Forum Klimatyzacja
Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Problem z klimatyzatorem R22 R417?? (/showthread.php?tid=10301)

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-26

Witam.

Mam malutki problem u jednego z klientów "trudnych".
Układ się rozszczelnił i podejrzewam mocno sfatygowany wymiennik jednostki zewnętrznej.
Ale problem nie polega na tym.
Mam inny problem.
Według użytkownika podobno wymieniano czynnik na R417.
Nie wiem czy płukano układ przed wymianą / czy wymieniano olej / czy wymieniano filtr odwadniacz ? Sad
I zastanawiam się czy nic się nie stanie przy napełnieniu układu czynnikiem R422D ?
Mam duże obawy że to ponad 15 letnie urządzenie może "paść".
Czy mieliście jakieś doświadczenie z takim czymś?

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - p.obelix - 2017-05-26

Napełnij ponownie R-407C i po sprawie.

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-26

Niby po sprawie aczkolwiek stan utlenienia / korozji wymiennika jednostki zewnętrznej daje mi też sporo stresu Sad

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - Alpak - 2017-05-28

To zlomować...

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-29

Toć to reanimacja trupa.Naobisz się, zainwestujesz i wypuścisz do atmosfery czynnik. I kto Ci za to zapłaci? Nie masz w sezonie innej roboty, albo zaproponować Klientowi coś nowego?

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - DBKlima - 2017-05-29

Nie dotykaj badziewia bo będziesz tracił czas i pieniądze .
Stary klimatyzator na R22 - jedyny słuszny kierunek to firma utylizacyjna .

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-29

W 100% się zgadzam.
Niestety umowa Nas do tego zmusza że musimy usunąć awarięSad
Jutro tam jadę i ogólnie nawale najpierw azotu i sprawdzę instalację plus wymienniki jak będą jakieś poważne nieszczelności po prostu napiszę że nie da rady i sugeruje wymianę na nowy.
A klient z cyklu takich co najlepiej na wczoraj i za darmo...
Niby w przetargu wszystko jasno na białym i na papierze a w rzeczywistości złom złomem popędzany ....

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-29

Nawal azotu ile masz na reduktorze,niech to najlepiej pierd....nie i po sprawie. Powiedz,że wpuszczasz tyle bar, co klimatyzator pracuje w najcięższych warunkach, wartości nie potrzebujesz podawać.

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - DBKlima - 2017-05-30

benedykt napisał(a):W 100% się zgadzam.
Niestety umowa Nas do tego zmusza że musimy usunąć awarięSad
Jutro tam jadę i ogólnie nawale najpierw azotu i sprawdzę instalację plus wymienniki jak będą jakieś poważne nieszczelności po prostu napiszę że nie da rady i sugeruje wymianę na nowy.
A klient z cyklu takich co najlepiej na wczoraj i za darmo...
Niby w przetargu wszystko jasno na białym i na papierze a w rzeczywistości złom złomem popędzany ....

... a wolno naprawiać układy na gaz R22 ?

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - benedykt - 2017-05-30

Nie i do tego dążę tłumacząc klientowi a on w uparte twierdzi że wymienił gaz na R417 tylko nie ma na to stosownego dokumentu Wink

Problem z klimatyzatorem R22 R417?? - obser - 2017-05-30

To jak nie ma dokumentu od firmy uprawnionej do wymiany czynnika, to interesuje Cię tylko to co jest na tabliczce znamionowej, a tam na pewno pisze r22,więc powiedz mu,że namawia do pzestępstwa przeciw środowisku. Kogo zmarnuje finansowo taka operacja- Ciebie.