![]() |
|
jaką wężownicę dać? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: jaką wężownicę dać? (/showthread.php?tid=1044) |
jaką wężownicę dać? - byniom - 2008-04-02 kiedyś robiłem taką wytwornicę wody lodowej dla jednego gościa . Polegało to na skopiowaniu już istenijącego urządenia i był tam agregat skraplający o mocy około 2.8 Kw mocy chłodniczej natomiast parownik stanowiła weżownica z rurki fi12 a dokładniej z kilku wężownic połączonych szerogoworównolegle dokładnie to chyba było sześć takich wężownic .Urządzenie chłodziło wodę do jakiejś maszyny w której schładzały się ciastka . Facet chce żeby zrobić jeszce jedno takie urządzenie ale nie mam na wzór innego ,natomiast wszystkie dane odnośnie tej wężownicy miałem w komuterze a klika lat temu padł mi dysk i straciełm dane z notatkami. Czy ktoś może mi powiedzieć mniej więcej jak dobrać tą wężownicę? . Jak mnie pamięć nie myli to woda miała na wylocie około 4-5 st natomiast niewiem ile miała na powrocie i jakie było rzeczywiste obciążenie bo nigdy nie widziałem takiej maszyny pracującej z tym dodatkowym urządzeniem do chłodzenia ciastek. Ważne dla mnie jest ile ma mieć zwoi taka wężownica , albo ile potrzeba metrów takiej rurki fi 12 aby miało to moc np. te 2,8 Kw . jaką wężownicę dać? - radekklimat - 2008-04-02 uzyj wymienika plytowego jest bardziej skuteczny jaką wężownicę dać? - byniom - 2008-04-02 no zabardzo niemogę bo facet jedzie po kosztach . To ma być tanie w wyprodukowaniu a wymiennik jest droższy od takiej wężownicy. jaką wężownicę dać? - elektrofrost - 2008-04-03 szukaj klienta z kasą jezeli bedziesz robił partanine to nigdy nie trafi ci sie dobra robota tylko extra montaze dadzą ci dobre referencje rysiek 30lat w cłodnictwie jaką wężownicę dać? - AS - 2008-04-03 Jak dobrze rozumiem wymiennik chłodzi wodę a woda chłodzi ciastka. Jeśli tak jest to wymiennik freon woda powinien byc wykonany z materiału, który może być w bezpośrednim kontakcie z żywnością i napewno nie jest to miedź. A tak na marginesie, zawsze Kolega kupuje najtańsze jedzenie, najtańsze ciuchy i jeżdzi np. do klienta najtańszmym samochodem? Raczej nie smakowały by mi ciastka od takiego cukiernika. jaką wężownicę dać? - byniom - 2008-04-03 Macie rację , niewarto się z tym babrać bo potem tylko problemy będe miał z takim wynalazkiem. jaką wężownicę dać? - radekklimat - 2008-04-03 do As wymiennik jest z kwasowki a woda chłodzona przez niego nie ma stycznosci z zywnoscia chłodzona i jesz takie ciastka nie wiedzac jak sie je produkuje natomiast wymiennik na te 2,6 kW wcale nie jest drogi jaką wężownicę dać? - byniom - 2008-04-03 Widziałem kiedyś na allegro takie wymienniki po około 10-15 Kw to były w cenie 250-500 pln ale temu gościowi chodziło o bardzo tanią produkcję a ja wtedy robiłem to jako dorobienie do pensji. Było to dawno ale gość się zaczoł przypominać że moż ejeszce będzie chciał takie ustrojstwo więc tak z ciekawości się was pytałem o tę wężownicę bo niemam zapisków a skopiować z innego też nimam jak ale nawet niejestem pewien czy będę się w to pchał bo facet jest naprawdę oszczędny. |