Forum Klimatyzacja
Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. (/showthread.php?tid=10819)

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - pojke123 - 2018-04-24

Witam, chciałbym ulżyć cierpieniom w gorące dni. Niestety po pierwsze administracja oficjalnie nie wyraziła zgody na montaż, po drugie mam balkon francuski - czyli otwieram drzwi i od razu barierka. I myślę co bym mógł wciskąć miedzy drzwi balkonowe a barierkę aby nie było za duże i w miarę ciche.
Chciałbym wydać do 3-3,5k zł z montażem.

Czym się zainteresować.

Pozdrawiam

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - Alvaro - 2018-04-24

Mam w bloku podobny problem - brak balkonu a zgody od wspólnoty raczej nie dostane. Mam przenośny klimatyzator odziedziczony w spadku, no ale za mocny to on nie jest. Za to wczoraj trafiłem na klimatyzatory montowane na ścianie w mieszkaniu bez jednostki zewnętrznej - wybija się dwie nie wielkie dziury. poniżej link.

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - obser - 2018-04-24

"dwie niewielkie dziury" tj. albo 160, albo 200 mm. Ciekawe określenie, przy montażu splita wychodzi, że męczymy się z przewiertami 55, lub 65 mm, a tu 3x większe i nie problem. trzeba zmienić sposób myślenia.

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - klimacik - 2018-04-25

Jeżeli jest barierka to czy możesz otrzymać zgodę na powieszeniu klimy na barierce. Przenośniaki to urządzenia głośne z wylotem rury przez okno. Są jeszcze klimatyzatory plecakowe ale tutaj już nie te ceny. Alvaro proponuje tzw. monoklimy. Nie wiem może nimi handluje ale ich ceny też nie są niskie, a jak już wspomniał obser potrzebne są dwa przewierty na które prawdopodobnie też będziesz musiał uzyskać zgodę. Spróbuj pierwszej opcji , najmniejsze agregaty ważą od 25-26 kg.

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - pojke123 - 2018-04-25

nastawiam się na tradycyjne rozwiązanie typu split.

Tylko jakie jednostki zew. są małe a wydajne. Mitsubishi mr. slim?

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - DBKlima - 2018-04-25

pojke123 napisał(a):nastawiam się na tradycyjne rozwiązanie typu split.

Tylko jakie jednostki zew. są małe a wydajne. Mitsubishi mr. slim?
Mr.Slim to seria komercyjna to nazwa handlowa agregaty są większe od standardowej serii "Seria M"
Małe agregaty masz w tanich modelach serii M Mitsubishi MUZ-DM25 i 35 mniejszych Mitsubishi nie ma .

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - Alvaro - 2018-04-25

obser napisał(a):"dwie niewielkie dziury" tj. albo 160, albo 200 mm. Ciekawe określenie, przy montażu splita wychodzi, że męczymy się z przewiertami 55, lub 65 mm, a tu 3x większe i nie problem. trzeba zmienić sposób myślenia.

na czym polega to męczenie się?

Miałem na myśl uniknięcie montażu jednostki zewnętrznej na którą trzeba mieć zgodę wspólnoty, czasem konserwatora zabytków. Zastanawiam się właśnie nad tym klimatyzatorem monoblokowym.

p.s. widze z link wyrzucony - nie jestem sprzedawcą tej firmy xD - tam poprostu trafiłem na takie rozwiązanie poraz pierwszy Smile

Jeszcze nie spotkałem się by administrator czy konserwator zabytkowego obiektu wydał zgodę na zrobienie dwóch otworów w ścianie o wielkości fi160mm .
Wyobraź sobie że mam dla jednego poziomu 12 i 24 dziury w ścianie :lol:
Konserwator zabytków padł by na zawał.

Kawalerka 25m² - zestaw z cichą i małą jednostka zew. - Alvaro - 2018-04-25

DBKlima napisał(a):Jeszcze nie spotkałem się by administrator czy konserwator zabytkowego obiektu wydał zgodę na zrobienie dwóch otworów w ścianie o wielkości fi160mm .
Wyobraź sobie że mam dla jednego poziomu 12 i 24 dziury w ścianie :lol:
Konserwator zabytków padł by na zawał.

czasem obiekt nie musi być zabytkowy a znajdować się na terenie urbanistycznym wpisany do rejestru zabytków, dodatkowo może nie być to frontowa kamienica a np. oficyna nie widoczna z poziomu ulicy. Inaczej podchodzi się do takiego tematu pod kątem ochrony konserwatorskiej niż do kamienicy będącej zabytkiem i położonej przy ul. tj. widocznej. Pytanie ile razy próbowałeś zgłosić to konserwatorowi?

drugi problem jaki istnieje z jednostkami zewnętrznymi to hałas na co w większości przypadków zwracają uwagę sąsiedzi. Niejednokrotnie spotkałem się z takimi problemami.

Jeśli chodiz o monoklimę to nie wiem ile nawet kosztuje ta jednostka. Wrzuciłem to tu jako ciekawostkę. Jak zakończe remont kawalerek to pewnie wróce do tematu, bo jak pisałem wyżej, mam podobny problem - brak balkonu w bloku i prawdupodobny brak zgody wspólnoty na głośną jednostkę zew. Od strony prawnej jeszcze nie przerobiłem tematu czy zgoda wspólnoty wogole jest konieczna, a jeśli jest to łatwiej ją uzyskać dla 2 dziur nawet o takiej średnicy niż jednostkę zewnętrzną.

jeśli rusze temat to dam tu znać.

Alvaro napisał(a):Pytanie ile razy próbowałeś zgłosić to konserwatorowi?.
Konserwatorowi praktycznie nigdy, zawsze szedł dla kamienicy jakiś system .

Alvaro napisał(a):drugi problem jaki istnieje z jednostkami zewnętrznymi to hałas na co w większości przypadków zwracają uwagę sąsiedzi. Niejednokrotnie spotkałem się z takimi problemami.
.
... sądzisz że z montobloka będziesz słyszał muzykę Jana Sebastiana Bacha ?
Monobloki instalowałem przy BTS tylko dlatego żeby nie ukradli go złomiarze,
Urządzenie jest głośne wygląda paskudnie a w miejscu przebicia zawsze jest ściana strasznie zasyfiona .
Jego gabaryty i wygląd nominują te urządzenia raczej do piwnicy niż do pokoju czy salonu .

Alvaro napisał(a):Wrzuciłem to tu jako ciekawostkę.
Stare jak świat nie jest niczym nowym to Włoski Chińczyk :lol: :lol: