Forum Klimatyzacja
Jaki system klimy do kwiaciarni????? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Jaki system klimy do kwiaciarni????? (/showthread.php?tid=1037)

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - kuba83 - 2008-03-29

Witam
Mam problem z wybraniem systemu klimatyzacji do kwiaciarni, budynek składa się z trzech pomieszczeń (magazyn, wystawa z dużym oknem, sklep), projekt będzie wykorzystywany w celach edukacyjnych :-)
Prosze o pomoc !!!!

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :-))))

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - bialy - 2008-03-29

Z doświadczenia wiem że klimy w kwiaciarniach są bardzo eksploatowane, więc proponował bym urzadzenia z górnej półki (Daikin itp.) , z trzema niezależnymi systemami dla kazdego pomieszczenia (w razie awarii jednej jednostki pozostałe pracują).
Pozdrawiam

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - awax - 2008-03-29

Skoncentrowałbym się raczej na utrzymaniu wilgotności,prawdopodobnie niezbędne będzie nawilżanie oraz przewymiarowanie klimatyzatorów,
Może trochę więcej o wielkości tych pomieszczeń,nasłonecznienia np.okna itp.
Pozdrawiam
Jeszcze mała uwaga ,jeżeli z górnej półki to nie sugerowałbym Klientowi,że przewiduję awarię,tu chyba wystarczy błyskawiczna reakcja jeżeli już miało by do niej dojść,

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - senior - 2008-03-29

magazyn - daikin, bo tam towar oczekuje na sprzedaż, więc nie można go zmarnować.
Na wystawę z szybą i sklep to zależy od kasy, i tak zawsze jest tam hałas więc nie potrzeba zwracać uwagi na Decybele, poza tym filtry by trzeba było w daikinie czyścić co tydzień, chińczyk da sobie radę spokojnie

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - Mlekoj - 2008-03-29

osobiście rozejrzał za Fujitsu lub po co zaraz przepłacać Fujitsu jest bardzo dobre ma gwarancje na 5 lat i zdecydowanie tańsze od Daikina. jak napiszesz skąd jesteś to może pomogę pozdrawiam

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - bialy - 2008-03-29

Nie wszyscy właściciele urządzeń przestrzegają okresowych przeglądów, a klima pracująca w kwiaciarni przez rok bez czyszczenia wygląda okropnie i nawet najlepsza może ulec uszkodzeniu (jedn. wewnętrzna).
A co do nawilżania daikin ma w ofercie klimatyzator z nawilżaniem, co prawda drogi.

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - bodzio - 2008-03-30

Mam pod opieką takie kilmy w kwiaciarniach i powiem wam że dużym wrogiem takiej klimy są komary które zapychają spływ i parownik mimo że klijent czyści filtry co tydzień.
Co do tego nawiliżania to raczej jest odwrotnie bo w kwiaciarni chodzi o to aby usówać wilgoć którą wydzielają rośliny (tak twierdzi właściciel) Te klimy oczywiście pracują cały rok więc i zestaw zimowy musi być.

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - kuba83 - 2008-03-30

Dziekuję za rady :-), ale mam taki problem że chodzi o to czy jednoprzewodowe czy dwu czy z fancoilem czy bez itp itd????? Bo mam ten projekt zrobić jako student nie na sprzedaż :-), przynajmniej tak mój prowadzący mi zdał

Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi i prosze o więcej

Pozdrawiam

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - kuba83 - 2008-03-30

Wymiary tych pomieszczeń:
Magazyn: bez okien 600 x 600 cm
Wystawa 1200 x 600cm z oknem 250x900 cm
Sklep 600 x 600 cm z oknem 250 x 190

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - rafgug - 2008-04-02

Panie "rafgug "Proszę o nie zamieszczanie REKLAM na forum !
Jeśli jest Pani zainteresowany reklama firmy zapraszam do zapoznania sie z ofertą na portalu www. klimatyzacja.pl, z którego forum Pan korzysta.

Nie chce tu nikogo obrażać ale jeżeli ucieka sie Pan to takiej formy reklamy, to proszę wybaczyć ale ale chyba nie jest Pan PROFESJONALISTA ! Moim zdaniem ta reklama nie przyciągnie klienta a wręcz przeciwnie zrazi Pan do siebie wiele osób.
Dobra rada Panie "rafgug " :
Czasami warto zainwestować w swój wizerunek a jeżeli szkoda Panu pieniędzy na reklamę proszę korzystać z innego forum gdzie będzie tolerowane zamieszczanie reklam.
Administrator.

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - bizon - 2008-05-09

Dokladnie to ci nie pomoge, ale moge troche podpowiedziec. Mialem taki "problem" w kwiaciarni Łodyga w ch arkadia w wawie. Przy doborze mocy pamietaj o cieple utajonym, ktore w kwiaciarniach jest BARDZO DUZE.

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - kuba83 - 2008-05-11

Bardzo dziekuje, uwzględniłem i pamietałem, tylko pozatym policzyłem parowanie od mokrej podłogi żeby przybliżyć troche parowanie od kwiatkówi innych, mam nadzieje że dobrze zrobiłem ?????? Prosze o odpowiedź i podpowiedź

pozdrawiam

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - gadget - 2008-05-12

Potwierdzam koledzy maja racje daikin do 10 kW to chiny ! Jednostki sa strasznie lekkie w porownaniu do tego co bylo kiedys . Poza tym prawie w kazdym pogiete sa lamele odrazu jak wyjmie sie z pudelka. Jesli juz to brac F*** a jesli chcesz to moge Ci polecic inna firme lepsza i jakosciowo przewyzsza F ale to juz na priw

Jaki system klimy do kwiaciarni????? - Qba - 2008-06-03

B.przepraszam ale czy ktoś mógłby wyjaśnić jak warunki w kwiaciarni wpływają na klimą i odwrotnie (bo chyba są tu różne opinie). Pytam bo chyba szykuje mi się zlecenie i nie chcę cos przeoczyć! Prosze o rade