![]() |
|
procedury do UDT - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: procedury do UDT (/showthread.php?tid=10533) |
procedury do UDT - majki - 2017-09-05 Witam. bo właśnie jestem przed wizytą UDT i mam do Was pytanie .co Oni sprawdzają w procedurach i czego się jeszcze czepiają .... procedury do UDT - fgazudt - 2017-09-05 Podczas kontroli przeprowadzanej u przedsiębiorcy starającego się o certyfikat związany z F-Gazami będę musiał wypełnić załączony przeze mnie do tego mejla protokół kontroli. Oznacza to dla poszczególnych punktów następujące czynności: - punkt 3.1 załączonego protokołu kontroli tj. "Przedsiębiorca spełnia wymagania odpowiednie do rodzaju prowadzonej działalności określone w rozporządzeniu WE nr 303/2008 albo 304/2008 (...)". Wymagania narzucone na przedsiębiorcę w w/w rozporządzeniach to spełnienie następujących wymagań: 1. czy przedsiębiorca zatrudnia wystarczającą liczbę personelu posiadającego certyfikaty dla personelu; 2. przedsiębiorca przedstawi dowody potwierdzające udostępnienie koniecznych narzędzi i procedur personelowi, wykonującemu czynności wymagające posiadania certyfikatu; procedury do UDT - fgazudt - 2017-09-05 Moje sprawdzenie spełnienia tych wymagań będzie polegało na tym, że będę Pana prosił o wykaz osób posiadających certyfikaty dla personelu, zatrudnione w Pańskim przedsiębiorstwie. Jako dowody potwierdzające udostępnienie koniecznych narzędzi i procedur mogą być zapisy potwierdzające zapoznanie się personelu z procedurami wykonywania czynności, wykaz udostępnionych narzędzi wraz z listą upoważnionych osób do korzystania z nich, zapisy w protokołach, raportach dotyczących prowadzonej działalności. - punkt 3.1 a) posiada i stosuje procedury prowadzenia działalności. Zgodnie z zakresem Pańskiej działalności potrzebuje Pan przedstawić pisemne procedury wykonywanych czynności tj. jak przebiega proces instalowania, konserwacji/serwisowania, odzysku i kontroli szczelności instalacji zawierającej fluorowane gazy cieplarnianie. Osobne procedury na odzysk i kontrolę szczelności są wymagane z powodu zapisów w ustawie z 15.05.2015 ( Dz.U. nr 2015, poz. 881), gdyż odzysk i badanie szczelności są wyłączone z zakresu czynności konserwacji/serwisowania. I właśnie te 4 procedury należałoby przesłać do nas przed kontrolą żebyśmy się mogli z nimi zapoznać. Procedura powinna opisywać działanie (CO, KTO, JAK i KIEDY)i zawierać informacje dotyczące: - dokumentów odniesienia, - uprawnień personelu, - wykorzystywanego wyposażenia technicznego ? w szczególności stosowanych urządzeń pomiarowych - sposób dokumentowania wykonanych czynności, wraz ze wzorami stosowanych dokumentów. Np. W przypadku stwierdzenia nieszczelności układu, należy: -zlokalizować miejsce nieszczelności (Kto? W jaki sposób? Czym?) - naprawić nieszczelność (Kto? W jaki sposób? Czym?) - sprawdzić szczelność układu (Kto? W jaki sposób? Czym?) - uzupełnić czynnik (Kto? W jaki sposób? Czym?) - dokonać zapisu wykonania czynności (sporządzić protokół, raport). - punkt 3.1 b) posiada wdrożony system dokumentowania czynności wykonywanych przez personel Sprawdzenie czy posiadacie rejestry czy wykazy protokołów z wykonywanych czynności tj. montażu, serwisowania, odzysku, prób szczelności itd. - punkt 3.1 c) dysponuje wyposażeniem technicznym spełniającym minimalne wymagania odpowiednie dla zakresu prowadzonej działalności Chodzi o wyposażenie techniczne wskazane w rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dn. 10.12.2015 (Dz. U z 2015, poz. 2125) oraz rozporządzenia MR z 17.12.2015 (Dz.U z 2015, poz.2251). Proszę sporządzić wykaz używanego sprzętu, tak abym w trakcie audytu mógł sprawdzić wykaz z urządzeniami które Pan będzie mi pokazywał. Szczególnie należy zwrócić uwagę na elektroniczny przenośny przyrząd do wykrywania nieszczelności o czułości minimum 5 g/rok, który powinien być poddawany kontroli, co 12 miesięcy. Wynika to z zapisu art. 6 ust. 2 rozporządzenia komisji (WE) nr 1516/2007. W związku z powyższym należy że w procedurach znajdują się zapisy mówiące o konieczności takich kontroli. Dokumentem akceptowalnym podczas kontroli przedsiębiorcy jest poświadczenie (protokół, świadectwo) wystawione przez jednostkę posiadającą źródło o możliwości generowania wycieku czynnika 5 g/rok. - punkt 3.2 Personel wykonujący czynności w ramach prowadzonej działalności posiada odpowiedni certyfikat dla personelu - wykaz osób zatrudnionych w firmie posiadających certyfikaty F-Gazowe, najlepiej z podaniem numeru certyfikatu - punkt 3.3 Przedsiębiorca nie został skazany prawomocnym wyrokiem..... - oświadczenie zapewne Pan załączył do wniosku. procedury do UDT - fgazudt - 2017-09-05 Powyżej masz wytyczne jak sprawdzają procedury lub co powinny zawierać. Plus ewidencja czynności i obieg dokumentów ( oczywiście odpowiednie protokoły ). procedury do UDT - majki - 2017-09-06 Dziękuje za BARDZO fachową odpowiedz .teraz wiem czego się spodziewać dzięki procedury do UDT - tipo - 2017-09-15 Dodatkowe wymagania: - urzędowe potwierdzenie posiadania obu rąk i nóg (nie dotyczy osób bez rąk i nóg) - zaświadczenie z ministerstwa głupich kroków o spełnieniu wymagań dot. poruszania się w miejscu pracy - zaświadczenie lekarskie poparte badaniami o tym, że nie jest się uczulonym na czynniki chłodnicze, azot i powietrze procedury do UDT - jack63 - 2017-09-15 fgazudt napisał(a):Szczególnie należy zwrócić uwagę na elektroniczny przenośny przyrząd do wykrywania nieszczelności o czułości minimum 5 g/rok, który powinien być poddawany kontroli, co 12 miesięcy.Tak z ciekawości zapytam: Czy ta "szczególność zwrócenia uwagi" jest jakoś umotywowana ustawą, zaleceniami "góry" UDT, szczególną dbałością o środowisko czy może jakąś mi nieznaną argumentacją? Pomimo wręcz wspaniałej postawy wobec kontrolowanych od strony informacyjnej (co będzie kontrolowane) wykazujesz się totalnym brakiem praktyki chłodniczej, a przez to wypaczasz sens ustawy, którym jest zmniejszenie emisji. Wymuszanie (!) posiadania mało przydatnego w praktyce urządzenia, a szczególne zwracanie uwagi na papiery z nim związane jest działaniem wbrew i tak często oderwanych od życia zapisów ustawy. Spróbuj drogi kolego znaleźć za pomocą tego wykrywacza tak małą (5g/rok) nieszczelność w urządzeniu na dachu i gdy jeszcze powieje wiaterek, a ty bez zatrzymania i rozebrania części urządzenia nie masz dostępu do sporej części instalacji. A co jak wyciek jest mierzalny tylko przy pracy sprężarki, bo wtedy ciśnienia dużo wyższe, ale ... niestety pracują wentylatory skraplacza??? Nie powiem czasem bywa przydatny, ale spokojnie można się bez niego obejść spełniając główny cel ustawy. Wg. jedynym pewnym sposobem potwierdzenia nieszczelności jest prawidłowy(!) odzysk i zważenie czynnika. Z drugiej strony zajmowanie się wyciekiem 5g/rok jest mrzonką urzędnika nie mającego pojęcia o branży. W kosmos ulatują tony czynnika na co ustawa prawie zezwala, bo nie ma fizycznej możliwości skontrolowania całej pracy np. "dobijaczy" samochodowych, a z drugiej czepia się gramów. Zamiast skupić się na solidniejszym rozliczaniu z czynnika, temu powinno m.in. słuzyć CRO, Czepiacie się papierów do gadżetów. Ciekawe też jest czy kontrolujecie lub czy w ogóle zwracacie uwagę na posiadaczy urządzeń, które z racji ilości czynnika "podpadają" pod CRO, ale w nim nie występują? Gdzie akcje informujące lub przynajmniej wymuszenie na sprzedawcach informowania o ustawie klientów którzy pod nią "podpadają", nie zdając sobie z tego sprawy. Przecież kupując klimatyzator powyżej ok 7kW można stać się, nie wiedząc o tym, operatorem w sensie ustawy, bo ilość czynnika przekracza 2.4kg dla R410A i wymagane są przeglądy przez chłodniarza z uprawnieniami. Wygląda na to, że kontrolujecie tylko tych, którzy się "wystawili". Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem ciekaw opinii z "drugiej strony lady". pzdr. procedury do UDT - fgazudt - 2017-09-15 Oczywiście odpowiadam : 1. Nie jestem pracownikiem UDT więc nie poznasz opinii "z drugiej strony lady " 2. Nie jestem zwolennikiem tej ustawy ( a raczej niektórych zapisów w niej zawartych ) 3. O detektor i zapis nie miej pretensji do mnie tylko do : a) Prozonu b)UDT c) Ministerstwa to oni za pomocą ustawy taki nacisk kładą na to urządzenie 4. Kolega prosił o informację co jest sprawdzane z procedurach. Przesłałem szablon na czym wzoruje się inspektor. Co do opinii "drugiej strony lady" - swoją opinię na ten temat mam ale publiczne wypowiedzi na ten temat nie są wskazane. Pozdrawiam procedury do UDT - jack63 - 2017-09-15 Ok dzięki. procedury do UDT - Fujitsu Szczecin - 2017-09-16 Witam Ja jestem właśnie po kontroli z wynikiem pozytywnym. Na pierwszy rzut poszły certyfikaty i procedury, pierwsza uwaga była właśnie do nich- brak umieszczenia na początku procedury odniesienia do ustawy. Sprawdzano wzory protokołów i z natury wystawione protokoły czy zawierają odniesione w procedurach zagadnienia. Z tytułu tego że archiwum między innymi kopie protokołów mam w formie elektronicznej sprawdzono jak są przechowywane. Sprawdzono kalendarium prac które mam prowadzone w kalendarzu Google. Potem przyszedł czas na sprzęt, więc poszliśmy do samochodu i praktycznie na nim miałem wszystko co było potrzebne. Druga uwaga była do braku listy sprzętu jaki posiadam z wymaganego ustawowo. Wskazałem sprzęt, wykonaliśmy walidacje wagi, sprawdziliśmy detektor wycieków a tu klops, naklejka stara z nieważnym badaniem. Faktycznie nie ma na kontroli nic na ładne oczy i pomimo że czekało inspektora cztery piętra nazad, pomimo moich przyrzeczeń że mam na papierze protokół kalibracji dopóki nie zobaczył nie podpisał. Pozdrawiam procedury do UDT - MarioO - 2017-09-17 U mnie też wynik pozytywny.Przestrzegał przed gotowcami.Zanim dotarł do mnie zdążył zawiesić dwie firmy. procedury do UDT - Szron-klima - 2018-02-24 Pytanie w sprawie elektronicznego czujnika. Nie mam żadnych kalibracji w dokumentach. Czy jeśli jest ok nowy to liczy się ten rok od daty sprzedaży? Czy odezwac się do firmy sprzedającej? Które jeszcze narzędzia wymagają jakis certyfikatow, legaluzacji. Sprzęt mam nowy a takich dokumentów brak. Pozdrawiam procedury do UDT - bodzio - 2018-02-25 A na wagę też od was chcieli legalizację? procedury do UDT - piotro98 - 2018-03-04 hej a jak dlugo sie czeka na wizytacje kontrolerow z UDT od momentu zlozenia wniosku o certyfikat dla przedsiebiorcow? procedury do UDT - fgazudt - 2018-03-04 do miesiąca czasu, natomiast generalnie ok 2 tygodni procedury do UDT - rabix - 2018-03-12 Czy ktoś z Was już aktualizował procedury f-gazowe pod kątem nowego rozporządzenia? Jeżeli tak to czy pisaliście na nowe trzy procedury, o których mówi rozporządzenie (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie minimalnego wyposażenia technicznego odpowiedniego dla wykonywania czynności objętych certyfikatem dla personelu w zakresie fluorowanych gazów cieplarnianych i substancji kontrolowanych) czy staraliście się dostosować wasze "stare", isniejące procedury? procedury do UDT - DBKlima - 2018-03-12 ... a czym się różni wyposażenie minimalne serwisu że muszę je dostosowywać do obecnego stanu prawnego ??? procedury do UDT - rabix - 2018-03-12 DBKlima napisał(a):... a czym się różni wyposażenie minimalne serwisu że muszę je dostosowywać do obecnego stanu prawnego ??? Podałem niedokładny tytuł rozporządzenia, powinno być: w sprawie minimalnego wyposażenia technicznego, procedur oraz systemu dokumentowania czynności przy prowadzeniu działalności, polegającej na instalowaniu, konserwacji lub serwisowaniu, naprawie lub likwidacji urządzeń, zawierających fluorowane gazy cieplarniane procedury do UDT - Amfan - 2018-03-12 DBKlima napisał(a):... a czym się różni wyposażenie minimalne serwisu że muszę je dostosowywać do obecnego stanu prawnego ???Doszło parę gratów w porównaniu z poprzednim wymogiem . Ale.każdy instalator w 99% to ma co jest wymieniane procedury do UDT - DBKlima - 2018-03-12 ... kurde i przeczytałem https://www.udt.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1288&Itemid=1544 http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170002417/O/D20172417.pdf Trzeba procedury zmienić, nieznacznie ale jednak trzeba . procedury do UDT - DBKlima - 2018-03-12 Obowiązkowo teraz musisz posiadać co 12 miesięcy badanie kontrolne na : manometry, wagę , detektor. Należy też zmienić wzór protokołu . Należy w nim uwzględnić wszystkie uwagi z załącznika 4 tj. z ostatniej strony rozporządzenia z dnia 7 grudnia 2017r. procedury do UDT - Amfan - 2018-03-12 Nie no manometry i waga to dla OSP. procedury do UDT - rabix - 2018-03-13 DBKlima napisał(a):... kurde i przeczytałem No właśnie! Ja napisałem trzy procedury, który dotyczyły: 1. Kontroli szczelności 2. Obrotu gazami na magazynie 3. Odzysk i napełnianie Kontrolę UDT miałem w styczniu 2016 roku, wtedy nie obowiązywało to rozporządzenie i nie było wytycznych co mają procedury zawierać. Pytanie czy uważacie, że nowe procedury muszą koniecznie odnosić się do tego co jest w załączniku nr 3 do rozporządzenia? Czyli miałyby być trzy procedury o tytułach zgodnymi z rozporządzeniem i dotyczące: 1. Instalowania 2. Serwisowania 3. Liwidacji????? Moje stare procedury zawierają wszystkie elementy, o których mówi rozporządzenie. Dodatkowo są wciągnięte w system ISO w firmie, całość systemu ISO wykracza sporo poza wymagania rozporządzenia ale trzeba informacji szukać po kilku procedurach. procedury do UDT - DBKlima - 2018-03-19 Ja procedury mam zgodne z poprzednim rozporządzeniem teraz jestem na etapie ich zmian podając kolejną ich wersję i nanoszenia zmian. Mam 6 procedur: instalacja, odzysk, naprawa, kontrola szczelności, prowadzenie dokumentacji, obrót Mam też wzorce protokołów : montaż, serwis w przypadku awarii, naprawa, konserwacja, kontrola szczelności Teraz muszę dostosować wszystko do nowego rozporządzenia (nanieść zmiany w protokołach i w procedurach) |