![]() |
|
Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? (/showthread.php?tid=10142) |
Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Zhan - 2017-03-04 Witam, Czy to prawda, jednostka zewnętrzna, która na papierze ma 50dB i 3,5kW może pracować ciszej niż jednostka, która ma 45dB i 2,5kW? Zakładając oczywiście te same warunki, konkretnie mówiąc do schłodzenia jest pokój około 18mkw z dużym oknem od wschodu. Waham się między Fuji RSG12LMCA/ROG12LMCA i RSG09LMCA/ROG09LMCA. Niestety z uwagi na montaż w bloku liczy się niemal każdy decybel. pozdrawiam Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Bolas - 2017-03-05 Pewnie tak bo 3,5kW będzie pracować troszkę głośniej przez krótszy okres czasu a potem zmniejszy obroty na utrzymaniu więc podejrzewam że odczucie będzie jednak na korzyść 3,5kW. Ale to wszystko zależy od wielu czynników a oddczucia słuchającego są ich największym wyznacznikiem. Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - barbie - 2017-03-05 w bloku emerytów śmigło wentylatora obracane wiatrem robi zadymę . Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - mg - 2017-03-05 barbie napisał(a):w bloku emerytów śmigło wentylatora obracane wiatrem robi zadymę .:lol: Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Zhan - 2017-03-05 barbie napisał(a):w bloku emerytów śmigło wentylatora obracane wiatrem robi zadymę .No właśnie... kilka lat temu musiałem zdemontować z dachu pusty maszt po zdjętej antenie CB bo sąsiadkę bolała od niego głowa. Wracając do tematu, Bolas napisał(a):podejrzewam że odczucie będzie jednak na korzyść 3,5kW. Ale to wszystko zależy od wielu czynników a oddczucia słuchającego są ich największym wyznacznikiem.Od jakich czynników? Pytam o faktyczny, mierzalny poziom hałasu, pomijam subiektywne odczucia słuchających. Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Amfan - 2017-03-06 Mierzalny poziom hałasu jest taki jaki jest i tego nie da się oszukać . Jak producent podaje 45dB to jest 45 jak podaje 50 dB to jest 50dB. Tylko,że to są wartości dla maksymalnych wydajności tych urządzeń ,czyli wtedy gdy jedno urządzenie ma moc 2,5kW drugie 3,5kW. Różnica pojawia się wtedy gdy zmienia się obciążenie cieplne i np chwilowe zapotrzebowanie jest 2kw to dla urządzenia 2,5 kW jest to 80% mocy . A dla 3,5 kW jest to 58% mocy. I teraz jakbyśmy wykonali interpolacje (nie znam wykresu hałasu w funkcji zmiany mocy).. Urządzenie (2,5 kW ) 0 kW=0dB a 2,5kW=45bB to 2kW =36dB.Urządzenie (3,5kW) 0 kW=0dB a 3,5kW=50dB to 2,0kW=29dB. Te ostatnie obliczenia to tylko hipoteza, nie mogłem znaleźć na szybko jak przebiega taki wykres. I oczywiście porównuje tu urządzenia ,które różnią się wielkościami fizycznymi a nie tylko elektronika ,która rozpędza urządzenia do większych obrotów przez co jest większy jednostkowy przepływ i mamy z urządzenia np 2,5 kW 3,2kW. Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - obser - 2017-03-06 Załóż 3,5. I tak to prawie niesłyszalna różnica i jak będziesz miał upierdliwych sąsiadów,to i niepracujący będzie im przeszkadzał. Prawie w każdej marce wymiary takich jednostek są identyczne,,najwyżej lekko różnią się wagą (i powinny)a podane wartości dB są w skrajnych wypadkach. Po montażu prawidłowo założony klimatyzator jest zaskoczeniem dla Klienta,że prawie go nie słychać. Ostatni po długich dyskusjach,ludzi przestraszonych decybelami założyłem klimę ze zobowiązaniem,że jak będzie mocno hałasować ,to ją zdejmę. Lekki szum jz zadziwił Klienta. Nie piszę też o wypadku,jaki widziałem,że sąsiad kolegi postawił klimę na wspólnym odgrodzeniu balkonów wyrzucając gorące powietrze na jego balkonik i już skończyło się posiedzenie przy piwku na balkoniku i zapalenie fajeczki. Co będzie cichsze 2,5kW czy 3,5kW? - Bolas - 2017-03-06 Nie byłem wystarczająco szybki ale koledzy wyczerpali temat
|