![]() |
|
Klimatyzacja do pokoju 25m2 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja do pokoju 25m2 (/showthread.php?tid=11631) Strony:
1
2
|
Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2019-12-26 Dzień dobry, Proszę o pomoc w wyborze klimatyzacji do pokoju 25m2 trzy metry wysokości ekspozycja południowy wschód stare budownictwo trzecie piętro. Budżet to około 2500 z montażem. Jestem już po wstępnej rozmowie z firmą instalacyjną. Zaproponowano mi klimatyzacje następujących firm: Sevra,Midea,Gree,Haier,Rotenso,Heiko. Wszystkie zaproponowane w podobnej cenie od 2400 do 2600. Czy klimatyzacja 3.5 KW będzie wystarczająca (pokój ma charakter otwarty, na wprost klimatyzacji znajduje się przedpokój) Moje preferencje to: cicha praca, niski pobór prądu, tani serwis. Pozdrawiam Maciej Klimatyzacja do pokoju 25m2 - Trucker - 2019-12-27 Witaj, nieco za mało danych aby określić czy 3,5 kw wystarczy, jeśli zyski ciepła od słońca są duze ( tzn. duże okna i ekspozycja południowa) to bedzie przymało. do klimatyzacji polecam dodatkowo rolety zewnętrzne, znacząco poprawiają sytuację Klimatyzacja do pokoju 25m2 - Tomm - 2019-12-27 do jakiego użytku jest ten pokój ? Sypialnia , salon, biuro ? Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2019-12-27 Trucker napisał(a):Witaj,Łączna powierzchnia okien to około 10m2 ekspozycja tak jak napisałem słońce w pokoju do godziny 13-j. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2019-12-27 Tomm napisał(a):do jakiego użytku jest ten pokój ? Sypialnia , salon, biuro ?To jest salon Klimatyzacja do pokoju 25m2 - adrian - 2020-01-08 Moim zdaniem najlepiej sprawdzi się urządzenie od Haier. Długa gwarancja, cicha praca a i urządzenia dosyć ładnie wyglądają Klimatyzacja do pokoju 25m2 - technoclima - 2020-01-08 Sprawdzi się każde urządzenie o odpowiedniej mocy. A urządzenia wymienione przez Ciebie są bardzo zbliżone do siebie.. ( czasami nawet z tej samej linii schodzą ).
Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-08 Jestem po wizycie firmy od klimatyzacji. Wstępnie zdecydowałem się na Sevre Comfort. Czekam na kosztorys. Dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam Klimatyzacja do pokoju 25m2 - jurny_drwal - 2020-01-08 mcgron napisał(a):Sevre Comfort co to za cudo? Klimatyzacja do pokoju 25m2 - PARTNER-MAR - 2020-01-08 Od Wienkry Klimatyzacja do pokoju 25m2 - aminokwas - 2020-01-08 mcgron, daj znać jak ci zamontują tę Sevre/tego Sevra. Jak to to chodzi. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-10 aminokwas napisał(a):mcgron, daj znać jak ci zamontują tę Sevre/tego Sevra.Nie mam żadnego doświadczenia z klimatyzacją więc nie będę mógł porównać. Postaram określić wygląd, głośność, obsługę pilotem. Na ocenę będę musiał poczekać do pierwszych dni upalnych. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - jurny_drwal - 2020-01-10 mcgron napisał(a):Odważna decyzja....aminokwas napisał(a):mcgron, daj znać jak ci zamontują tę Sevre/tego Sevra.Nie mam żadnego doświadczenia z klimatyzacją więc nie będę mógł porównać. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - Termo - 2020-01-11 jurny_drwal napisał(a):mcgron napisał(a):Sevre Comfort Po pilocie widać że to klon AUX Klimatyzacja do pokoju 25m2 - sulejowek - 2020-01-11 Uu jak aux to szykuja się problemy Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-12 jurny_drwal napisał(a):A to niby dlaczego?mcgron napisał(a):Odważna decyzja....aminokwas napisał(a):mcgron, daj znać jak ci zamontują tę Sevre/tego Sevra.Nie mam żadnego doświadczenia z klimatyzacją więc nie będę mógł porównać. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-12 sulejowek napisał(a):Uu jak aux to szykuja się problemyNie koniecznie https://allegro.pl/oferta/pilot-klimatyzacji-whirlpooll-aux-gree-vesser-mdv-8272579232 Klimatyzacja do pokoju 25m2 - obser - 2020-01-13 No, jakby komuś było drogo, to spójrzcie na ceny klimatyzacji developera. Po skończeniu inwestycji nie będzie można zakładać klimatyzatorów, a teraz tylko z ich oferty. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-13 obser napisał(a):No, jakby komuś było drogo, to spójrzcie na ceny klimatyzacji developera. Po skończeniu inwestycji nie będzie można zakładać klimatyzatorów, a teraz tylko z ich oferty.Niesamowite :/ Klimatyzacja do pokoju 25m2 - jurny_drwal - 2020-01-13 mcgron napisał(a):Myślisz, że mieszkanie wychodzi lepiej?obser napisał(a):No, jakby komuś było drogo, to spójrzcie na ceny klimatyzacji developera. Po skończeniu inwestycji nie będzie można zakładać klimatyzatorów, a teraz tylko z ich oferty.Niesamowite :/ Klimatyzacja do pokoju 25m2 - mcgron - 2020-01-13 jurny_drwal napisał(a):Moim zdaniem to jest zdecydowanie za drogo( ale kto bogatemu zabroni)mcgron napisał(a):Myślisz, że mieszkanie wychodzi lepiej?obser napisał(a):No, jakby komuś było drogo, to spójrzcie na ceny klimatyzacji developera. Po skończeniu inwestycji nie będzie można zakładać klimatyzatorów, a teraz tylko z ich oferty.Niesamowite :/ Mam wrażenie że dyskusja zeszła na inne tory. Jutro będę po instalacji Sevry Comfort i podzielę się pierwszymi wrażeniami. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - DBKlima - 2020-01-14 mcgron napisał(a):Za drogo ? Inwestycyjne - zawsze jest kilka razy drożej i wszystko zależy od tego jak i gdzie ma być zamontowane.jurny_drwal napisał(a):Moim zdaniem to jest zdecydowanie za drogo( ale kto bogatemu zabroni)mcgron napisał(a):Niesamowite :/Myślisz, że mieszkanie wychodzi lepiej? Mieszkania w bloku ktoś musi przygotować szachty (utrata metrażu) ktoś musi zrobić przepusty kominy wylać pod agregaty na przykład słupki ktoś musi dach obrobić to są tysiące złotych w pracy firm podwykonawczych . Kilka razy w takiej robocie braliśmy udział i to jest za każdym razem przyjazd na cito więc jak developer zadzwoni i da ci sygnał to musisz rzucić wszystko lecieć rozkładać instalację bo za godzinę wchodzą z wylewkami czy będą kładli tynki . Taka praca wiąże się z ceną i nie można jej porównywać do montażu plecy/w/plecy na balkonie w listwach z PCV. Oczywiście jeśli ceny Developera jakie podajecie są za plecy/w/plecy to cena jest mocno naciągana i macie rację Pamiętam jak na ulicy Tamka wykonano przyłącza do lokali i każdy z klientów może sobie zamontować klimatyzację ale spełniają je tylko mini VRFy od 3 producentów koszty kilkunastu tysięcy w cenie zakupu urządzeń. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - MarioO - 2020-01-14 Kolega robił mi meble do kuchni i mówił że z tymi cenami jest różnie.Idąc na skróty mówi że jak jest klient przy kasie to ta kuchnia która mogła by kosztować o wiele mniej musi mieć jednak swoja cenę I taki stan rzeczy pasuje wykonawcy i inwestorowi Klimatyzacja do pokoju 25m2 - obser - 2020-01-14 Ja tylko tak z żalu wrzuciłem, że tematy tu wałkują się np. za LOMO-podobne 2-3 tyś, a można robić nawet w szachtach za kasę która dochodzi do rynkowej, tzn. takiej jaka po tych wszystkich F-Gazach, BDO i jeszcze można by utrzymać na wysokim poziomie firme z zadowolonymi technikami i samym właścicilem. Klimatyzacja do pokoju 25m2 - DBKlima - 2020-01-15 Nie wiem z jakiego regionu jesteś ale teraz jest bardzo różnie z cenami i klientami . Parę dni temu było ogłoszenie o montażu klimatyzacji 7kW w którym wystartowaliśmy . Byliśmy w wycenach jako 6 za nami jeszcze ktoś chyba był (sporo startowało), wygrała firma która dała 5tysięcy brutto za klimę z montażem w serwerowni do pracy całorocznej . Mamy tam przeglądy serwisowe urządzeń po gwarancji ale dla nowych montaży w umowie jest że masz pełnić serwis "gratis" w przez okres gwarancji od daty montażu . Ktoś dokłada z własnej kasy? lub nie doczytał lub nie widział umowy na montaż. Dla kontrastu złożyłem ofertę na Daikinie 7 sztuk - zapytałem i dostałem informację że inne być nie mogą bo takie chcą i już . Kupuję bezpośrednio DAPO ale nie jestem dużym dystrybutorem więc ceny mam normalne . Dałem więc po detalu plus montaż plus materiały bo byłem pewny że przegram ale wypadało spróbować . Wygrałem banan z gęby nie schodził mi cały dzień . Ktoś kto daje nisko cenę musi nadrabiać w ilościach . Można zamontować na ekipę 100kpl albo 300kpl i tyle samo zarobić . Nowe firmy lub małe idą na ilość. Po 2 czy 3 latach każdy podnosi cenę bo jest zmęczony gonitwą zatrudnia pracownika by orał za niego a zam bierze lepsze tematy i mniejszą ilość . No ale znam też firmy rodzinne 3, 4 osobowe które naprawdę są wybitnymi fachowcami ... ... tłuką od rana do południa splity a na drugą zmianę robią instalację na budowach bardzo się cenią i co chwila widzę ich na następnych budynkach jako podwykonawców. Teraz 15 stycznia a temperatura +10C i jest słońce nie mamy odrobiny przestoju . |