Forum Klimatyzacja
Klimatyzator czy wszystko jest ok - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzator czy wszystko jest ok (/showthread.php?tid=10984)

Klimatyzator czy wszystko jest ok - brx128611 - 2018-07-07

Witam kupilem nie dawno uzywany klimatyzator przenosny jest jeszcze na czynniki r22, i moje pytanie temperatura na wylocie jest okolo 12 st przy temperaturze powietrza 25 stopni, zmodyfikowalem troche chlodzenie skraplacza i wszystko jest pobierane i wyrzucane na zewnatrz, czy te temperatury sa dobre czy moge go jakos zmodyfikowac zeby osiagal nizsze temperatury.

Klimatyzator czy wszystko jest ok - jack63 - 2018-07-09

Spadek temp jest OK. Pytanie jak mocno zdławiłeś przepływ powietrza przez skraplacz i jak ci się udało rozdzielić strugi powietrza skraplacza i parownika???

Klimatyzator czy wszystko jest ok - brx1286 - 2018-07-15

Witam. Wymienilem czynnik na r290 ale zadnych zmian w temperaturze nie widze. zauwazlyem ze cisnienie na rozprezaniu ma okolo 4 bar wiec sadze ze nie da sie obnizyc temperatury, czy jest mozliwosc zmniejszenia owego cisnienia do np 2 bar i jak to zrobic chcial bym uzyskac temperature na wylocie okolo 0 st.

Klimatyzator czy wszystko jest ok - jack63 - 2018-07-16

brx1286 napisał(a):Wymienilem czynnik na r290
Ale po co?
brx1286 napisał(a):cisnienie na rozprezaniu ma okolo 4 bar
Ciekawe jak to zmierzyłeś? wlutowałeś sroedera?
A poza tym co to jest "ciśnienie na rozprężaniu" ? Czyżby na ssaniu sprężarki?
Dla R22, R290 to prawidłowe ciśnienie na ssaniu. Odpowiada to temperaturze trochę powyżej 0oC.
Nie można tego ciśnienia obniżać bo parownik zamarznie od wilgoci w powietrzu.
brx1286 napisał(a):chcial bym uzyskac temperature na wylocie okolo 0 st.
Nawet jakbyś uzyskał temp odparowania niższą od zera to bardzo szybko zamarznie parownik i ustanie przepływ powietrza. Lamelki wymiennika (parownika) są w klimatyzatorach bardzo blisko siebie.

Klimatyzator czy wszystko jest ok - brx1286 - 2018-07-16

tak wlutowalem zawor, poprostu chcial bym wiedziedz cos wiecej w tym temacie i przekonac sie na wlasnej skurze jak bedzie to dzialac, czy moge liczyc na pomoc

a na r290 zauwazylem ze kompresor chodzi o wiele ciszej niz na r22

Klimatyzator czy wszystko jest ok - jack63 - 2018-07-16

brx1286 napisał(a):poprostu chcial bym wiedziedz cos wiecej w tym temacie i przekonac sie na wlasnej skurze jak bedzie to dzialac,
Skóra piszemy jak obok...
Co chcesz się dowiedzieć? Konkretne pytania, bo na razie coś bredzisz.
brx1286 napisał(a):a na r290 zauwazylem ze kompresor chodzi o wiele ciszej niz na r22
Jesteś pewien, że to zmiana na R290 dała taki efekt, nieistotny z resztą ?
A może układ właśnie teraz zaczął działać prawidłowo lub nieprawidłowo, a ty słyszysz różnicę?
Lepszym wskaźnikiem niż hałas było by porównanie poboru prądu.

Po pierwsze ja nikomu nic nie wytykam, może dlatego że pochodze z prowincji a nie tak dużego miasta jak "kraków", a po drugie chciałem się dowiedzieć jak zmodyfikować układ aby uzyskać niższa temperaturę na parowniku.

Klimatyzator czy wszystko jest ok - jack63 - 2018-07-17

brx1286 napisał(a):drugie chciałem się dowiedzieć jak zmodyfikować układ aby uzyskać niższa temperaturę na parowniku.
To jest niemożliwe do realizacji w prosty sposób. Dwie kwestie. Chłodnictwo - kapilara. Automatyka - czujniki temperatury + algorytm sterowania i zabezpieczeń.
Z resztą jak pisałem wyżej operacja jest bez sensu, bo lamelki są za blisko siebie.
Jak chcesz zrobić chłodnię "na klimatyzatorze" to wybij sobie to z głowy.