część oleju w układ -ze względu na zapchany filtr i brak krążenia czynnika i oleju -olej prawdopodobnie zalega w chłodnicy, skraplaczu rurociągach a w sprężarce jest mało.

jak poprawiłeś układ -wszystko zacznie działać- to i olej wróci do sprężarki -w sprężarce przybędzie.

ale -część oleju spuściłeś przy wymianie filtra i przedmuchiwaniu -proponuje tyle ile spuściłeś dodać -uruchomić układ -i po kilku godz pracy skontrolować poziom oleju. i ewentualnie jeszcze uzupełnić do poziomu nominalnego -żeby we wzierniku na sprężarce było widać wg instrukcji.

agregat wody lodowej - jacek 64 - 2012-06-11

Udało mi sie zakupić oryginalny 1 litr olej Emkarate RL32 - 3MAF. Będe zalewał . Dam znać co wyszło .

agregat wody lodowej - mentor12 - 2012-06-12

Co za dużo to nie zdrowo.Ja bym to uruchomił i poczekał na rozwój sytuacji.

agregat wody lodowej - jacek 64 - 2012-06-13

Układ uruchomiłem , miałem jeszcze jedną uszczelkę do wymiany. Długo go suszyłem . Oleju wpuściłem 0,5 litra i starczyło - ( zassałem na próżni przez króciec olejowy) . Doładowałem 9 kg czynnika . Wszystko ruszyło. Ciśnienia i przepływy we wzierniku Ok. Filtr na nowo umocowałem aby nie miał drgań - jest w nowym położeniu. Sumując - miałem niezły poligon z tą usterką. Wiele sie nauczyłem . Wszystkim kolegom dziekuję za pomoc i podpowiedzi Smile