Forum Klimatyzacja
vw passat temperatura za niska?? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Wątek: vw passat temperatura za niska?? (/showthread.php?tid=1186)

vw passat temperatura za niska?? - max - 2008-05-17

Witam.
auto: vw passat kombi
rok: 1994
motor: 1.9 tdi
sprężarka: sd7v16
klimatronic

Objawy:
> ciśnienia na postoju 6.0
> podczas pracy
- niskie 1,1 - stałe
- wysokie 13-16
> zamarza rurka od sprężarki do parownika i zatem na pewno też i parownik będzie zamarzać...
> temperatura nawiewu poniżej 0

Działania:
> tester komputerowy wykazał błędy
- 00796 - wentylator czujnika panelu kontrolnego
- 01274 - nastawnik recyrkulacji

Pytania:
- nie wiem jak rozumieć wentylator czujnika panelu kontrolnego?
- temperatura oczywista jest za niska, jak temu przeciwdziałać ?

vw passat temperatura za niska?? - RobertS - 2008-05-17

w panelu sterownika jest termometr, który zaopatrzony jest w wiatraczek, by mógł mierzyć temperaturę powietrza we wnętrzu pojazdu. Często ulega on zanieczyszczeniu albo zatarciu.

vw passat temperatura za niska?? - radekklimat - 2008-05-18

cisnienie 1,1 bar na niski troche za niskie
sprawdz dysze rozprezna czy nie jest zanieczyszczona znajduje sie na tłocznej rurce za zaworem serwisowym
oczywiscie układ musi byc bez gazu dopiero rozkrec ten srubunek i peseta wyciagnij dysze

vw passat temperatura za niska?? - max - 2008-05-23

Kolejne pytania:
- Co ma największy wpływ na zamarzanie parownika?
- Czy wentylator czujnika panelu kontrolnego ma wpływ na to zamieszanie, mylę się ?
- zgadzam się radekklimat z Tobą. To jest jasne że niskie jest za niskie. Czy aby na pewno w tym roku produkcji była dysza rozprężna ? Czy aby też dziwnie się nie zachowuje sprężarka? Niskie ciągle na 1,1 a wysokie porusza się pomiędzy: 13-16. Tylko teraz zagadka - nie spojrzałem na pracę sprzęgiełka, ale wydaje mi się, że w tym układzie sprężarka wcale się nie rozłącza - poprawcie mnie jak się mylę?

vw passat temperatura za niska?? - krulik - 2008-05-24

W tym roczniku jest zawór rozprężny

vw passat temperatura za niska?? - radekklimat - 2008-05-25

krulik dobrze napisał, ja tez sprawdziłem i w tym roczniku jest zawór rozprezny
natomiast na zamarzanie parownika moze miec wpływ za niski poziom czynnika, zbyt niska temperatura powietrza zasysanego z dworu
sprawdz we wzierniku czy gaz sie nie burzy przy 1500 rpm silnika, jezeli tak to trzeba dopełnic
r134a w ilosci 1150-1200 gram
cisnienia
wysokie 16 bar przez 30 sek
niskie 1,5-2,5 przez 30 sek przy 1500 rpm silnika

vw passat temperatura za niska?? - max - 2008-05-26

Jeśli chodzi o ilość czynnika w układzie to patrząc na ciśnienia na postoju (6.0bar) to wydaje mi się że gazu jest nieźle, a może nawet troszeczkę za dużo. Kolejna myśl która mi spać nie daje jest zapytaniem dlaczego wysokie ciśnienie wędruje pomiędzy 13-16bar, a niskie jest stałe 1,1? Ten typ sprężarki powinien regulować swoją pracą dzięki niskiemu ciśnieniu i wysokie powinno być zależne od niskiego - mylę się?

vw passat temperatura za niska?? - max - 2008-05-26

Z wiadomości które posiadam to sprawnie działający układ klimatyzacji w pojazdach osobowych na postoju posiada ciśnienia od 5 do 6 bar po obu stronach równe. Na chwilę obecną nie zdarzył mi się inny wynik. Nie jestem tu by się kłócić.
A może ktoś powie coś o tej sprężarce?
Z pewnością podejrzenie tez pada na zawór. Aby być w pełni szczęśliwym moim zdaniem powinien pan wymienić: wiatraczek (tutaj nie wiem czy to występuje osobno), zawór i podejrzenie na sprężarkę?

vw passat temperatura za niska?? - Artic - 2008-05-27

tylko czy manometr puźniej oddadzą Smile

vw passat temperatura za niska?? - morek211 - 2008-05-28

ale Baziew równie dobrze może klient zgłosić sie za pare dni na sprawdzenie ciśnień Tongue