Forum Klimatyzacja
WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się (/showthread.php?tid=11034)

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - 15051973 - 2018-08-03

Dzień dobry,
Jak w temacie, posiadam mieszkanie o łacznej powierzchni 80 m2, okna na wschodnią stronę, wyskość pomieszczeń około 2,60. Wiem mniej więcej jak wydajne klimy muszę mieć, plan jest taki zeby były dwie - mama dwa balkony więc jedna, mniejsza klima będzie w mniejszym pokoju, który sąsiaduje z sypialnią (to razem około 25m2) a większa klima na drugim balkonie gdzie jest salon z aneksem kuchennym (około 40 m2). Myślę ze to powinno wystarczyć. a
Zaproponowano mi poniższe zestawy i nie wiem na jaki z nich się zdecydować.

Salon - modele 5kW

1.LG S18EQ 5,0kW

2.Toshiba Mirai 4,4kW

3.Gree LOMO ECO 4,6kW

Mniejszy pokój - model 2,5kW

1.Gree LOMO ECO 2,5kW - ten zostanie ze wzgledu na grzanie w niższym zakresie temperatur, potrzebuje czasami zimą dogrzewać pokój bo okna niby szczelne a zawsze ciągnie tam zimnem, to wietrzna strona budynku i jak wieje lodowaty, mroźny wiatr to włazi przez kazdą szczeline, Czesto musiałem dogrzewac jakimś piecykiem elektrycznym i zasłaniałem kocem zwiniętym w rulon okna na wysokości podłogi.

Największy dylemat mam z wyborem klimy do salonu. Sugestia jest tak żeby brać Toshibę ale ten Gree kusi dłuższą gwarancją, dodatkowymi bajerami jak wifi i jonizacją powietrza, ma dobre grzanie w niższym zakresie temperatur zenętrznych niz ta Toshiba. LG jakoś w ogóle nie jest brany pod uwagę, nie wiem może to błąd z mojej strony ?

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze.
Pozdrawiam.

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - IreuN - 2018-08-07

Jeszcze pomyśl czy multi-split nie będzie lepszy. Wink

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - adidas - 2018-08-08

Bez sensu.
Zamontuj jedną klimatyzację split w salonie. Żeby zapewnić komfort nocą w sypialni wystarczy otworzyć drzwi.
Moc klimatyzacji 3-5kW. Nie schodź poniżej LG.

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - Amfan - 2018-08-08

adidas napisał(a):Bez sensu.
Zamontuj jedną klimatyzację split w salonie. Żeby zapewnić komfort nocą w sypialni wystarczy otworzyć drzwi.
Moc klimatyzacji 3-5kW. Nie schodź poniżej LG.

5kW jest głośny.

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - adidas - 2018-08-09

Poziom głośności zależy od wielu czynników. Przede wszystkim prędkości wentylatora, którą można przecież ustawić. Jeśli hałas jest istotny, to porównaj parametry podane przez różnych producentów, zamontuj w sposób minimalizujący poziom hałasu i nastawiaj mniejsze obroty wentylatora. Albo zamontuj kanałówkę i odsuń źródło hałasu od użytkownika.

WYBÓR KLIMATYZACJI SPLIT - nie wiem, nie znam się i nie orientuję się - jack63 - 2018-08-09

adidas napisał(a):Poziom głośności zależy od wielu czynników. Przede wszystkim prędkości wentylatora, którą można przecież ustawić.
Ale wtedy klimatyzator nie osiągnie mocy znamionowej. Do tego obniży się temp odparowania, a przez to zwiększy skraplanie się wody czyli osuszanie, co jeszcze bardziej obniży moc użytkową klimatyzatora. Przecież skraplająca się woda oddaje ciepło...
Ostatnimi czasy wilgotność powietrza jest koszmarnie duża. Mamy dżunglę. Więc nie ma się co dziwić, że klimatyzator czy inne chłodnictwo (np central wentylacyjnych) nie wyrabia.