Forum Klimatyzacja
Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. (/showthread.php?tid=10404)

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-07

Witam
Pacjent Seat Exeo 2,0 TDI 2011 143 KM
Sprężarka Denso 6SEU 14C
Ilość czynnika prawidłowa
Temperatura otoczenia 25 C

Po włączeniu klimatyzacji ciśnienia LP 2 HP 9 z kratek 11 C
Po przekroczeniu 1400 obr/min ciśnienia się wyrównują kończy się chłodzenie, po kolejnym "przegazowaniu" zaczyna chłodzić ale tylko do tych 1400 obr/min i tak w kółko, na postoju czy podczas jazdy tak samo. Brak błedów, wymieniony elektrozawór.
Gdzie szukać przyczyny ?
Pozdrawiam

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - radekrp90 - 2017-07-07

Do sprawdzenia zawór sterujący i jego wysterowanie (sygnał PWM).

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-09

Stary zawór testowałem Valtestem nie reagował na komendy stąd decyzja o wymianie. Nowy reaguje identycznie jak klima się załączy reaguje na komendy ale jak zwiększę obroty i tak przestaje chłodzić.

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Tadeusz4321 - 2017-07-10

Sprężarka

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-11

Tadeusz4321 napisał(a):Sprężarka

Hmmm skąd ten wniosek ? mógłbyś troszkę to rozszerzyć ?

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Tadeusz4321 - 2017-07-12

Sprawdx rurki przy kompresorze.Jak przestaje ci chłodzic czy nadal sa jedna zimna druga ciepła

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-13

Co prawda auta nie mam już na placu ale jak sobie przypominam rurki były letnie tak jakby nie tłoczył

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Tadeusz4321 - 2017-07-14

Prosty wniosek-sprężarka

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-14

To czemu do tych 1400 obr/min robi ciśnienie rurka gorąca i chłodzi idealnie

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Tadeusz4321 - 2017-07-14

Ja w takim przypadku podpinam TEK 4 pod sprężarkę,sygnał z komputera i presostat i patrze co sie dzieje w układzie.Tak to d...pa zimna

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-15

Mam Valtesta do tej pory sprawdzał się ok no ale w tym wypadku jest jakaś większa lipa, ten TEK 4 wygląda podobnie plus ma opcję podpięcia presostatu jakie orientacyjnie za niego pieniądze trzeba dać bo na szybko nic mi nie wpadło w oko ?

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Tadeusz4321 - 2017-07-16

Abz napisał(a):Mam Valtesta do tej pory sprawdzał się ok no ale w tym wypadku jest jakaś większa lipa, ten TEK 4 wygląda podobnie plus ma opcję podpięcia presostatu jakie orientacyjnie za niego pieniądze trzeba dać bo na szybko nic mi nie wpadło w oko ?
1400 zł

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Abz - 2017-07-16

Za Valtesta z kpl przewodów do różnych gniazd/wtyczek dałem 1100 więc te 300 różnicy za opcje presostatu sądzę że warto szkoda że nie natrafiłem na niego przed zakupem

Seat Exeo nie chłodzi na wyższych obrotach. - Whisky - 2017-07-18

TEK4 dobry sprzęt. Już mi spadł z 2metrow do kanału. Dorobić kabelki można bez problemu sam.