![]() |
|
Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna (/showthread.php?tid=11708) |
Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - Octavo2 - 2020-02-23 Pytanie otworzyłem w dziale Klimatyzacja, bo nie wiedziałem lepszej opcji. Pytanie do instalatorów, ale chyba również do klientów którzy może skorzystali z tej ulgi. Jak można zobaczyć, w rozporządzeniu ministra inwestycji i rozwoju z dnia 21 grudnia 2018 r, w sprawie określenia wykazu rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych mamy takie 2 pkt: 10) materiały budowlane wchodzące w skład systemu ogrzewania elektrycznego; 11) pompa ciepła wraz z osprzętem; Czy klimatyzacja z funkcją grzania podchodzi pod wymienione pkt? Co wpisujecie na fakturze, żeby zminimalizować wątpliwości w razie kontroli? Czy jeżeli na fakturze będzie klimatyzacja to czy US może to podważyć? Wiem, że co US to może wyglądać inaczej. Chciałem dowiedzieć się, czy klienci pytają o to przed/po instalacji i jakie rozwiązania stosujecie. Przeszukiwanie internetu nie daje jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Dziękuję za wszelkie konstruktywne odpowiedzi! Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - DBKlima - 2020-02-24 Octavo2 napisał(a):Pytanie otworzyłem w dziale Klimatyzacja, bo nie wiedziałem lepszej opcji. Dziwne zabrzmiało twoje pytanie Brzmi tak jak byś oczekiwał od nas odpowiedzi co masz napisać żeby oszukać US 11) pompa ciepła wraz z osprzętem; Masz kupić pompę ciepła wraz z osprzętem wraz z ceną montażu . Na fakturze ma być: producent, model, numer seryjny warto posiadać umowę z instalatorem w której jest wszystko opisane dodatkowo kartę katalogową urządzania które zostało zamontowane . Klimatyzator to nie jest pompa ciepła. W każdym katalogu jasno jest opisane co jest pompą ciepła a co działa tylko w funkcji pompy ciepła (klimatyzator) Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-02-25 Ja to odebrałem inaczej, tym bardziej że sam stoję przed takim tematem, tym bardziej że dobrze wiadomo że nie ma znaczenia co się kupiło a co jest na FV !! niestety w większości wypadków. Więc sam jestem ciekawy czy : - instalując klimę do grzania domu, - likwidując kominek i wyłączając konwektory (zostawiając je jako backup w stosunku do klimy - bo kima jednak ma dużo lepszy SCOP niż konwektor prawda ?) czy załapuję się na ulgę czy jednak może nie. Nie chodzi o oszukiwanie - tylko interpretację tejże ulgi. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - freegass - 2020-02-26 Jeśli wymagania są te same jak w Czystym Powietrzu to żadna klimatyzacja z funkcją grzania nie przejdzie. Na etykiecie energetycznej ma być przynajmniej A+ oraz norma 811/2013. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - DBKlima - 2020-02-26 adam127777 napisał(a):Ja to odebrałem inaczej, tym bardziej że sam stoję przed takim tematem, tym bardziej że dobrze wiadomo że nie ma znaczenia co się kupiło a co jest na FV !! niestety w większości wypadków.Nie ma interpretacji bo jest jasno opisana . Nie możesz też zostawić backupu ma być trwale odłączony. Klimatyzacja nie spełnia norm to nie jest pompa ciepła . Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-02-27 freegass napisał(a):Jeśli wymagania są te same jak w Czystym Powietrzu to żadna klimatyzacja z funkcją grzania nie przejdzie. 2. Odliczeniem objęte są wydatki na następujące usługi: wymiana elementów istniejącej instalacji ogrzewczej lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej lub wykonanie nowej instalacji wewnętrznej ogrzewania lub instalacji przygotowania ciepłej wody użytkowej; Agregat klimatyzacyjny jest niewątpliwie pompą ciepła, powyższy punkt dotyczy wymiany elementów ogrzewania (wymiana kominka na klimatyzację) więc nie bardzo rozumiem dlaczego nie ? Mam 2 agregaty jeden A+++/A+++ drugi A++/A+ Żeby była jasność, nie zmieniam ogrzewania żeby skorzystać z ulgi , nie robię tego nawet z powodu dbania o środowisko, robię to z własnego lenistwa. Że przy okazji mniej syfu i co2 poleci w powietrze to i dobrze.Nie chcę dofinansowania, chcę to w przyszłym roku odliczyć od pitu. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - DBKlima - 2020-02-27 adam127777 napisał(a):Agregat klimatyzacyjny jest niewątpliwie pompą ciepła,Agregat klimatyzacyjny nie jest pompą ciepła :lol: :lol: Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - recool - 2020-02-27 adam127777 napisał(a):freegass napisał(a):Jeśli wymagania są te same jak w Czystym Powietrzu to żadna klimatyzacja z funkcją grzania nie przejdzie. Jeden z topowych producentów twierdzi że spotkał się z sytuacjami gdzie klienci skorzystali z ulgi montując pompę ciepła powietrze-powietrze (klimatyzator) W jaki sposób zostało to zorganizowane, pojęcia nie mam.
Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-02-27 DBKlima napisał(a):adam127777 napisał(a):Agregat klimatyzacyjny jest niewątpliwie pompą ciepła,Agregat klimatyzacyjny nie jest pompą ciepła :lol: :lol: A co to jest pompa ciepła ?? pytam poważnie. I tu i tu jest urządzenie które pobiera ciepło z jednego środowiska i z pomocą przemian termodynamicznych i en. el. podnosi lub obniża temperaturę czynnika, różnica jest taka wg mnie że to co na rynku występuje jako pompa ciepła ma wymiennik wodny do CO, klima ma indywidualne wymienniki powietrzne w jednostkach wew. Czy tak ? czy nie ? Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - DBKlima - 2020-02-27 Dobre zadajesz pytania ale papiery rozpatrują urzędnicy według sobie znanych kryteriów i wytycznych. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-02-27 Dobra ale zostawmy na chwilę papiery i US. Technicznie - czy coś stoi na przeszkodzie aby klimatyzację (jednostkę zew. + jednostkę wew.) nazwać pompą ciepła ??? którą z punktu widzenia technicznego i termodynamicznego niewątpliwie - moim zdaniem jest. Przecież zasada działania jest identyczna z różnicą o której pisałem tzn inny jest wymiennik ciepła wewnętrzny. Czy jednak jest jakaś zasadnicza różnica ? Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - freegass - 2020-02-27 Nie ma tu znaczenia, czy są różnice konstrukcyjne pomiędzy klimatyzatorem z funkcja grzania, a pompą ciepła (chociaż są, i mogą być istotne). Chodzi o to jak traktowane są te urządzenia w obrocie handlowym. Klimatyzatory spełniają normę 626/2011, a pompy 811/2013. Norma to tylko referencja, nie jest powszechnie obowiązkowa, ale tylko do momentu, w którym zostanie wywołana do spełnienia. Akurat w przypadku dofinansowania z funduszy EU, strona finansująca zawsze przywołuje normę jako gwarancję zachowania obowiązującego standardu. W przypadku ulgi podatkowej należy to sprawdzić w regulaminie programu. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - radekklimat - 2020-02-27 Klima jako pompa ciepla przejdzie jak najbardziej z tym, ze jako jedyne zrodlo grzania Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-02-27 no to jeszcze jedno pytanie, obecnie mam 3 konwektory elektryczne do grzania - jeden ogrzewa pokój, do którego nie doprowadzono DGP z kominka, drugi jest na dole jako backup kominka, 3 dogrzewa łazienkę. Wywalam kominek, wstawiam Klimę ale zostawiam konwektory elektryczne - z uwago na fakt że jak mi się zwali klima latem do wytrzymam, ale zimą niebardzo - czy to problem ? Wiadomo że konwektorów nie będę używał bo taniej klimę. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-03-03 No więc tak, zainwestowałem w skrzynkę wódki - bez tego ciężko się czyta te wypociny naszych mistrzów prawa. Wychodzi mi że w moim przypadku biorąc pod uwagę że przedsięwzięcie termomodernizacyjne to: - instalacja PV z uwagi na kolejny krok czyli, - wymiana ogrzewania konwektorami i kominkiem na ogrzewanie klimatyzacją. Rozpatrując to jako jedno przedsięwzięcie termomodernizacyjne rozciągnięte w czasie, które mieści się w granicach kwoty z ustawy 53'000 i zamyka się w okresie 3 lat (w moim przypadku w 2 latach rozliczenia podatku 2019 i 2020) - więc chyba mogę to potraktować jako całość i odliczyć w kolejnym roku klimę od pitu. A jak nie to odsiedzę a co.
Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - jack63 - 2020-03-04 adam127777 napisał(a):Wywalam kominek, wstawiam Klimę ale zostawiam konwektory elektryczneA ja bym kominka nie wywalał. Jak braknie prądu, to i klimatyzator i konwektory działać nie będą, a zwykły kominek działać będzie. Sytuacja naszego systemu energetycznego wesoła nie jest, a silne wiatry mogące "zrywać druty" są coraz częstsze... Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - DBKlima - 2020-03-05 jack63 napisał(a):... u mojego klienta wymogiem by skorzystać z programu czyste powietrze było trwałe i nieodwracalne skasowanie dotychczasowego źródła ciepła (kominka)adam127777 napisał(a):Wywalam kominek, wstawiam Klimę ale zostawiam konwektory elektryczneA ja bym kominka nie wywalał. Jak braknie prądu, to i klimatyzator i konwektory działać nie będą, a zwykły kominek działać będzie. Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - adam127777 - 2020-03-05 No tak, a le w tym przypadku jest mowa o uldze termomodernizacyjnej w PIT, a nie innych programach typu czyste powietrze itp. Kominek oczywiście zostaje, tzn zostaje przeniesiony do salonu letniego (taras) będzie robił za grill.
Klimatyzacja- ulga termomodernizacyjna - paabu - 2020-03-26 Witam po raz pierwszy... Na forum murator użytkownik klaudiusz_x wstawił takie coś: https://www.rp.pl/Podatki/303269989-PIT-jest-ulga-termomodernizacyjna-na-klimatyzacje-z-cechami-pompy-ciepla---interpretacja-podatkowa.html Przydało by się poczytać pełną treść interpretacji, niestety nigdzie jeszcze nie ma dostępu do treści. http://administracja3net.inforlex.mmadanowski.dsm.infor.pl/orzeczenia/tresc,SIP.2020.002.008573046,SIP,,type,22,Interpretacja-indywidualna-z-dnia-11-03-2020-sygn-0113-KDIPT2-2-4011-812-2019-2-AKU-Dyrektor-Krajowej-Informacji.html?sort=du&order=d&str=2&pozycja=18 |