Forum Klimatyzacja
Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: EXPERT RADZI (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: Sondy Smart Testo do klimatyzacji. (/showthread.php?tid=10379)

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - Czesio - 2017-06-26

Witam

Założyłem nowy wątek, kontynuując ten ,,jaki telefon do sond testo'' z działu klimatyzacji ponieważ wychodzi ze taki powyzej 1000zł lub tablet i szkoda kombinować. Przy okazji tego postu mam wrażenie ze wielu kolegow z forum i reala podchodzi do sond troche jak pies do jeża albo włącza do testow i po tym sprzedaje. Moim zdaniem sondy są bardzo dobrym narzędziem w rękach serwisanta i np. ja nie wyobrażam sobie serwisu klimatyzacji komforu bez nich. Trzeba też dodać że sama sonda ciśnienia i temperatury to za mało jak i również zestaw tych dwoch przyrządów nie zastąpi 570 czy też analogowego z glicerynowymi manometrami. Plusem ty przyrządów jest ich niewielki rozmiar i że mieszczą się doslownie w kieszonce mojego kombinezonu czy też kieszonkach torby pierwszej pomocy...
[Obrazek: PRlPeViMnhwL0rAlj_icGwLaC5xwf6hKGSxP7NLb...71-h653-no]

[Obrazek: rvZ39tPmKv7qLKFx3f9PnQ_OcC_o0ZPcMIiRYyn4...61-h654-no]

Na zdjeciu poniżej jest pokazany moim zdaniem podstawowy zestaw do diagnozy klimatyzatorów jakim powinien dysponować serwisant oczywiście omawianych sond Testo(taki serwisant nie zraźony). Jestem nimi wstanie bez problemów sprawdzić przeplyw powietrza i porównać go z tym podanym w DTR lub tabliczce znamionowej (coraz częściej widnieje na tabkliczkach taki parametr podany w m3/h) co nam moze to podpowiedzieć to wiemy. Znająć ten parametr mogę sprawdzić rzeczywistą wydajnosc chlodniczą lub grzewczą w kW lub Btu. No i jezeli pierwszy czyli przepływ powietrza się zgadza a drugi czyli moc się zgadza to można zakonczyc pomiary ale jak sie nie zgadza z założoną przez producenta mocą to podlaczam się do ukladu chłodniczego(a może tylko wtedy). Moim zdaniem dzialanie odwrotne nie ma sensu, może ktos uważa inaczej i dobrze to zaargumentuje. Oczywiście zakladamy ze urządzenie jest czyste Big Grin

[Obrazek: dLmauuqaovbsED_MYMEAoIT2B96rT3dDyxgZcvpn...61-h654-no]

Pozdrawiam

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - barbie - 2017-06-26

brak śladów eksploatacji na narzędziach .

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - Czesio - 2017-06-26

barbie napisał(a):brak śladów eksploatacji na narzędziach .
Witam

A ty nie dbasz o narzędzia? Powiększ sobie zdjęcie detektywie :lol: A poza tym mógłbyś odpuścić to temat do dyskusji a nie wytykania.

Pozdrawiam

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - barbie - 2017-06-26

to pachnie reklamą .

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - PARTNER-MAR - 2017-06-27

Ja też na co dzień używam sond Testo ale nie mam jeszcze tak bogatego zestawu.
Będę musiał pomyśleć nad powiększeniem - mi się z nimi pracuje najlepiej.
Denerwujące są trochę sporadyczne problemy z łączeniem po blutooth ale idzie z tym żyć.

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - Bolas - 2017-06-27

Czesiu piękne wszystko pod kolor. Brawo ty. Barbie poznasz fachowca po tym jak dba o narzędzia.

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - gadget - 2017-06-27

Bolas napisał(a):Barbie poznasz fachowca po tym jak dba o narzędzia.

Barbi ma rację u mnie ta torba z juli nie przetrwała by kilku dni, na bokach jest zwykła tektura, oglądałem to kupiłem lepsze. Mam torby gdzie jest na spodzie i po bokach blacha lub sklejka. Nie wiem ile testo przetrwa ale ono u mnie nie jest na pierwszy rzut. Tez staram się dbać o narzędzia ale bez przesady one są dla mnie nie ja dla nich. Rocznie montuje średnio od 50 do 100 klimatyzatorów rocznie. Ile mogą narzędzia przetrwać przy takiej eksploatacji? A nieraz coś zdarzy mi się zostawić na dachu kilkaset kilometrów od domu...

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - Czesio - 2017-06-27

barbie napisał(a):to pachnie reklamą .
Witam

Tak Barbie, przejrzałeś mnie dostałem od Testo 10000$ za namawianie do marki. Myślę że to rozwiązuje Twoje podejrzenia.

gadget napisał(a):Barbi ma rację u mnie ta torba z juli nie przetrwała by kilku dni, na bokach jest zwykła tektura, oglądałem to kupiłem lepsze. Mam torby gdzie jest na spodzie i po bokach blacha lub sklejka. Nie wiem ile testo przetrwa ale ono u mnie nie jest na pierwszy rzut. Tez staram się dbać o narzędzia ale bez przesady one są dla mnie nie ja dla nich. Rocznie montuje średnio od 50 do 100 klimatyzatorów rocznie. Ile mogą narzędzia przetrwać przy takiej eksploatacji? A nieraz coś zdarzy mi się zostawić na dachu kilkaset kilometrów od domu...

Ogarnij się Gadget, nie torba ani Barbii jest bohaterem postu, ale a propos to pierwsza torba gdzie mam wszystko poukładane i wszystko mieszczę ponieważ zdjęcie na górze pokazuje torbę po naprawie klimatyzatora a często służy mi do konserwacji i wtedy dochodzi chemia, ręczniki co zobaczysz na dolnym zdjęciu(wstaw zdjęcie swojej torby i daj mi ocenić jej wartość praktyczną). Może i nie jest super jakościowa ale też nie kosztowała wiele jak zauważyłeś jest to produkt z Juli. Miałem w ręku super torby ze metalowymi skuwkami, plastikowymi spodami na wypasie ale wybrałem tą ponieważ jest funkcjonalna. I żeby Cie dobić ma ją pół roku i nic się nie dzieje a babeczki w sklepie jak byłem na awarii powiedziały ,,no jaka fajna torba, no i jaki porządek''.

A i powiedz mi po jaką cholerę Ci sondy Testo jak Ty głównie montujesz klimy? Do próżni się nie nadają, przekładanie z manometrów na sondy bez celu chyba że protokół uruchomienia, jedyny sens. Nie wiem czy masz dwa termohigrometry bo mógłbyś zmierzysz sobie wydajność nowej zamontowanej klimatyzacji dla swojego spokoju i pokazać klientowi że wszystko jest jak zamawiał.

[Obrazek: o2TDJ_VxPlH4WyBVQINoiN4RnVeCs6dCG3IdvHe4...69-h770-no]

PARTNER-MAR napisał(a):Ja też na co dzień używam sond Testo ale nie mam jeszcze tak bogatego zestawu.
Będę musiał pomyśleć nad powiększeniem - mi się z nimi pracuje najlepiej.
Denerwujące są trochę sporadyczne problemy z łączeniem po blutooth ale idzie z tym żyć.

No właśnie z takim zamiarem ten wątek otworzyłem, żeby podzielić radością i doświadczeniem z pracy ze sondami Testo. Sondy mają swoje mankamenty ale o wiele więcej wnoszą przy serwisie i tego chciałbym żebyśmy się w tym wątku trzymali. Mam doświadczenie z sondami może i nie duże ale chętnie się nim podzielę a i przy okazji może się i nauczę.

Pozdrawiam

Sondy Smart Testo do klimatyzacji. - gadget - 2017-06-27

Czesiu chyba zbytnio przejmujesz się tym co piszę, każdy sądzi wg. siebie ja napisałem tylko co myślę. Być może że masz sporo przeglądów to i ta torba wytrzyma. Ja mam sporo instalacji, szczególnie nie jest łatwo jak masz 10 dni na instalacje ilu stam jednostek do tego rury trzeba na całym budynku rozprowadzić i polutować. Akurat miedzy elektrykami hydraulikami a ludźmi od wylewek czy gipsu. Wtedy nie jest łatwo. W wyszukiwarkę wpisz : Torba narzędziowa monterska na kołach 18" Stanley S97-515. Wcześniej miałem takie jak Ty masz teraz ale były mocniejsze miały sklejke lub metal . Już z10 lat takie torby kupuję