![]() |
|
Monosplit na wiecej pomieszczen - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Monosplit na wiecej pomieszczen (/showthread.php?tid=11256) |
Monosplit na wiecej pomieszczen - Beata - 2019-03-02 Witam Stoje przed wyborem klimatyzacji do domu ale kompletnie sie na tym nie znam wiec wole zapytac. Czy moge zamontowac jedną jednostke wewnetrzna przypodłogową na 3 pomieszczenia ??Miedzy pomieszczeniami nie ma drzwi tylko takie futryny maskujace.Mowa o salonie kuchni i przedpokoju. jednostka wewnetrzna znajdowała by sie w centralnym pomieszczeniu.Lacznie 45m2 i obsługiwała by to jednostka zewnetrzna o mocy 3,5kw Monosplit na wiecej pomieszczen - DBKlima - 2019-03-04 Wszystko zależy od umiejscowienia urządzenia . Czemu wybór padł na konsolę przypodłogową ? Monosplit na wiecej pomieszczen - Beata - 2019-03-04 DB Klima Jednostka wewnetrzna byla by centralnie na samym srodku trzech pomieszczen czyli w kuchni ,a po lewej salon po prawej korytarz.Nie ukrywam ze najbardziej by mi na takiej opcji zalezalo ze wzdlegu na to ze juz caly parter bylby klimatyzowany i uniknela bym ciaglej zmiany temperatur i rozchorowania. Zdecydowalam sie na rozwiazanie przypodlogowe ze wzgledu na to ze mieszkam w domu szeregowym i w gre wchodzi tylko jedna sciana czyli ta od podworka w ktorej mozna zrobic dziure na polaczenie dwoch jednostek ze soba wiec nie mam w czym wybierac co do miejsca.Jednostka zewnetrzna stala by akurat tam gdzie za sciana jest stary nie czynny grzejnik do wyciecia i wypada to na samym srodku trzech pomieszczen Sorry ze nie ma polskich znakow ale komp swira lapie Monosplit na wiecej pomieszczen - DBKlima - 2019-03-05 Beata ma to sens jeśli będziesz głównie grzała konsolą przypodłogową a/lub dalsza część tej ściany to skos co uniemożliwia ci montaż splita ściennego. Dla chłodzenia w tym miejscu prawdopodobnie o połowę tańsza i cichsza będzie jednostka ścienna . Dla chłodzenia ścienna jest zdecydowanie lepsza natomiast dla grzania lepsza będzie konsola . Trzeba pamiętać jeszcze o jednej sprawie zapachy z kuchni będą przepychane do pozostałej części mieszkania ale jeśli nie ma innej ściany to o takiej dolegliwości wiedzieć poprostu musisz . Monosplit na wiecej pomieszczen - Beata - 2019-03-05 DBKlima dzięki za pomoc.Na pewno wezmę twoje rady pod uwagę.Postaram się wiec o to by był split ścienny i tu fakt że są zdecydowanie tańsze. A czy tą jednostkę wewnętrzną lepiej zamontować w salonie w którym jest dość duże okno na zachód i wychłodzi mi tez trochę te pomieszczenia w dalszej kolejności,czy lepiej w kuchni i po jednej stronie jest salon a po drugiej korytarz ? Część zewnętrzna którą mam w planach kupić była by o mocy 3,5KW najprawdopodobniej inverter na jakieś 45m2 Monosplit na wiecej pomieszczen - DBKlima - 2019-03-06 Przede wszystkim kup klimatyzator markowy typu Fuji Panasonic Mitsubishi Daikin Monosplit na wiecej pomieszczen - Beata - 2019-03-06 Tak,właśnie myślałam nad Daikin ewentualnie Mitsubishi. To jeszcze raz dziękuje za pomoc i od tego momentu muszę sobie poradzić sama. |