Forum Klimatyzacja
Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU (/showthread.php?tid=11775)

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Paszczak22 - 2020-04-19

Witajcie
To mój pierwszy post na tym forum. Nie znalazłem nigdzie katalogu z pompami ciepła a klimatyzacje wydaja mi się najbliższe tym urządzeniom dlatego pisze właśnie tutaj.

Pompa ciepła CWU zintegrowana z bojlerem Immergas 190 v3.
Początkowo wyskakiwał błąd E7 ( błąd układu pompy) na innym forum stwierdzili że jest zbyt wysokie ciśnienie i żeby wyczyścić parownik. Parownik był czysty, wyczyściłem filtr siatkowy i chwile było lepiej. Następnie zaczął występować na przemian błąd E7 (ten co wczesniej) i nowy P3 (brak prądu w sprężarce). Prawdopodobnie reaguje zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe.

Mój wniosek. W parowniku niskie ciśnienie obciąża sprężarkę, a na skraplaczu wysokie. Czyli to raczej nie problem ilości czynnika tylko jakiś inny. Co może być przyczyną? Zawieszający się zawór rozprężny, solenoid czy coś innego? Jak zacząć diagnozować?

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Amfan - 2020-04-20

Podłączyć manometry i sprawdzić ciśnienia.

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Paszczak22 - 2020-04-22

Problem w tym, że niestety tylko jest złącze serwisowe niskiego ciśnienia. Z początku spada do około 10 PSI. Po 30 sec rośnie stopniowo do około 30 PSI.

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - barbie - 2020-04-22

jaki czynnik ? .

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - miczu - 2020-04-23

Sprawdzałeś pobór prądu przez sprężarke?

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Amfan - 2020-04-23

Jak długo pracuje zanim wyskoczy błąd. Sprawdz chociaż temperaturę tłoczenia na rurce ze sprężarki . Może za bardzo przegrzewa pary czynnika. Z tych danych co podałeś nie da się za wiele wywnioskować. Na pewno jest to hp czy zabezpieczenie termiczne kompresora ?
Za mało czynnika
Kamień na wymienniku.
Wróżenie Jackowskiego.

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Paszczak22 - 2020-04-26

Czynnik r134a, pompa pracuje ok. 10-15 min. Sprawdzę prąd kompresora i dam znać.

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Paszczak22 - 2020-04-30

Znalazłem chyba przyczynę błędu E7. W instrukcji od innego (bliźniaczego) modelu tej firmy wyczytałem, że E7 (błąd układu pompy ciepła) występuje w momencie gdy 3 razy wystąpi błąd P1 P2 lub P3. I u mnie występuje właśnie czasami P3.
Różnica jest taka, że po wystąpieniu P3 pompa wznawia działanie po ok 5 min. Po wystąpieniu E7 zatrzymuje się i żeby ponownie ją uruchomić trzeba wyłączyć z prądu i włączyć ponownie.
I to by się kupy trzymało.
P3 to brak prądu w sprężarce. Pewnie wyłącznik przeciążeniowy wyłącza co jakiś czas. Pierwszy pomysł to chciałbym dolać oleju do układu. Ale nie wiem jakim. PAG jest do samochodowych, a takich stacjonarnych? Skąd mam wiedzieć jaki olej jak nie ma informacji ani w instrukcji ani na obudowie?

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Paszczak22 - 2020-06-12

Temat rozwiązany.
Problemem była mała ilość oleju w układzie klimatyzacji. Po dodaniu oleju problem nie występuje.
Pozdrawiam

Błąd E7 i P3 w powietrznej pompie ciepła CWU - Amfan - 2020-06-13

Ciekawy przypadek, jak nie było rozszczelnionego układu ?. Wypompowanie oleju na wymiennik i brak powrotu .