Forum Klimatyzacja
Pompa próżniowa - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Pompa próżniowa (/showthread.php?tid=10733)

Strony: 1 2

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-21

Witam.Czy takie dane tech .wystarczają żeby zrobić próżnie w układzie klimatyzacji split. Piszą że jest to Pompa próżniowa AS20 może być stosowana do serwisowania układów chłodniczych i klimatyzacji

Dane techniczne:
Zasilanie: 230 V
Podciśnienie: 600 mg Hg
Głośność: 45 db
Przepływ powietrza: 20-23 l/min
Waga: ~3,5 kg

Pompa próżniowa - barbie - 2018-02-21

Miligramów czy milimetrów ? M

Pompa próżniowa - DBKlima - 2018-02-22

Nie, nie może być stosowana do układów klimatyzacyjnych .

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-22

DBKlima napisał(a):Nie, nie może być stosowana do układów klimatyzacyjnych .
Dziękuję za odpowiedz ,jaka była pompa próżniowa jest dobra oczywiście nie za droga i czy jednostopniowa da radę zrobić próżnie .taka specyfikaja;
Specyfikacje

Woltaż: 220 V, 50 Hz
Moc: 120 W
Moc ssania: 50 L / min
Prędkość pracy pompy: 2,5 CFM
Moc silnika: 1 / 4 HP
Szybkość pracy silnika: 1440 rpm
Pojemność zbiornika na olej: 220 ml
Obudowa ze stopu aluminium
W skład przesyłki wchodzą:
1 x Pompa próżniowa
1 x Butelka na olej
1 x Łącznik
Marka: vidaXL
SKU: 141651
EAN: 8718475922070

OPIS

Pompa próżniowa zaprojektowana została do użytku w systemach chłodzących i klimatyzacji.

Pozwala wytworzyć próżnię, którą następnie wypełnia schłodzone powietrze. Sprawdzi się przy naprawach systemów chłodniczych, maszyn drukarskich, pakowaniu próżniowym, sprzęcie medycznym i innych.

Jej główne zalety to aluminiowa obudowa oraz praktyczny zbiornik na olej, którego wykonanie z transparentnego materiału pomoże sprawdzić jego poziom. Wbudowana rączka ułatwi transport.

Pompa próżniowa - DBKlima - 2018-02-23

Człowieku opanuj się... masz kilka dużych hurtowni zadzwoń zapytaj.

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-23

DBKlima napisał(a):Człowieku opanuj się... masz kilka dużych hurtowni zadzwoń zapytaj.
Widzę że źle trafiłem ,pytanie za trudne .

Pompa próżniowa - barbie - 2018-02-23

nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie,a masz pretensje do wszystkich .

Pompa próżniowa - kami1 - 2018-02-23

DBKlima ma racje zamiast pytać się na forum idź do sklepu i tam odpowiedzą na twoje pytanie

barbie napisał(a):nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie,a masz pretensje do wszystkich .
Pytałem w dwóch sklepach internetowych i także nie potrafili mi odpowiedzieć na pytanie czy dana pompa próżniowa da radę zrobić próżnie w klimatyzacji split ,czytałem wiele opinii o pompach jednostopiowych że nie powinny byc używane tylko dwustopiowa która robi próżnie ciśnienia koncowego do 15 mikronów czy coś takiego inii twierdzą że do małych jednostek można uzywać pompy do 150 mikronów i dlatego piszę na tym forum jaka jest prawda ,może ktoś wie i stosował pompe taką czy inną ,

Pompa próżniowa - byniom - 2018-02-23

Tak z ciekawości zapytam , do czego ma służyć ta pompa ?

byniom napisał(a):Tak z ciekawości zapytam , do czego ma służyć ta pompa ?
Może żeby osuszyć układ przed wprowadzeniem czynnika chłodniczego

Pompa próżniowa - byniom - 2018-02-23

Zajmujesz się tym zawodowo czy po prostu trafiła się fucha ?

byniom napisał(a):Zajmujesz się tym zawodowo czy po prostu trafiła się fucha ?
Nie po prostu mam możliwość założenia u siebie klimatyzacji która jest nowa ale bez gwarancji ,ma w sobie czynnik więc chciałbym zrobić to sam ,czy coś nie wyjdzie to już moja strata .

Pompa próżniowa - jurny_drwal - 2018-02-24

...

Chcesz kupić pompę żeby spróbować założyć klimę?

Oprócz pompy potrzebujesz jeszcze parę innych narzędzi, siekiera i młotek nie wystarczą Smile

Pompę możesz wypożyczyć. Jeden dzień kosztuje może z 30 złotych.

Pompa próżniowa - Bolas - 2018-02-24

Poza tym jeżeli

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-25

jurny_drwal napisał(a):...

Chcesz kupić pompę żeby spróbować założyć klimę?

Oprócz pompy potrzebujesz jeszcze parę innych narzędzi, siekiera i młotek nie wystarczą Smile

Pompę możesz wypożyczyć. Jeden dzień kosztuje może z 30 złotych.
Wiem że nie wystarczy ,ale mie interesuje fakt czy do klimatyzacji split małej starczy pompa próżniowa jednostopniowa która zrobi próżnie końcową do 150 mikronów .Jeszcze mam z narzędzi klucz francuz może się przyda Cool

Pompa próżniowa - obser - 2018-02-25

Ja jak chce się napić piwa, to browaru nie kupuję.Twoje zeznania nie trzymają się kupy.

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-27

obser napisał(a):Ja jak chce się napić piwa, to browaru nie kupuję.Twoje zeznania nie trzymają się kupy.
Ja nie jestem na przesłuchaniu żeby sie tłumaczyć pisze jak jest ,może przesłuchaj instalatorów za co biorą taka kasę skąd się biorą takie kwoty ,założenie klimatyzacji od 800 do 1200zł ? Pilarz także musi zainwestować w sprzęt który potrzebuje do wykonywania zleceń nie raz ok 20 tys i też musi mieć wiedzę na temat swojej pracy ale nie zarabia za 3godz.1200zł

Pompa próżniowa - byniom - 2018-02-27

Proponuję zakończyć tą dyskusję.

Pompa próżniowa - jurny_drwal - 2018-02-27

minus materiał, podatek, samochód, księgowa, narzędzia, uprawnienia, ubezpieczenie firmy, kawałek magazynu, może jakiś pomocnik i kanapka w czasie pracy to takie główne stale koszty.

Janusze tylko widzą spoconego chłopka na drabinie za 1200zł

Pompa próżniowa - bolo1971 - 2018-02-27

jurny_drwal napisał(a):minus materiał, podatek, samochód, księgowa, narzędzia, uprawnienia, ubezpieczenie firmy, kawałek magazynu, może jakiś pomocnik i kanapka w czasie pracy to takie główne stale koszty.

Janusze tylko widzą spoconego chłopka na drabinie za 1200zł
No widzisz to tak jak pilarz samochód żeby dojechać z narzędziami ,podatek także musi zapłacić ,rozliczyć się też usługa z księgową ,ubezpieczenie -działalność gospodarcza ,pomocnik ,naprawa sprzętu który sie zużywa ,paliwo,olej ,kupno łańcuchów do piły itd

Pompa próżniowa - Bolas - 2018-02-27

A na końcu żalów mówi się.... AMENT

Pompa próżniowa - HC - 2018-02-28

Eh czyli kocioł w domu/mieszkaniu instalujesz sam bo internety powiedziały jak. Instalację gazową też robisz sam bez uprawnień i podstawowej wiedzy. Powodzenia.

Pompa próżniowa - DBKlima - 2018-02-28

Chcesz kupić pompę próżniową to ją kup i już.... Ja ze swojej strony polecam urządzenia firmy CPS.

Pompa próżniowa - PARTNER-MAR - 2018-02-28

bolo1971 napisał(a):ale nie zarabia za 3godz.1200zł

Klimy też nie zamontujesz w 3 godziny.
No chyba że przenośną.