Forum Klimatyzacja
Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? (/showthread.php?tid=10656)

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - maki - 2017-11-27

Nowy wita wszystkich cieplutko Smile

Szukam uniwersalnego pilota do klimatyzacji, który miałby możliwość programowania czasu pracy jak i temperatur..Czyli 6 rano z 18 stopni robi mi 22, potem o 22giej schodzi na 18 stopni etc.. Tego typu kombinacje..

Może jest jakaś apka na smartfona? Niestety, nie moge sprawdzić, bo żaden z moich telefonów nie ma IRDA Sad

Klimatyzacja do której chcę to założyć to Aux Basic

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - jack63 - 2017-11-27

Popraw post, bo chyba nie "wszedł" cały. Wygląda na ucięty.
Harmonogram pracy klimatyzatora nie zależy od pilota tylko od oprogramowania sterownika jednostki wewnętrznej. Pilot musi tylko "umieć" taki program uruchomić i ustawić parametry. Taki harmonogram jest nazywany "Timer" i z reguły dotyczy tylko jednej doby, choć może być codziennie powielany.
Z tego co wiem, to każdy w marę przyzwoity pilot uniwersalny obsłuży nastawy Timera.
Jednak większość starszych klimatyzatorów dzięki Timerowi umożliwia tylko ustalenie czasu włączenia i wyłączenia klimatyzatora bez możliwości ustalenia "indywidualnej" temperatury.
Także apka smartfona z IRDA może tylko pomóc ustawić i uruchomić funkcje wbudowane w sam klimatyzator a nie go "wyzwolić" do pracy bo dioda irda musiałaby być skierowana cały czas na klimatyzator, ew. silne odbicie może pomóc.
Fajnym rozwiązaniem jest wbudowane w klimatyzator WiFi. Takie coś może uruchomić program na domowym routerze lub apka będącego w pobliżu smartfona. Tutaj możliwości konfiguracyjne są prawie nieograniczone - kwestia oprogramowania.

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - DBKlima - 2017-11-27

maki napisał(a):Nowy wita wszystkich cieplutko Smile

Szukam uniwersalnego pilota do klimatyzacji, który miałby możliwość programowania czasu pracy jak i temperatur..Czyli 6 rano z 18 stopni robi mi 22, potem o 22giej schodzi na 18 stopni etc.. Tego typu kombinacje..

Może jest jakaś apka na smartfona? Niestety, nie moge sprawdzić, bo żaden z moich telefonów nie ma IRDA Sad

Klimatyzacja do której
... aplikacji jest cała masa ale bez IRda nic nie zrobisz .
Musisz ściągać po kolei i testować nie każda aplikacja dobrze działa z danym producentem/modelem klimatyzatora .

Kolejna sprawa wszystko można zrobić pod warunkiem że twoja klimatyzacja funkcje które opisujesz posiada .
Jeśli był zakup po "taniości" to teraz próżno szukać wygód w postaci planu tygodniowego z różnymi nastawami temperatur.

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - maki - 2017-11-27

Witam

Klimatyzator to jedno - a jego sterowanie to drugie.
Jak napisał Jack63 - sterowanie Wifi - to jest o o czym myślę, miałem jednak nadzieję, że są przyzwoite piloty uniwersalne, które można zaprogramować na czas i temperaturę pracy = tak jak np. Auraton do centralnego.

DBKlima - tak, zakup był po oszczędności, bo nie było pewności, czy się sprawdzi (ogrzewanie mieszkania). Na chwile obecną się sprawdził, więc szukam "lepszych" rozwiązań.
Są Melisa do Wifi czy np Xiaomi Smart Home- ale ... Ktoś to testował??

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - DBKlima - 2017-11-28

"Melisa" urządzenie sprzedaje/dystrybucje ma polska firma która w ofercie ma klimatyzatory więc rozwiązanie prawdopodobnie jest sprawdzone . Xiaomi Smart Home nie miałem i nie widziałem działającego urządzenia u nikogo.

Czy jest- Uniwersalny pilot do klimatyzacji z programowaniem? - kudlaty69 - 2017-12-31

Ja nie dawno kupiłem melise. Mam klime Fuitsu. W oryginale czasówka tylko na jedną dobę. A poprzez melisse poprzez wi fi w każdym dniu poprzez komórkę robisz co chcesz (temperatura, grzanie, chłodzenie, prędkość wentylatora). Ogólnie działa. Mi ma służyć do załączania klimy przed wyjazdem do domku drewnianego aby jak przyjadę to ma być ciepło.