![]() |
|
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzator typu split- jakiej firmy (/showthread.php?tid=10177) Strony:
1
2
|
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Damian1980 - 2017-03-21 Witam wszystkich, chciałbym się przed ważną dla mnie decyzją jaką jest montaż klimatyzacji w mieszkaniu poradzić praktyków w jakiej marki sprzęt warto zainwestować moje ciężko zarobione $$ otóż potrzebuję jednostki 3,5kw, co do wymogów najważniejszy to takie, żeby jednostka zarówno zewn jak i wewn były ciche (mieszkanie w bloku), miały w miarę dobre filtry (dziecko jest alergikiem), była oszczędna (inwerter) i chociaż wiem, że tego nie do końca się w dzisiejszych czasach da przewidzieć ale żeby sprzęt raczej sie nie psuł po okresie gwarancji. Byłem podpytać dwóch lokalnych ludzi, którzy się tym zajmują i polecono mi odpowiednio MDV (ewentualnie dopłata 200zł do LG basic) , drugi majster natomiast montuje Hinsense i Gree lub jak się uprę może zamontować LG (ale w wersji standard plus jeśli dobrze zapamiętałem). Wiem że trochę mało danych ale który z tych sprzętów będzie generował njamniejszy hałas i spełni moje wymagania? Koszty pomijam, gdyż są bardzo porównywalne i te 200 czy 300zł nie robi aż takiej róznicy. Serwis żeby utrzyać gwarancję u pierwszego Majstra dwa razy w roku u drugiego raz w roku ale drozszy więc też to pomijam. Co Panowie doradzicie?
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - obser - 2017-03-21 Gree, a co do awaryjności, to uwierz, że Instalator też się modli i dobiera takie urządzenia, aby się nie psuły, bo awarie to jego strata. Co do wyboru, to znajdź sobie model, który Ci odpowiada cenowo i bajerowo. Wybór w tej marce jest jako taki. Ale wiadomo bajerki kosztują. LG Basica raczej odradzam,to takie prawdziwe economy class. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Shitashii - 2017-03-21 Większość producentów ma klimatyzatory klasy eco (ekonomiczna, a nie ekologiczna), klasy premium i klasy prestige. Wiadomo, że Twoje wymagania najlepiej spełnią te właśnie z wyższej półki, a nie te proponowane przez Twoich majstrów, gdyż one są najtańsze. Z mojej wiedzy samsungi są najcichsze (od 16dB)i mają filtry HD. Ktoś pewnie zaproponuje coś innego. Ale to nie będzie cena katalogowa 2000 netto tylko >3500 . Klimatyzator typu split- jakiej firmy - contango - 2017-03-21 "Majstry" z rozpędu zaproponowali urządzenia "eco" ,bo większość klientów patrzy po cenie ,a nie parametrach urządzenia. Wyżej wspomniany Samsung to ok. ale wymaganie odnośnie filtrów to spełni dopiero Samsung Premium. Zalety: za niewielką dopłatą można wydłużyć gwarancje do 5 lat, oraz fajny design- wadą jest to ,że znaczek "Samsung" kosztuje. Mniejsza o producenta ale faktycznie wymagania odnośnie filtrów, decybeli oraz klasy energetycznej to spełniają urządzenia nie z tej półki co LG Basic (u LG jest to LG Deluxe). Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Damian1980 - 2017-03-21 Dziękuję Panowie za odpowiedzi, mam rozumieć że warto dopłacić do wersji premium/deluxe? czy może zloty środek typu wersja standard w lg będzie wystarczająca, egoztyki typu Hilsense i MDV na starcie odpuścić? Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Klima_T - 2017-03-22 Z doświadczenia w bloku. LG Deluxe. Zdjęty po 5 miesiącach, poszedł na reklamację. W wewnetrznej wentylator o coś ocierał i sobie terkotał. Zewnetrzna wpadała w takie wibracje, ze pół bloku się trzęsło. Wiadomo, trafiłem na kiepską serię. Użytkowo, podstawowe sterowanie, brak podświetlania pilota (noc), wewnętrzna głośna na grzaniu Zmieniłem na Gree U Crown. Spadł średni pobór prądu, wewnętrzna cichsza, sterowanie z wifi, kilka programów nocnych, podświetlanie, rozsądniejszy (oszczędniejszy) defrost. Jak w bloku to zastanów się czy na pewno chcesz 3.5kw. Zwykle to są małe pomieszczenia i 2.5kw da radę. Co do głośności to producenci podają ilość db przy chłodzeniu, unikają jak mogą informowania że przy grzaniu są to wyższe wartości. Co do ostatniego pytania. Tak, w mieszkaniach warto dopłacić do wyższych wersji. Te niższe to do sklepów, biur, serwerowni. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - DBKlima - 2017-03-22 Damian1980 napisał(a):Dziękuję Panowie za odpowiedzi, mam rozumieć że warto dopłacić do wersji premium/deluxe? czy może zloty środek typu wersja standard w lg będzie wystarczająca, egoztyki typu Hilsense i MDV na starcie odpuścić?LG znana marka... znana z tego że jest znana
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - benedykt - 2017-03-22 W serwisie mam większą ilość awarii na LG niż na GREE. A LG Basic to totalna porażka bardzo awaryjne głównie płyty j.w i czujniki sygnału pilota. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Damian1980 - 2017-03-22 Teraz dopiero namieszaliście mi w głowie może inaczej w takim razie, co w takim razie warto wybrać? skoro lg bee, gree będzie rozsądniejszym wyborem? typowe marki premium typu mitsubishi są chyba poza moim zasięgiem $ więc szukam złotego środka, nie wymagam niemożliwego czyli super sprzętu za małe pieniądze, ale szukam czegoś z zdobrym stosunkiem cena/jakość, funkcja grzania mnie nie interesuje zupelnie nie jest mi potrzebna, ma to być po prostu z racji tego że mieszkam w bloku cichy sprzęt i dobrze żeby miał jakieś filtry, gdyż żona jest przeciwna klimatyzacji (dziecko alergik) bo Pani Jadzia ze sklepu miesnego powiedziala przecież ze to takie szkodliwe ja już nie chcę się męczyć w lecie i udało mi się ją namowić na montaż pokazując że dzisiaj klimatyzacja (akurat lg) ma różne filtry i dzisiejsze sprzęty są bezpieczne pod tym względem...dlatego radzę się Was co wybrać, fajnie by było zdać się całowicie na instalatora, ale w praktyce b. często oczywiście nie zawsze wybierze sprzęt na który ma większą możliwość zarobku a nie lepiej spełnia potrzeby klienta..
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - benedykt - 2017-03-22 Kup sobie GREE np. dive albo u-crown i na pewno zaspokoi Twoje oczekiwania
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - obser - 2017-03-22 Wieli Instalatorów 'Z urzędu" proponuje Ci najtańsze typy, ale cenniki katalogowe i katalogi są ogólnodostępne i możesz je przejrzeć. Proponują najtańsze, aby Klient się nie przestraszył, ale wersje premium potrafią być 2,3 krotnie droższe, choć i na takie jest rynek. Ja tam Klientowi przedstawiam całą ofertę, opowiadając o plusach i minusach. Napchanie bajerami (jonizatory,automatyczne żaluzje kierunkowe,itp) są to potencjalne bajerki do zepsucia i niektóre powodują blokadę urządzenia, a Producent za takie coś sobie liczy grubo. Zauważyłem,że najbardziej żywotne i bezproblemowe są podstawowe modele oferty nie economy i nie premium. Przykładów nie rzucam, bo sporo marek to tylko klony innych. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Klima_T - 2017-03-23 Ja o grzaniu klimą też nie myślałem. Dopóki nie spojrzałem na tabelkę efektywności. W zależności od urządzenia, średnio 1KW energii elektrycznej daje 4 KW energii cieplnej. Cała zima kaloryfery zakręcone, grzała tylko klima. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - PARTNER-MAR - 2017-03-23 Klima_T napisał(a):Te niższe to do .............. serwerowni. Jesteś tego pewien? Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Klima_T - 2017-03-23 PARTNER-MAR napisał(a):Klima_T napisał(a):Te niższe to do .............. serwerowni. Ok, serwerownie są różne, więc i wymagania różne. W tych z kilkoma kompami i trochę sprzętu sieciowego model basic w zupełności styknie. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - obser - 2017-03-24 Pewnie do serweroni economy,a komercyjne do domu.Ciekawe. Ciekawy też zimowy przelicznik 1:4. Cóż całe życie człowiek dowiaduje się,że żył w błędzie. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Klima_T - 2017-03-24 A dlaczego by nie? U Crown ma SCOP na poziomie 3.8 Klimatyzator typu split- jakiej firmy - obser - 2017-03-25 Na całym zakresie temperaturowym grzania? Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Klima_T - 2017-03-25 Wiadomo że nie na całym, bo to zmienna jest. Natomiast SCOP jest całkiem rozsądnym współczynnikiem, dla naszego rejonu średnia od -7 do +12. Inna sprawa to rzetelność podawanych danych w tabelkach energetycznych poszczególnych producentów. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - bartekkkk - 2017-03-26 jako monter polecam Ci klimatyzator Panasonic najprostszy ale na gaz R32 jest to najnowszy czynnik który poprawia kulturę pracy urządzenia i zmniejsza jego wymiary. klimatyzatory te pracują naprawdę cicho. Na klimatyzator jest 3 lata gwarancji i 5 lat na sprężarkę pod warunkiem że montuje to autoryzowany serwis. urządzenia są bez awaryjne a jeśli już się coś dziej (po 50 zamontowanych urządzeniach żadnej reklamacji) Panasonic jako jedna z nielicznych firm nie robi problemów z reklamacją, wiem ponieważ miałem 2 uszkodzone pompy ciepła tej firmy(części na wymianę wysłano praktycznie od ręki). z tańszych rozwiązań polecam AIRWELL lub GREE w przypadku airwella części sa we Wrocławiu praktycznie wszystkie od ręki z gree bywa różnie Panasonic 3,5KW na r32 (bodajże UZ ) 3100zł netto w katalogu gree lub airwell 3,5KW na czynniku r410a ~2600netto w katalogu LG - dla mnie jak totolotek albo trawisz i będziesz zadowolony albo co roku będziesz zamawiał jakąś część która kosztuje majątek i jeszcze przyjdzie na zimie ![]() MDV- nie wypowiem się bo unikam tego typu urządzeń Hinsense- urządzenie pracuje bez problemu ale wykonanie uważam za Klimatyzator typu split- jakiej firmy - DBKlima - 2017-03-27 bartekkkk napisał(a):jako monter polecam Ci klimatyzator Panasonic najprostszy ale na gaz R32 jest to najnowszy czynnik który poprawia kulturę pracy urządzenia i zmniejsza jego wymiary. To jakaś kpina ??? Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Damian1980 - 2017-03-27 Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, powiedzcie mi jeszcze z własnego dośw czy rzeczywiście w trybie nocnym jedn zewn i wewn pracują ciszej, czy to tylko marketing ?
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - DBKlima - 2017-03-27 Pracują ciszej ... Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Damian1980 - 2017-03-27 Świetnie, więc tylko z taką funkcją będę szukał, zakladając montaż jedn zewn na balkonie gdyby jakiś życzliwy sąsiad z zawiści zgłosił skargę że mu hałas przeszkadza to on musi mi udowodnić że dopuszczalny hałas jest przekroczony (też on ponieść koszty takiego badania), czy to w mojej gestii by było ? gdyby jakimś cudem się okazało jednak że norma hałasu jest powiedzmy minimalnie przekroczona, czy są takie rzeczy -coś ala ekrany akustyczne podobne do tych przy drogach żeby ewentualnie zamontować na balkonie i zminimalizować w jakimś stopniu hałas generowany przez jedn zewn? Wybaczcie lawinę pytan ale kolejnego upalego lata już nie wytrzymam więc montaż klimatyzacji to mus i chcę jak najlepiej się do tego przygotować, lubię być po prostu świadomym klientem
Klimatyzator typu split- jakiej firmy - obser - 2017-03-27 Prawidłowo zamontowany klimatyzator jeszcze nigdy nie sprawiałkłopotu sąsiadowi.Były przypadki,że zamontowana na balkonie jz,w miejscu uzgodniony z właścicielem pchałą ciepłe powietrze latem na balkon sąsiada,choć przed montażem stwierdzał,iż rozmawiał z sąsiadem i on stwierdził,że nie użytkuje balkonu do rekreacji,tylko do suszenia prania.Jednak potem mu zaczęło przeszkadzać (po sąsiedzkiej sprzeczce).Musieliśmy przerobić instalację na drugi koniec balkonu.Ale nie była mowa o hałasie,tylko wydmuchiwanym cieple,a on stwierdził,że wypoczywa na balkonie jednak.Nieraz muszę doknąc jednostki i spojrzeć na wentyklator,aby stwierdzić czy chodzi,bo w tle hałasy otoczenia.Jakoś nikt nie badał jeszcze poziomów hałasu przez Sanepid,w/g mnie spory sąsiedzkie,to jakaś zatarczka,lub zazdrość.Ważną sprawą jest wyjaśnić Klientowi,aby pozałatwiał zgody administracji budynku,toć klimatyzacja to roboty budowlane. Klimatyzator typu split- jakiej firmy - Shitashii - 2017-03-28 Klima_T napisał(a):Wiadomo że nie na całym, bo to zmienna jest. Skąd Wy bierzecie te COP-y i SEER-y? Zobaczcie jak wygląda etykieta efektywności energetycznej i gdzie jest Polska. Koniec tematu. Marketingowcy piepr*ą głupoty a wy to łykacie. Od czytania jaki to R410a jest ekologiczny to dostaję mdłości. W innym miejscu piszą o bezpiecznych czynnikach "lekko palnych". Jonizatory, plazmy, samoczyszczące się filtry i parowniki. Zaraz pod twoją nieobecność żonę ci "obsłużą".... |