Forum Klimatyzacja
Pasteryzator do lodów carpigiani - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Pasteryzator do lodów carpigiani (/showthread.php?tid=11212)

Pasteryzator do lodów carpigiani - snoze - 2019-01-21

Witam kolegów, dostałem do naprawy pasteryzator do lodów Carpigiani - Icemaster 60. Sytuacja jest taka, iż zamarzła woda w chłodnicy wodnej, sprężarka pociągła wody i oczywiście wszystko stanęło.
Oczywiście brak jest jakichkolwiek oznaczeń na urządzeniu i sprężarce. Z racji wieku urządzenia i po zaworze rozprężnym domyślam się, że to pracowało na R22.
Propozycja podana przez klienta. Wymienić sprężarkę oraz zastosować skraplacz powietrzny.
I tutaj moje pytanie. Czy ktoś tutaj przerabiał już podobny temat? Kto się orientuje jakiej wielkości zastosować sprężarkę? Wsad to 60 litrów zaczynu.

Pasteryzator do lodów carpigiani - jack63 - 2019-01-21

snoze napisał(a):Kto się orientuje jakiej wielkości zastosować sprężarkę?
Przecież masz starą, uszkodzoną sprężarkę, to odczytaj jej typ i dobierz nową o podobnej wydajności objętościowej.
Co z czynnikiem? Raczej nie wrócisz do R22.

Pasteryzator do lodów carpigiani - Haurox91 - 2019-01-21

jack63, zbeształeś gościa a on jak byk napisał, że brak oznaczeń na urządzeniu i sprężarce czytanie ze zrozumieniem nie boli. snoze jeśli chodzi o skraplacz powietrzny to musisz porozmawiać z klientem gdzie użytkowane jest urządzenie, najczęściej wygląda to tak, że maszynka pracuje w sezonie letnim w budce z lodami w której jest gorąco jak w piekarniku i z racji ograniczonej ilości miejsca pasteryzator jest upchnięty gdzieś w rogu z kiepskim przepływem powietrza. Mi raz udało się wskrzesić takie urządzonko po zalaniu, poszedł nowy skraplacz płytowy, filtr odwadniacz, olej no i kilka dni próżnia z azotem na zmianę i ruszyło, wiadomo super pięknie nie jest ale jeszcze parę sezonów posłuży nie wielkim kosztem.

Pasteryzator do lodów carpigiani - freegass - 2019-01-22

Sprężarkę można rozebrać i pomierzyć pojemność skokową. To określi wydajność objętościową oryginału, a dalej to już szukanie po katalogach. Skraplacz powietrzny zazwyczaj ma wentylator pchający w takim sprzęcie.

Pasteryzator do lodów carpigiani - jack63 - 2019-01-23

Haurox91 napisał(a):ack63, zbeształeś gościa a on jak byk napisał, że brak oznaczeń na urządzeniu i sprężarce czytanie ze zrozumieniem nie boli.
Nikogo nie beształem! Insynuujesz i tyle.
Wiem z doświadczenia, że stare sprężarki miały oznaczenia "wybijane" na obudowie. Trzeba poszukać.
Można też szukać w internecie po producencie i typie urządzenia. Już nawet moc silnika może coś wnieść do sprawy.
Ostatecznie zrobić jak pisze :
freegass napisał(a):Sprężarkę można rozebrać i pomierzyć pojemność skokową. To określi wydajność objętościową oryginału
Jak nie to do wróżki.... lub wypłakać się na forum.
A najlepiej aby ktoś przez internet naprawił urządzenie, a cały wysiłek sprowadził się pobrania kasy.

Pasteryzator do lodów carpigiani - snoze - 2019-01-24

Poprosiłem o pomoc, bo miałem nadzieję, że ktoś z kolegów przerabiał podobne urządzenia i chciałby się podzielić informacją. Jak nie chce na ogólnym forum, to może zawsze napisać PW. Widzę, że niektórzy nadal jak coś wiedzą, nie chcą się podzielić z młodszymi kolegami, a tylko jakieś zgryźliwe wpisy.
Tak jak pisałem wcześniej na urządzeniu i sprężarce brak jakichkolwiek tabliczek znamionowych. Tak, sprężarka starego typu, tylko model jej był na tabliczce notowanej do korpusu i odpadła. Dlatego zapytałem tutaj.

Jak nadal chciałby ktoś podzielić się wiedzą na temat owego urządzenia, chętnie usłyszę.
Jak się domyślacie, nie mam doświadczenia z tego typami urządzeń. Klient się zgłosił, pasuje go obsłużyć.
Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam

Pasteryzator do lodów carpigiani - radekklimat - 2019-01-24

Carpigiani stosuje kompresory Copelland
Skraplacz powietrzny nie ma uzasadnienia poniewaz maszyna.jest na kolkach poza tym wydajnosc, na skraplaczu wodnym jest poprostu wydajniejsza maszyna

Pasteryzator do lodów carpigiani - frost-ch - 2019-01-25

co to znaczy pasteryzator? czy sprężarka jest uszkodzona czy zalana wodą? czy potrafisz osuszyć układ?
jak nie wiesz jakiej wielkości jest sprężarka to zobacz na zaworze jaka jest dysza i nie obrażaj się tutaj ciężko jest uzyskać pomoc ale jak jesteś zdecydowany naprawić to ustrojstwo to pytaj

Pasteryzator do lodów carpigiani - joker - 2019-01-31

frost-ch napisał(a):co to znaczy pasteryzator? czy sprężarka jest uszkodzona czy zalana wodą? czy potrafisz osuszyć układ?
jak nie wiesz jakiej wielkości jest sprężarka to zobacz na zaworze jaka jest dysza i nie obrażaj się tutaj ciężko jest uzyskać pomoc ale jak jesteś zdecydowany naprawić to ustrojstwo to pytaj
Pasteryzator towarzyszy każdej maszynie do lodów i podczas pasteryzacji nie jeden serwisant poległ patrząc na wziernik

Pasteryzator do lodów carpigiani - JaroLNJ - 2021-03-15

Pasteryzator Carpigiani to nie maszyna do lodow a urzadzenie ktore mowiac w wielkim skrocie inuproszczeniu, poprzez zastosowanie odpowiedniego procesu podgrzewania oraz schladzania w OKRESLONYM CZASIE sprawia, ze mieszanka mleczna uzyskana w ten sposob jest bezpieczna dla zdrowia i moze zostac uzyta do produkcji lodow. Zakladany czas na schlodzenie 60ltr tzw bazy z temp 85st do 4st jest kluczowy a przekroczenie go niesie wiele konsekwencji. Producent przewidzial skraplacz wodny a nie chlodzony powietrzem zatem nie bez powodu. Odradzam stosowanie skraplacza chlodzonego powietrzem poniewaz nie spelni on wymagan stawianych dla uzyskania odpowiedniej bazy poprzez mniejsza skutecznosc i przekroczenie czasu szybkiego zbijania temperatury- oceniono to rowniez jako punkt krytyczny wg Sanepid.