![]() |
|
Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Lennox - zamknięta kasta ludzi ? (/showthread.php?tid=10560) |
Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - polipropylen - 2017-09-19 Witam wszystkich serwisantów. Wczoraj próbowałem nabyć lub chociaż pożyczyć panel użytkownika Lennox DM60. (nie, nie, nie DS60) Potrzebny jest do modyfikacji godzin pracy stref czasowych w rooftopie. Rooftop standardowo pracuje na DC60. Wyobraźcie sobie że pan Piotr z działu serwisu "Lennox Poland" uświadomił mnie że panel jest przeznaczony tylko dla serwisu Lennox i że nie ma opcji żeby mi panel sprzedano lub pożyczono..... Nie ważne że w dokumentacji piszą o przeznaczeniu panelu DM60 dla użytkownika. Lata doświadczenia, praktyki, szkolenia a tu zamknięta kasta ludzi z Lennox blokuje rynek i szybką sprawną obsługę naszych Klientów. Padło jeszcze pytanie czy kupiłem od Lennox jakieś urządzenie? Nie nie kupiłem, działam na rynku od 15 lat tylko w serwisie. Z reguły to Klient wybiera i płaci za urządzenia warte setki tysięcy złotych (choć w tej chwili nie wiem czy są tego warte) Totalne rozczarowanie. Mieliście już podobne sytuacje z tą marką która ewidentnie sama sobie szkodzi ? Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - DBKlima - 2017-09-19 Staram się zrozumieć twój problem ale "układ pokarmowy wielorybów" działa inaczej ... Zadzwoń do Lennox i zapytaj się o najbliższego partnera handlowego z którym możesz załatwić "swój temat". Osobiście mnie nie nie dziwi zachowanie serwisu Lennox . Nie jesteś ich : Partnerem handlowym, serwisem, klientem o dzwonisz i żądasz części lub sprzętu. Kupuję w Lennox bezpośrednio jeszcze żadnych problemów nie miałem z serwisem i działem handlowym . Działasz w serwisie i nie montujesz urządzeń Lennox, to znaczy podbierasz innym klientów. Skoro nie zamontowałeś własnemu klientowi sprzętu to znaczy że podbierasz klientów innym. Ktoś kto zaprojektował sprzedał zamontował liczy na stałą obsługę i wtedy pojawiasz się Ty. Nie wiem jak jest u innych ale w u wielu producentów jest tak że nie możesz zmieniać bez powodu firmy montażowej/serwisowej . X montował Y będzie serwisował. Tak to nie działa . Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - polipropylen - 2017-09-19 DBKlima No comment.... Panowie piszcie konkrety a nie pierdoły i domysły co do mojej osoby.... nie taki jest temat.... Wiecie jakie podejście do klienta jest z innych przedstawicielstw globalnych marek... Moim zdaniem zostałem potraktowany naprawdę wyjątkowo )
Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - fgazudt - 2017-09-19 Ale to są konkrety. DBKlima ma rację. Spróbuj zdobyć chociażby oprogramowanie do agregatów wody lodowej. Z resztą jak operator ma urządzenie to niech to robi serwis ten który się na tym zna a nie przysłowiowy Pan Czesiu. Dzięki temu kończy się problem z nierzetelnym serwisem. Po za tym słowo kasta ostatnio jest na topie a na mnie działa jakoś uczulająco ...... Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - polipropylen - 2017-09-19 Atakujecie nie tę osobę którą powinniście. Panowie...jakieś kompleksy.... ? Wyżywajcie się na korporacjach które w zmowie cenowej dyktują dumpingowe warunki cenowe na rynku. Czytajcie z uwagą...jak Lennox podchodzi do obsługi klienta. (czytaj: panel DM60 przeznaczony jest tylko i wyłącznie dla klienta, serwisant zbyt wiele z nim nie zdziała, to tak jak byście zastrzegli sprzedaż pilota IR do "spliciaka") Załatwiłem już DS60. Pozdrawiam wszystkich "normalnych" serwisantów bez uprzedzeń. Bez odbioru..... palce już mnie bolą od klikania )
Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - DBKlima - 2017-09-19 polipropylen napisał(a):DBKlima... no nie wiem ... ale to są podejścia w 99% prawidłowe zgodne z oczekiwaniami ich klientów. Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki . Taka "Sytuacja" : Ja tylko serwisuje, druga firma ja tylko sprzedaje, trzecia firma ja tylko montuje .... to będzie lepsze ? Wyjątkiem jest serwis centralny gdzie wszyscy autoryzowani mogą dostać części na gwarancji . Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - MarioO - 2017-09-19 DBKlima napisał(a):Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki .Malowani chłopcy w nowym super busie posiadający autoryzację wcale nie muszą być wyznacznikiem profesjonalizmu danej firmy. Wracając do tematu kolega polipropylen moim zdaniem powinien być przede wszystkim zachęcony do współpracy i zachęcając go do tego powinien otrzymać panel zwłaszcza że nie jest to panel serwisowy jak pisze. Nie jest Panem Czesiem z ulicy jak pisze fgazudt który klepie młotkiem ceowniki tylko zajmuje się serwisowaniem urządzeń chłodniczych od 15 lat.I tu szacunek bo nie wielu jest w naszej branży tych co potrafią naprawić urządzenie chłodnicze za to mamy bardzo wielu montażystów Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - jack63 - 2017-09-19 DBKlima napisał(a):Straciłem cały szacunek do Ciebie. Przykre ale prawdziwe.polipropylen napisał(a):DBKlima... no nie wiem ... ale to są podejścia w 99% prawidłowe zgodne z oczekiwaniami ich klientów. Mówiąc w skrócie pi...lisz jak potłuczony i zadufany w siebie sprzedawca/marketingowiec. Skąd wiesz co chcą klienci i to może wszyscy. A może Ty wiesz ZA NICH lepiej, bo tak Tobie i innym podobnym pasuje. MariOo napisał(a):Malowani chłopcy w nowym super busie posiadający "autoryzację" wcale nie muszą być wyznacznikiem profesjonalizmu danej firmy.Dokładnie tak. Już nie raz się o tym przekonałem i to o pracujących dla wieeeelce renomowanych firm. Jakość serwisów "firmowych spada na łeb na szyję, bo godzą się na niskie kwoty a potem nadrabiają marketingiem czyli ściemnianiem. Z resztą sprawa nie dotyczy tylko chłodnictwa. To tendencja światowa. Tzw. optymalizacja kosztów serwisu... Stoje murem za polipropylen, bo on po prostu naprawia a nie ściemnia. Niestety dostęp do informacji serwisowych jest coraz gorszy. Cała istotna wiedza chowa się w procesorach i jest stamtąd "niewyjmowalna". Jedyne co to my możemy się wspierać na zasadzie kontaktów osobistych i wiedzy, że Ty mi dziś a jutro ja Tobie. Z drugiej strony kupując urządzenie za kiiiilka zł trzeba spisać umowę ze sprzedawcą na dołączenie dokumentacji serwisowej. Mało tego to powinno być zawarte w warunkach przetargu. Jak ktoś ze sprzedawców się nie zgadza niech spada na drzewo. Jakby takie warunki stawiali nabywcy to byłaby inna rozmowa. Przecież, z reguły, klient takiego urządzenia ma na miejscu swoich ludzi na etacie lub umowie serwisowej i dlaczego ma zmieniać swoje korzystne dla niego przyzwyczajenia? Dlatego żeby serwis "autoryzowany" zarobił na nim ograniczając koszty koncernu??? Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - gadget - 2017-09-19 A już miałem wstawiać kilka lenoxików żeby się ludzie grzali , ciesze się że ten post przeczytałem. Baj,baj ... lenoxiki za tydzień zamawiam jednak inną sprawdzoną firmę... Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - DBKlima - 2017-09-20 jack63 napisał(a):Straciłem cały szacunek do Ciebie.jack63 śmiało ferujesz tym szacunkiem . Jeszcze mi go nie okazałeś a już go straciłem. jack63 napisał(a):Skąd wiesz co chcą klienci i to może wszyscy. A może Ty wiesz ZA NICH lepiej, bo tak Tobie i innym podobnym pasuje.Każdy musi trafić w swoją grupę docelową może ja zapełniam niszę której Ty czy inni nie potrzebują. jack63 napisał(a):Jakość serwisów "firmowych spada na łeb na szyję, bo godzą się na niskie kwoty a potem nadrabiają marketingiem czyli ściemnianiem. .Jest wręcz przeciwnie ... ale każdy wie swoje . Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - PARTNER-MAR - 2017-09-20 Akurat znam polipropylena i jest tak jak pisze. Wielu jest tu pewnie serwisantów działających na zasadzie podwykonawców wielkich firm serwisowych posiadsjących do obsługi całe galerie handlowe lub markety. I to właśnie oni są wykluczani przez producentów bo nie są ich dustrybutorami i przedstawicielami. A znają ten sprzęt niejednokrotnie lepiej niż montażyści tego sprzętu. Jak byśmy mieli mieć certyfikaty każdej firmy to zabrakło by roku na szkolenia a zaraz trzeba by robić nowe bo przecież powoli certyfikaty mają termin ważności. Jeżeli już tak ma być to dosłownie wszystko powinno być sprzedawane certyfikowanym serwisom: klocki hamulcowe też można złe założyć bez szkolenia żarówkę w lampie samochodowej włożyć tak że będzie oślepiać itp itd Do tego dążymy? Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - p.obelix - 2017-09-20 Lenox do dziadostwo jak i ich polityka tajności. I życzę im więcej takich wpadek jak mają ostatnio z pompami ciepła. Tyle co w tym roku klienci na nich na psioczyli to w życiu nie słyszałem. Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - DBKlima - 2017-09-21 ... wiem narzekam/my... ja, wy, oni. To niech ktoś poda producenta u którego macie pełne wsparcie i nie ma z nim i z jego sprzętem kłopotów. Jest taki ideał . Ja nie znam. Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - MarioO - 2017-09-21 Nie wolno.To jest niezgodne z regulaminem
Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - DBKlima - 2017-09-21 :lol: :lol: tragedia Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - p.obelix - 2017-09-21 Nie ma urządzeń które się nie psują. Czy ktoś miał jakiś problem z dostaniem części do Trane z dostępem do parametrów. Czy też problem z wymianą sterownika. Lenox i ich chińskie przetworniki ciśnienia :lol: dobrze że ich z papieru nie robili. Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - gadget - 2017-09-21 MariOo napisał(a):Nie wolno.To jest niezgodne z regulaminem Dobre he he Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - HC - 2017-09-23 Pompy ciepła "Lennoxa" to tak naprawdę Carrier. Polityka dużych firm jest taka a nie inna i nie ma co się bulwersować tak działa kasa. Przykładowo dlaczego trzeba podać typ i nr seryjny urządzenia zamawiając coś w lennox, trance, carrierze, climaveneta sprawdzają czy poprosstu ktoś nie wpierdziela się im na ich teren. Też chcą z czegoś żyć. Z mojego punktu widzenia dobrze jest że nie każdy ma DS do Lennnox czy moduł komunikacyjny do AWL Carriera bo w nie powołanych rękach więcej to biedy narobi niż pożytku, a uczenie się obsługi wyższych ustawień serwisowych na gratach za kilkdziesiąt/ kilkaset tysięcy to niezbyt dobry pomysł. Co do zmiany harmononogramu i temperatury w poszczególnych strefach A,B,C można to zrobić ze zwykłego DC(Panelu obsugowego użytkownika) tylko trzeba trochę instrukcję poczytać, na platformie lennoxa wszystko jest dostępne od ręki. Tyle w temacie. Pozdro Roofguys Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - polipropylen - 2017-09-24 "Klienci chcą być obsługiwani przez firmy autoryzowane, wyspecjalizowane zajmujące się profesjonalnie na co dzień a nie z doskoku sprzedażą, montażem i serwisem urządzeń danej marki " Właśnie to Klient zlecił mi obsługę kilku rooftopów. Ceny usług Lennox były nie adekwatne do jakości. Cytując delikatnie słowa Klienta. Nasz Polski Lennox jest najlepszy również w tym że nie udostępnia szkoleń autoryzacyjnych. Kilkukrotnie dzwoniłem z zapytaniem o szkolenia, niestety nie prowadzą. Nie można nic kupić... Nie można zdobyć autoryzacji... Czy zrobi z tym ktoś porządek ? "Polityka dużych firm jest taka a nie inna i nie ma co się bulwersować tak działa kasa. " W USA hydraulik może kupić i zamontować rooftopa Lennoxa (zupełnie inna polityka tej samej firmy). Takie rzeczy tylko w Polsce. Zamknięte kliki i ograniczanie wiedzy dla własnych korzyści. Dlatego Polska kuleje i jest zawsze w tyle z postępem. Sami sobie to robimy. Pooglądajcie i popiszcie z chłopakami ze stanów (wpiszcie service HVAC na YouTube ) "Co do zmiany harmonogramu i temperatury w poszczególnych strefach A,B,C można to zrobić ze zwykłego DC(Panelu obsługowego użytkownika) tylko trzeba trochę instrukcję poczytać, na platformie Lennoxa wszystko jest dostępne od ręki. " Pomyliło ci się z DC50. W DC60 tylko bieżąca godzina i dzień tygodnia.Proszę doczytaj. [reklama] Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - PARTNER-MAR - 2017-09-24 Powinno być tak jak z samochodami - producenci muszą udostępniać oprogramowanie i dane techniczne części zamiennych dla niezależnych producentów i serwisów. Inaczej byśmy byli skazani tylko na autoryzowane. Lennox - zamknięta kasta ludzi ? - polipropylen - 2017-09-24 Żeby nie być gołosłownym.... Jak jest naprawdę z marką Lennox i jak powinno być w Polsce a nie jest. Opis od serwisanta z U.S.A. Wchodzicie sobie na stronkę Lennox PROs [reklama] Rejestrujecie się podając numer klienta Lennox. I uwaga. Jeśli nie macie numeru klienta. To Lennox go wam nada ale.... Musicie być certyfikowanym serwisem który posiada certyfikat z tej strony. To odpowiednik naszego UDT. [reklama] Po nadaniu numeru klienta Lennox, robicie sobie zakupy. |