![]() |
|
Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? (/showthread.php?tid=11134) |
Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2018-10-05 Czy klimatyzatory na R32 są wydajniejsze ? To z powodu nowego czynnika czy bardziej z powodu lepszej technologii w budowie tych modeli ? Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - obser - 2018-10-06 Najpierw zadajesz pytanie czy są wydajniejsze, a drugie dlaczego są wydajniejsze. ![]() Co mogę Ci powiedzieć, na pewno są lżejsze. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2018-10-06 "Nowy czynnik chłodniczy R32 w porównaniu do obecnie stosowanych czynników (głównie R410A) posiada dużo niższy potencjał tworzenia efektu cieplarnianego i jednocześnie wyższą efektywność energetyczną." https://kaisai.pl/aktualnosci/nowy-czynnik-chlodniczy/ Czy to prawda czy czysty marketing ? Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2018-10-06 "Klimatyzator KAISAI FLY z nowym czynnikiem chłodniczym R32 oraz klasą efektywności energetycznej A++ posiada wyjątkowo elegancki panel, dzięki czemu pasuje do każdego wnętrza. Urządzenie wyróżnia się pracą przy niskich temperaturach zewnętrznych, stąd dla trybu grzania temperatura na zewnątrz może osiągnąć nawet -25°C." Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - obser - 2018-10-06 Ja tam żadnej różnicy nie zauważyłem, a już trochę r32 założyłam. Na r410a też są modele do -25 st. Co mnie zdziwiło to tylko mniejsza waga skraplacza. Bezpieczniej będzie założyć r32 bo ten czynnik jest tańszy i niedługo będzie podstawowym. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - jack63 - 2018-10-07 Tomm napisał(a):posiada wyjątkowo elegancki panel, dzięki czemu pasuje do każdego wnętrza.Tak, elegancki panel bardzo wpływa na "wydajność"... Typowa ściema marketingowa. Z resztą co to jest "wydajność" klimatyzatora??? obser napisał(a):Co mnie zdziwiło to tylko mniejsza waga skraplacza.Skraplacza czy całej jednostki zewnętrznej? Jak oceniasz wielkość samego skraplacza w stosunku do urządzenia tej samej mocy dla R410a? Do mnie jeszcze urządzenia na R32 "nie dootarły". Wciąż montują jednostki z R410a. To wciąż jest nowość. Szczególnie dla większych urządzeń. Ciekawe kiedy R32 zawita na dobre do chillerów? Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - MarioO - 2018-10-07 Skraplacz może być mniejszy bo R32 jest 10% efektywniejszy a samo napełnienie jest mniejsze o 30% Gdzieś wyczytałem że z uwagi na to że jest palny będzie miał ograniczone zastosowanie.Można napełniać w fazie ciekłej jak i gazowej.Generalnie nic nowego jeśli chodzi o ten czynnik.W 410 jest w 50% od lat GWP = 675 i teraz dopiero wpadli że jest taki super przyjazny dla środowiska itd he he he .Mi osobiście nie odpowiada jego palność.Mimo że jest nisko palny.Nie wolno montować klimatyzacji z tym czynnikiem w pomieszczeniach gdzie jest otwarty ogień np.kominek,kuchenka gazowa ale z kolei przekonują że nie da się przy wycieku osiągnąć dolnej granicy palności he he he Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Haurox91 - 2018-10-07 https://www.youtube.com/watch?v=CFQJVo9omys Co poszło nie tak, a może to wcale nie była klima jakość kiepska. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - MarioO - 2018-10-07 To raczej coś innego.Zresztą zauważ że operator kamery nie przypadkiem tam był.To był raczej planowany wybuch Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - drago26 - 2018-10-07 To musiało być coś innego, poniżej masz test na R32 https://www.youtube.com/watch?v=rfEd3MHaeTg A tutaj nawet ciekawszy https://www.youtube.com/watch?v=fT-1wPL0VnY Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2018-10-07 obser napisał(a):Z resztą co to jest "wydajność" klimatyzatora??? Wydajność to dla mnie moc. Ten sam klimatyzator z różnymi gazami w tych samych warunkach . Jeden może być wydajniejszy od drugiego ... czyli oddawać większą moc do pomieszczenia. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - tonieko - 2018-10-07 Czy będzie podstawowym to się okaże. Na rynku pojawi się Solstice? N41 (provisional R-466A), kolejny zamiennik. [reklama] Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2019-01-24 Macie jakieś nowe doświadczenia lub informacje w sprawie ? Może na szkoleniach coś ciekawego podali ? Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - radekklimat - 2019-01-24 A czym sie rozni R32 od R 410a? Poza tym klimatyzator 3.5 kw czy innej mocy to ma te moc bez wzgledu na czynnik Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Tomm - 2019-01-25 Tym, że pracuje w szerszym zakresie temperatur i pod innymi ciśnieniami. Ale ten sam klimatyzator naładowany raz jednym czynnikiem raz drugim osiąga inne moce. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - DBKlima - 2019-01-25 Urządzenia zachowują się tak samo, nie odczułem żadnej różnicy od strony użytkowania. Różnica jest w cenie gazu R32 jest tańszy przeszło o połowę od R410A. obser napisał(a):[...]Bezpieczniej będzie założyć r32 bo ten czynnik jest tańszy i niedługo będzie podstawowym.Tu chyba jest jakieś niedomówienie odnośnie tego gazu . Ten gaz nie będzie nigdy podstawowym (pomijając splity, multi, miniVRF ) dla dużych układów , mało tego nie pamiętam gdzie ale już widziałem termin kiedy ma być wycofywany . To co mogę powiedzieć z własnej obserwacji to to że nikt nie chce agregatów i instalacji na gaz R32 w budynkach. W zeszłym roku zamieniano w projekcie w kilku budynkach z urządzeń na R32 na R410A . Nikt nie chce mieć dodatkowego paliwa*(R32) podczas pożaru . Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - jack63 - 2019-01-25 radekklimat napisał(a):A czym sie rozni R32 od R 410a?Tym czym się różni wróbelek, czyli ma nóżkę krótszą... To są różne czynniki, a nie gazy, bo te ostatnie to się ma po grochówce, choć pierwszy jest składnikiem drugiego. radekklimat napisał(a):Poza tym klimatyzator 3.5 kw czy innej mocy to ma te moc bez wzgledu na czynnikAni nie ma "tej czy innej mocy" zawsze, bo różne warunki i tryby pracy. Ani tym bardziej po zmianie czynnika z jednego na drugi. Tomm napisał(a):Macie jakieś nowe doświadczenia lub informacje w sprawie ?Cóż nowego mogło się pojawić? Daikin na szkoleniach promuje R32, ale tylko dla splitów i ogólnie małych instalacji. Do VRV nawet chyba nie podchodzą z R32, bo nie było mowy o takich planach na szkoleniu. Dopuszczają użycie R410a w urządzeniach projektowanych do R32, ale trzeba się liczyć ze zmniejszeniem mocy chłodniczej ok 10-20 %, jeśli dobrze pamiętam. DBKlima napisał(a):Nikt nie chce mieć dodatkowego paliwa*(R32) podczas pożaru .A ja uważam, że jest to wywołane naruszaniem interesów tych, którzy jeszcze R32 nie oferują i zwykłym panikowaniem. Podobna sytuacja byłą gdy wchodziło LPG do samochodów. Producenci straszyli prawie końcem świata a to już sporo lat auta jeżdżą i nic złego się nie dzieje. A porównanie R32 do LPG jest jak mrówki do słonia względem palności i wybuchowości. DBKlima napisał(a):już widziałem termin kiedy ma być wycofywanyA to ciekawostka. Powiedz, gdzie taki termin jest zapisany i czy jest to jakiś akt prawa czy tylko nadinterpretacja w stylu "przymus stosowania R1234yf w samochodach" ??? Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - radekklimat - 2019-01-27 Zadalem pytanie o roznicy tych dwoch gazow z czystej ciekawości Oba pracuja na tym samym ciśnieniu, oba maja takie samo skraplanie R32 jest skladnikiem R410 w 50% a pozostala czesc to wypelniacz nawet nie bedacy czynnikiem a tylko domieszka powodujaca niepalnosc Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - DBKlima - 2019-02-04 radekklimat napisał(a):Zadalem pytanie o roznicy tych dwoch gazow z czystej ciekawościRóżnicę znajdujemy w cenie za 1kg :/ Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - Bock - 2019-02-13 Butla z R32 wygląda jak bomba hehe - oznakowana palne!Lewy Gwint! Czerwone kolory! W rzeczywistości to 50% r410a i niższa cena. Słyszałem ostatnio na szkoleniu od innych firm serwisowych że ładowali ją do splitów na 410a i bez problemów wszystko działało. Jednostki zewnętrzne zmniejszyły się u wielu producentów. Oni zaoszczędzą na magazynowaniu i transporcie bo kontener więcej przyjmie, a klient straci na graniu w ujemnych temperaturach i tyle w temacie. Nowe klimatyzatory na R32 - czy rzeczywiście wydajniejsze ? - jack63 - 2019-02-21 Bock napisał(a):klient straci na graniu w ujemnych temperaturachA na czym straci? Jaki to ma związek z R32? |