![]() |
|
Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) (/showthread.php?tid=11113) |
Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - lucash - 2019-12-17 Witam. W jaki sposób powinno prawidłowo zabezpieczać się otwór w ścianie z przewodami do klimatyzacji? Po zamontowaniu zestawu coś dmucha po podłodze (jednostka przypodłogowa). Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej. Teraz mam w pokoju 23 st a przy podłodze niedaleko klimatyzacji 19. Zwykła pianka od zewnątrz, akryl w środku, gips? Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - jurny_drwal - 2019-12-17 Piana montażowa w zupełności wystarczy. Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - jack63 - 2019-12-18 lucash napisał(a):Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej.Jesteś pewien? Wg. mnie powielasz "wiejskie opowieści" lub "urban legends". Ciepło nie ucieka dziurką tylko na wskroś przez przegrody, a wentylacja musi być, bo sie udusisz a chałupa grzybem zarośnie. Straty na wentylację minimalizuje się rekuperatorem a nie zatykaniem dziurek. Poza tym jak ci wieje prze przepust, to znaczy że nie masz nawiewników i wentylacja nie działa prawidłowo. Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - lucash - 2019-12-18 jack63 napisał(a):Nic nie powielam. Mam nawiewniki wbudowane w Veluxach, mówimy o pokojach na poddaszu. Grzyba nie było od 2011 roku więc nie będzie i teraz. Chodzi mi o to że wyraźnie czuć ciąg po nogach przy podłodze. Subiektywnie też oceniam że chłodniejsza podłoga jest tuż pod klimatyzacją ale w sumie to nie dziwi bo przecież przerwane jest ocieplenie w budynku. Myślałem że może jakoś poza pianą montażową jest inna procedura łatania przepustów klimatyzacyjnych w ścianie. Poza tym to budownictwo wielorodzinne mały blok z poddaszem więc o rekuperacji nie ma mowy.lucash napisał(a):Teraz nie ma problemu aż tak ale przy ujemnych temperaturach będzie o wiele zimniej.Jesteś pewien? Wg. mnie powielasz "wiejskie opowieści" lub "urban legends". Ciepło nie ucieka dziurką tylko na wskroś przez przegrody, a wentylacja musi być, bo sie udusisz a chałupa grzybem zarośnie. Straty na wentylację minimalizuje się rekuperatorem a nie zatykaniem dziurek. Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - andriu2233 - 2019-12-18 Moze skropliny sa wyprowadzone na zewnatrz i stad zimne powietrze? Przynajmniej ja w splicie tak mam. Druga klima ma odplyw do kanalizacji i nie czuc zimnego powietrza. Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - barbie - 2019-12-18 piana to głupota-problem z naprawą po latach . Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - jurny_drwal - 2019-12-19 barbie napisał(a):piana to głupota-problem z naprawą po latach .interesujące Otwór w ścianie (przewody do klimatyzacji) - aminokwas - 2019-12-19 My stosujemy właśnie piankę montażową. Chętnie jednak poczytam o innych sposobach. |