![]() |
|
Voyager 1992 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Voyager 1992 (/showthread.php?tid=1130) |
Voyager 1992 - mark_rk - 2008-05-05 Z góry przepraszam za laickie podejście ale liczę jakąś poradę. Mam Voyagera 1992 3.0 klimatyzacja manualna. Przebywam od niedawna w Albercie-Kanada ,kupiłem ten samochód tutaj żeby mieć jakieś jeżdidło do pracy. Po okresie wielkich mrozów zaczyna się okres upałów a klimatyzacja nie działa. Po oględzinach okazało się że poprzedni właściciel rozłączył kable od sprzęgła sprężarki.,połączyłem wtyki i sprężarka ruszyła nawet nieco chłodzi, ale wydaje dość głośne dźwięki, prawie jak sprężarki tłokowe. Po wyłączeniu silnika wał sprężarki obraca się lekko . Mam pytanie czy takie hałasy mogą wskazywać na problem ze sprzęgłem ,czy raczej sprężarka jest na złom. Przed jazdą do specjalistów powstrzymują mnie ceny i jakość tutejszych usług -podejrzewam że kompleksowa naprawa połączona z wymianą sprężarki czyszczeniem układu i ponownym napełnieniem spokojnie przewyższy wartość samochodu.O jakości specjalistów od klimy trudno mi się wypowiadać ale (chociaż sam jestem mechanikiem) musiałem skorzystać z pracy tutejszych mechaników- robiłem przegląd do celów ubezpieczeniowych ,i nie mam o nich pochlebnego zdania i nie jestem wyjątkiem.A terminy mają takie że po przegląd samochód stał trzy dni na placu, nie wspomnę o cenach.W innych usługach jest podobnie. Liczę na życzliwą rade czy coś próbować ratować ,czy raczej jeździć z otwartym oknem. Odpowiem na każde pytanie ale ze względu na różnicę czasu może to potrwać PS.ciekawostka w WALL-MART można tu kupić za 100 CAD zestaw do samodzielnego czyszczenia i napełniania klimatyzacji- ciekawe co ludziom z tego wychodzi ? Voyager 1992 - senior - 2008-05-05 problemy raczej z łożyskiem, napełnj ją czynnikiem niech się lepiej smaruje. poza tym możesz prysnąć np wd 40 w łożysko z wieszku, jak pomoże to ok Voyager 1992 - mark_rk - 2008-05-05 Ok dzięki, za radę dzisiaj spróbuję . Voyager 1992 - mark_rk - 2008-05-05 Po WD 40 nie ma różnicy. Próbować wymiany łożysk własnymi siłami ,czy może szukać używki? Raczej chyba trudno ocenić stan wymontowanej sprężarki? Voyager 1992 - radekklimat - 2008-05-05 sprezarki w samochodach sa tłokowe i zwyjatkiem łopatkowe np BMW takie ma stukanie moze byc zpowodowane przytarciem z braku oleju a sadzac ztego ze napisałes ze poprzednik odłaczył sprzegło to najlepiej wymien kompresor Voyager 1992 - mark_rk - 2008-05-05 Też podejrzewałem że sprężarka może być dorżnięta , na razie zdejmuję pasek żeby ocenić sprzęgło i luzy na wałku. Dzięki za porady. Voyager 1992 - mark_rk - 2008-05-05 Szukam sprężarki ale mam jeszcze pytanie może wymiana oleju mogła by pomóc, sprawdziłem ciśnienie jest 35 PSI na pracującym silniku i włączonej klimatyzacji -to chyba norma? |