![]() |
|
ustawa F-gazowa a czarny rynek - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: ustawa F-gazowa a czarny rynek (/showthread.php?tid=10234) |
ustawa F-gazowa a czarny rynek - irroda - 2017-04-19 cześć, chciałem zapytać czy możecie coś powiedzieć o rynku klimatyzacyjnym po wprowadzeniu ustawy fgazowej, pomijając fakt, że wydaliśmy na certyfikat personelu i udt + drobiazgi z wyposażenia, kwotę około 5000, co mamy w zamian pomijając dodatkowe stosy papierów. Czy czarny rynek zmalał u Was, czy nic się nie zmieniło ? , bo u mnie gość montuje klimy bez działalności za 500 zł z uchwytami blaszakami i rurami, a klimatyzator poleca kupić klientowi na allegro. I ja się pytam, co robić , jak żyć jak ich zwalczać ?
ustawa F-gazowa a czarny rynek - Bolas - 2017-04-19 Odczuwam wśród znajomych instalatorów pewien lęk. Częściej dzwonią z prośbą o dobicie gazu lub czy czasem nie przejąłbym ich klienta. Szarej strefy nigdy to nie zlikwiduje bo idealnego rozwiązania nie ma. Małe domowe instalacje to nadal niszowy rynek a taki "domorosły" instalator nie chwyci się montowania chłodni bo po prostu polegnie. ustawa F-gazowa a czarny rynek - HC - 2017-04-20 Bolas napisał(a):Odczuwam wśród znajomych instalatorów pewien lęk. Częściej dzwonią z prośbą o dobicie gazu lub czy czasem nie przejąłbym ich klienta. Szarej strefy nigdy to nie zlikwiduje bo idealnego rozwiązania nie ma. Małe domowe instalacje to nadal niszowy rynek a taki "domorosły" instalator nie chwyci się montowania chłodni bo po prostu polegnie. Ja z swojego doświadczenia powiem, że u nas się poprawiło bo "duże" firmy które teoretycznie serwisują urządzenia a nie mają papierów "F-gazowych" czytaj. wymiana filtrów+ dezynfekcja. Zlecają nam naprawy chłodnicze, bo sama świadomość klienta wzrosła, trochę rabanu na rynku to narobiło i dla mnie osobiście na plus. Ale te wpisy same w sobie są upierdliwe robisz robotę w nocy w jakimś sklepie w galerii i niech ci ktoś system udostępni Co do Pana Mariana, Krzystofa, Janusza, Brajanusza co jest zawsze o 2 zł Brutto tańszy niż normalny instalator z papierami. To powiem tak podpierdalać do UDT bez skrupułów, bo jak MY SPLIT/CHŁODNIARZE nie zawalczymy o rynek to nic się nie zmieni i dalej będą takie jaja, że firma xxx montuje kotły zimą a latem splity choć się na tym nie zna. ustawa F-gazowa a czarny rynek - mg - 2017-04-20 Następnym razem nie dam się wykiwać. Od 1997 roku na te pierdoły wydałem z 15 tysięcy i nic z tego nie mam. Gdy wycofywano R-22 była podobna paranoja ale bez skoku na naszą krwawicę. ustawa F-gazowa a czarny rynek - Alpak - 2017-04-22 Firmy szkolące też powinny troche myśleć co robią bo certyfikat to można już zrobic za 325 netto........... ustawa F-gazowa a czarny rynek - aras - 2017-04-23 Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika. ustawa F-gazowa a czarny rynek - Bolas - 2017-04-23 Czarny rynek gazów zacznie się tworzyć
ustawa F-gazowa a czarny rynek - Shitashii - 2017-04-25 Już były zapytania o "import" freonu z Ukrainy. Dziękuję, wolę zachować 30 tys. dla siebie. ustawa F-gazowa a czarny rynek - DBKlima - 2017-04-26 aras napisał(a):Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika.Masz rację ... tak by producentom importerom odpowiadało . Nie byli by podmiotem wprowadzającymi gaz. Ja osobiście bym tego nie zmieniał i nie przekładał tego na nasze barki... bo to koszty i czas. W związku tym że urządzenia nie są przeznaczone do samodzielnego montażu: sprzedaż, montaż i serwis powinien odbywać się tylko poprzez firmy z certyfikatami. W kartach gwarancyjnych powinno być miejsce na wpis numeru certyfikatu personalnego i firmowego bez wpisu urządzenie nie ma gwarancji. ustawa F-gazowa a czarny rynek - colvic - 2017-05-04 Alpak napisał(a):Firmy szkolące też powinny troche myśleć co robią bo certyfikat to można już zrobic za 325 netto...........A gdzie tak tanio szkolą. W Systherm robią to bardzo przyzwoicie ale kasuje 950 +492 egzamin ustawa F-gazowa a czarny rynek - awax - 2017-05-05 U nas szkolenie kosztuje 990,a egzamin 175
ustawa F-gazowa a czarny rynek - obser - 2017-05-05 DBKlima napisał(a):aras napisał(a):Sprzedaż klimatyzatorów bez czynnika. Sprzedaż czynnika tylko dla firm posiadających uprawnienia f-gaz. Szara strefa znika.Masz rację ... tak by producentom importerom odpowiadało . Tak pomyśl,czy któryś Importer,lub hurtownia pyatała Cię o certyfikat,to przeciw im interesom,chcę wepchnąć na rynek maksymalną ilość swoich urządzeń.Nawet mam podejrzenie co do niektórych,że pośrednio to oni wystawiają na popularnym portalu urządzenia.Jest to dziecinnie łatwe otworzyć konto i działalność na jakiegoś pracownika.Dopóki otworzenie działalności jako już pracujący,albo będącym na emeryturze będzie praktycznie bezkosztowe,to tak będzie. Importerzy dbają tylko o swoje certyfikaty,nawet Samsung w tym roku sobie zażyczył za to kasę,tylko te szkolenia to tylko certyfikat firmowy,a szkolenie nie ma nic wspólnego z serwisowaniem i techniką, a przez parę godzin jesteśmy atakowani wyższością danych urządzeń i nowościami w ofercie. ustawa F-gazowa a czarny rynek - DBKlima - 2017-05-08 Przecież wiadomo było od samego początku że tak będzie. Papiery są potrzebne tylko przy obsłudze firm, zamówieniach publicznych, przetargach. ustawa F-gazowa a czarny rynek - obser - 2017-05-08 A pamiętam jak jeden z aktywnych uczestników miał wizję "złotych klamek" jak wejdą F-Gazy. Cóż może sobie założył? ustawa F-gazowa a czarny rynek - mg - 2017-05-08 To się nazywa przedsiębiorczość, nikt nikogo nie powinien o to winić. Wiedza i umiejętność odnalezienia się w danej sytuacji zawsze procentuje. Trzeba mieć ,,łeb na karku"
ustawa F-gazowa a czarny rynek - fgazudt - 2017-05-08 Jak już w jednym poście pisałem. Zacznijcie rozmawiać z Operatorami o obowiązkach a będziecie mieli mniej czasu na docinanie sobie na forum a więcej pracy ...... tylko trzeba chcieć ...... a nie czekać na "złote klamki" ustawa F-gazowa a czarny rynek - awax - 2017-05-09 obser napisał(a):A pamiętam jak jeden z aktywnych uczestników miał wizję "złotych klamek" jak wejdą F-Gazy. Cóż może sobie założył?Nie założyłem sobie złotych klamek. Zorganizowałem w zeszłym roku ogólnopolską BEZPŁATNĄ dwudniowa konferencję ,kilkadziesiat tysięcy wsparło szkołę z profilem OZE i parę innych rzeczy. Myślę,że to chyba lepiej niż prywatne firmy egzaminujące nie mające nic wspólnego z chłodnictwem? Tak się zastanawiam,czy i kiedy skończy się w Polsce liczenie czyichś zysków zamiast staranie się o osiąganie własnych.To tak jak w tym żarciku o samochodzie sąsiada.
ustawa F-gazowa a czarny rynek - obser - 2017-05-09 Ano widzisz,masz też ten sam problem, też Cię gnębi "nieuczciwa" konkurencja, oni założyli sobie też inny cel, bo wiedzą, że część ludzi ma trochę oleju w głowie i organizują same egzaminy, co dla niektórych starczy oszczędzając czas i kasę. ustawa F-gazowa a czarny rynek - awax - 2017-05-09 obser napisał(a):Ano widzisz,masz też ten sam problem, też Cię gnębi "nieuczciwa" konkurencja, oni założyli sobie też inny cel, bo wiedzą, że część ludzi ma trochę oleju w głowie i organizują same egzaminy, co dla niektórych starczy oszczędzając czas i kasę. Nie mam żadnego problemu i nie gnębi mnie żadna konkurencja.Co do samych egzaminów to nie widze problemu jeżeli ktoś ma wystarczającą wiedze. |