Forum Klimatyzacja
accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: accord '99 klimatyzacja nie chłodzi (/showthread.php?tid=1167)

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - polluks - 2008-05-12

witam mam problem z klimatyzacja, gdy wlaczalem klime nic sie nie dzialo, wentylatory nie wlaczaly sie, dokupilem gaz i sprawdzilem cisnienie w ukladzie i bylo w porzadku (niebieskie pole na cisnieniomierzu). Na wszelki wypadek przy wlaczonej klimie dobilem troche i tak jakby cos sie przetkalo i wszystko zaczelo dzialac wentylatory takze. Cienka rurka bardzo oblodzila a gruba tam gdzie dodawalem gazu jest w temp otoczenia. Ale przypominam ze nadal nie ma zimnego powietrz w nawiewach. Oblodzona rurka dochodzi do parownika obladza go do polowy a druga ktora z niego wychodzi jest w temp pokojowej. aha pragne dodac tez ze po wylaczeniu silnika sprawdzam cisnienie w ukladzie i jest zdecydowanie za duzo. spuszczam do stanu normalnego i zalaczam silnik z klimatyzacja ponownie i cisnienie w zawoze znow skacze do poziomu czerwonego alert. a klimatyzaca dalej nie chlodzi. teraz po spuszczeniu freonu cienka rurka jest zimna a gruba dalej pozostaje w temp otoczenia. teraz nie wiem czxy gaszu nie mam za duzo dzieki za jakakolwiek pomoc

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - Absolut - 2008-05-12

a co to za urządzenie do na bijania? Nie ma tam żadnych innych oznaczeń niż kolory? Skąd wiesz ile gazu dodałeś i czym napełniłeś układ?

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - polluks - 2008-05-12

a witam to jest czynnik r-134a, a zakupiony w halfords UK, i 535 gram, w zestawie jest cisnieniomierz na przewodzie do zaworu, na cisnieniomierzu sa cztery pola (za malo, ok, za duzo i alert), nie wiem jak sprawdzic czy mam teraz w porzadku ilosc czynnika chlodzacego w ukladzie, za kazdym razem gdy wylacze silnik to cisnienie na zaworze rosnie az na czerowne pole, to troche spuszcze do stanu ok, i po wlaczeniu silnika oraz klimy i po ponownym sprawdzeniu jest za duzo hmmm...

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - dv24v - 2008-05-12

ciekawe wynalazki sa na swiecie niedlugo bedzie sie podlaczalo butle naciskalo guzik i wszystko samo sie zrobi Wink

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - Absolut - 2008-05-13

.... i naprawi.
Bez podłączenia pod normalne manometry nic nie da się na pewno zdiagnozować i można tylko przypuszczać.

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - senior - 2008-05-13

kolego- sprawa jest prosta, kupienie gazu w dobrej cenie to nie wszystko( owszem, oszczędziłeś na napełnieniu może i ze 40 zł, ale teraz i tak musisz poddać samochód zabiegowi), każdy normalny serwis pozbędzie się starego Twojego czynnika i napełni swoim.
ale dalej:
sprawdzaj zawsze na Twoich wskazówkach gdy klima działa, bo tylko wtedy on dobrze pokazuje, dajesz łyka i sprawdzasz czy mieści się w zakresie..itd

accord '99 klimatyzacja nie chłodzi - imaal - 2008-05-14

jesli mieszkasz w londynie to na staples corner jadac od kilburn skrecasz chyba za tym chinskim budynkiem (nie wiem czy mam adres jak znajde to podesle) jest sprawdzony i nie drogi zaklad zajmujacy sie klima prowadzi go niemiec i zna sie na rzeczy podjedz tam a nie kombinuj z jakimis smiesznymi butlami z halfords