![]() |
|
Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Problem z klimatyzatorem R22 R417?? (/showthread.php?tid=10301) |
Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-26 Witam. Mam malutki problem u jednego z klientów "trudnych". Układ się rozszczelnił i podejrzewam mocno sfatygowany wymiennik jednostki zewnętrznej. Ale problem nie polega na tym. Mam inny problem. Według użytkownika podobno wymieniano czynnik na R417. Nie wiem czy płukano układ przed wymianą / czy wymieniano olej / czy wymieniano filtr odwadniacz ? ![]() I zastanawiam się czy nic się nie stanie przy napełnieniu układu czynnikiem R422D ? Mam duże obawy że to ponad 15 letnie urządzenie może "paść". Czy mieliście jakieś doświadczenie z takim czymś? Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - p.obelix - 2017-05-26 Napełnij ponownie R-407C i po sprawie. Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-26 Niby po sprawie aczkolwiek stan utlenienia / korozji wymiennika jednostki zewnętrznej daje mi też sporo stresu
Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - Alpak - 2017-05-28 To zlomować... Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-29 Toć to reanimacja trupa.Naobisz się, zainwestujesz i wypuścisz do atmosfery czynnik. I kto Ci za to zapłaci? Nie masz w sezonie innej roboty, albo zaproponować Klientowi coś nowego? Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - DBKlima - 2017-05-29 Nie dotykaj badziewia bo będziesz tracił czas i pieniądze . Stary klimatyzator na R22 - jedyny słuszny kierunek to firma utylizacyjna . Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-29 W 100% się zgadzam. Niestety umowa Nas do tego zmusza że musimy usunąć awarię ![]() Jutro tam jadę i ogólnie nawale najpierw azotu i sprawdzę instalację plus wymienniki jak będą jakieś poważne nieszczelności po prostu napiszę że nie da rady i sugeruje wymianę na nowy. A klient z cyklu takich co najlepiej na wczoraj i za darmo... Niby w przetargu wszystko jasno na białym i na papierze a w rzeczywistości złom złomem popędzany .... Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-29 Nawal azotu ile masz na reduktorze,niech to najlepiej pierd....nie i po sprawie. Powiedz,że wpuszczasz tyle bar, co klimatyzator pracuje w najcięższych warunkach, wartości nie potrzebujesz podawać. Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - DBKlima - 2017-05-30 benedykt napisał(a):W 100% się zgadzam. ... a wolno naprawiać układy na gaz R22 ? Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-30 Nie i do tego dążę tłumacząc klientowi a on w uparte twierdzi że wymienił gaz na R417 tylko nie ma na to stosownego dokumentu
Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-30 To jak nie ma dokumentu od firmy uprawnionej do wymiany czynnika, to interesuje Cię tylko to co jest na tabliczce znamionowej, a tam na pewno pisze r22,więc powiedz mu,że namawia do pzestępstwa przeciw środowisku. Kogo zmarnuje finansowo taka operacja- Ciebie. |