![]() |
|
Rynek klimy w polsce?? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Rynek klimy w polsce?? (/showthread.php?tid=1109) |
Rynek klimy w polsce?? - powolny - 2008-04-28 Witam mam trochę pytanie z innej bajki ![]() Mianowicie mieszkam na wyspach i tu tez pracuje jako serwisant i instalator. Tak sie zastanawiam ostatnio czy warto już wrócić do polski i rozpocząć prace w klimatyzacjach. Chodzi mi głównie o sprawę kasy ile można obecnie wyciągnąć średnio na miesiąc w polsce jako serwisant? Pracując powiedzmy w jakieś średniej firmie na południu polski?Oraz jak jest z pracą poza sezonem? Chodzi mi po głowie oczywiście otworzyć coś swojego ale tak wyskoczyć ni z gruchy ni z pietruchy na rynek zaraz po powrocie to trochę samobójstwo ![]() pozdrawiam. Rynek klimy w polsce?? - radekklimat - 2008-04-29 samobojstwem jest powrot do polski jak dobrze tam zarabiasz to tutaj 10 tysi nie zarobisz wiec lepiej sobie tam siedz Rynek klimy w polsce?? - senior - 2008-04-30 Mer Tusk obiecał wiele, ale nie aż tyle, by od razu wracać..... Rynek klimy w polsce?? - michal_o - 2008-04-30 Witam, Montaż Klimatyzacji to dziś MINIMUM 1 000 PLN. Obecnie kolejki to ok 2 - 3 tygodni (Kraków). W sezonie 1 miesiąc lub więcej. Popyt > Podaży. Montaż 1 Klimatyzacji to ok 1-2 dni (domek lub mieszkanie). Zamontujesz więc min 10 klimatyzacji / m-c przy założeniu pracy Pn - Pt. Co daje ok 10 000 brutto. - 19 % PIT (własna działalność) - ZUS. Pozdrawiam. Michał. Rynek klimy w polsce?? - maro196 - 2008-04-30 dwa dni montaz klimy?? mieszkanie domek? to ile czasu pan robi hotel lub biuro z 50 urzadzen? Rynek klimy w polsce?? - powolny - 2008-04-30 Ja tez tu robie montaż średnio 2 dni, to jest norma (ale tylko sklepy, biura i przy 15m rur). tylko ze moj dzien wyglada tak: staram sie byc na 9 u klienta (korki sa WIELKIE) około 10:30 przerwa 0,5 godziny na sniadanie no i o 13, godzinna na lunch a o 16 trzeba sie zbierać zeby nie stac w korkach. Są sytuacje ze robi sie bez przerwy te 7 max 8 godzin ale to baaaardzo rzadko!!! Pamietam czasy jak trzeba było w polsce naprawdę pracować za dniówkę bez względu na to ile bylo nadgodzin, ale bylo minęło. Myślałem żeby otworzyć cos swojego ale żyby miec zamówien na tygodniowa lub 2 tygodniowa kolejkę tak jak pisze "michal_o" to juz trzeba miec jakas renomę (byc juz trochę na rynku) dlatego tez myślałem ze gdy wrócę porobie trochę u kogoś a po roku lub 2 coś swojego. Powiedzcie mi ile tak średnio wychodzi pracownik netto pracując te podstawowe 5 dni po 8 godzin i ile za kolejna nadgodzine? No i czy pracodawcy nauczyli sie juz ufać pracownikom i dają auta i telefony bez rozliczania za kilometry i minuty? sorrki jeslli moje pytania wydają wam sie głupie ale nie znam nikogo w polsce kto pracuje w klimach a chciałbym sie dowiedzieć jak teraz ta branża stoi w polsce. pozdrawiam. Rynek klimy w polsce?? - maro196 - 2008-04-30 No i czy pracodawcy nauczyli sie juz ufać pracownikom i dają auta i telefony bez rozliczania za kilometry i minuty? u mnie w firmie pelen looz auto do pelnej dyspozycji tylko faktury za telefon grosze i zarobki porzadny montazysta ma 5 kołą, praca 5 dni w tygodniu 8 godzin i ani minuty dluzej dzien pracy wyglada poobnie jak u ciebie ale jeden montaz na dzien na dwie osoby to zaden cudowny wyczyc i musi byc zrobione na tip top Rynek klimy w polsce?? - Artic - 2008-05-05 nom u nas podobnie tak instalka do 10m to na dwie osoby 1 dzień. rekord to 5 godzin montaż 2m rurki
Rynek klimy w polsce?? - delfinum - 2008-05-13 Panowie rekord to 1,5 h kiosk 3m rury. Rynek klimy w polsce?? - sebo-cypr - 2008-05-15 Panowie, jak juz tak piszecie o tych rekordach to dodam jako ciekawostke ze ja tutaj na cyprze to montuje od 5 do 7 na dzień
Rynek klimy w polsce?? - radekklimat - 2008-05-15 sebo z cypru kiedys pisałes o zarobkach na cyprze i wynikało z tego ze sa tak hujowe ze ruskie lepiej zarabiaja a piszesz o 7 dziennie ja byłem na cyprze kiedys i w tych warunkach to nie załozylbym nawet majtek na dupe za 5 razy tyle a wykonywalismy wtedy robote(nadzor) w przetworni kurczaków i w 98 roku razem z delegacja wziałem 6700 zł Rynek klimy w polsce?? - sebo-cypr - 2008-05-15 Że coś tak bylo 10 lat temu to nie znaczy że jest tak teraz Masz przedawnione informacje.
Rynek klimy w polsce?? - radekklimat - 2008-05-15 no sam pisałes ze jest praca na cyprze za 1000 funtow cypryjskich wiec ja ci pisze jak było bo jak chcesz to ja chetnie do ciebie pojade ale 15 tys w przeliczeniu na złotowki Rynek klimy w polsce?? - Artic - 2008-05-15 nie no tak to nie 1.5h na klime?? no to chyba na sznurku ją powiesiłeś jeśli u mnie jak zamontują klime w 6 godzin to jestem pełen podziwu dla chopaków ale jeśli zamontują klime w 2 godziny i potem trzeba poprawiać to mi się wogóle nie kalkuluje wole by robili dłużej ale bardzo solidnie i dokładnie. Porządna robota najlepszą reklamą!!! Pozdrawiam Rynek klimy w polsce?? - adnim - 2008-05-15 U mnie chłopaki montowali 3h . Element zewnętrzny zamontowany na dachu , długośc rurek ok 3m . Za montaż 700 zł , na koniec przyjechał szef z pompą próżniową i tylko uruchomił . Rynek klimy w polsce?? - wogotto - 2008-05-16 Witam ja tez znam troszke rekordow.Chlopaki jeszcze nie weszli do mieszkania a klima juz chodzi ...to jest sztuka..... Mam inne pytanie zwiazane z tematem poniewaz jak wielu nie mam doczynienia z praca w Polsce i pytanie bzmi majac 6 letnia praktyke w kraju jako serwisant i montazysta oraz 2 letnia praktyke za granica jaka stawka jest do osiagniecia w polsce na slasku? Praca od 7 lat przy chillerach,splitach i wentylacji ogolnie wszystkiego po troszku. Rynek klimy w polsce?? - daniel28 - 2008-05-16 5-7 na dzien, to ja tez zamontuje, ale przenośnych.))))))) Dobre żarty. ale się usmiałem, w Wawie jak 2 na dzień polecisz to bedzie cudownie, mówie o różnych miejscach zakładania, bo w jednym mieszkaniu może 3 klimy da radę. Rynek klimy w polsce?? - sebo-cypr - 2008-05-16 Ładnie się z kogoś naśmiewać niedowiarki, ale nikt nie wziął pod uwage że w większości przypadków to mam instalacje już gotową zresztą większość domów i mieszkań ma już w standardzie instalację AC a jeżeli niema to z odwiertem przez ściane i kompresorem z tyłu to spokojnie można tyle samo zamontować ale nie na "sznurku"
Rynek klimy w polsce?? - Artic - 2008-05-16 no to widze że trzeba chłopaków gonić jak mówicie że można montować normalnie 2 klimy dziennie Pozdrawiam |