![]() |
|
łączenie rur odprowadzających skropliny - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: łączenie rur odprowadzających skropliny (/showthread.php?tid=11989) |
łączenie rur odprowadzających skropliny - plotrek - 2020-08-08 Witam, Jestem w trakcie montażu klimatyzacji (multisplit+3 jednostki wewnętrzne). Firma położyła rury i przewody, ponieważ część instalacji jest prowadzona w ścianie - instalacja urządzeń odbędzie się gdy zakryję rury i przewody. Moje wątpliwości budzi sposób łączenia rur do odprowadzania skroplin - rury sztywne były wciskane w rury giętkie. Całość okręcana była taśmą izolacyjną. Wyjaśniono mi, że wystarczy łączenie na wcisk, gdyż w takiej instalacji woda nie jest prowadzona pod ciśnieniem. A taśma izolacyjna jest jedynie po to, by usztywnić połączenie. Po mojej interwencji rury połączone zostały na klej (poprosiłem, by nie owijać je taśmą izolacyjną - choćby po to, by móc obserwować ich szczelność). Rury giętkie zostały wykorzystane do ominięcia załamania ściany i na końcowych odcinkach przed urządzeniami (na zdjęciu). W przypadku urządzenia, dla którego cała instalacja biegnie w ścianie - wykorzystano jeden odcinek giętkiej rury - łącznie z wyprowadzeniem na zewnątrz. Po mojej interwencji cała rura została wymieniona na przewód sztywny. Czy takie łączenia będą trwale szczelne? Spadek na odcinkach złączeń będzie rzędu 1 procenta - rozumiem, że przy spadku i spływaniu wody z rury węższej do szerszej może się to sprawdzić, ale odwrotnie? Czy klej w przypadku rur z PE sprawdzi się? łączenie rur odprowadzających skropliny - plotrek - 2020-08-10 Dodam, że rury sztywne to PEX/AL/PE 16 x 2,0 mm. Bardzo proszę o podpowiedź, czy takie zestawienie tej rury z łączonym na wcisk wężem elastycznym jest prawidłowe w instalacji odprowadzającej wodę? łączenie rur odprowadzających skropliny - Amfan - 2020-08-11 Pex łączy się na zaciskane złączki. Pvc nibco , voda łączy się na klej. łączenie rur odprowadzających skropliny - barbie - 2020-08-11 taśma samowulkanizująca . łączenie rur odprowadzających skropliny - kluczykpl - 2020-08-12 Koszulka termo 3 do 1 z klejem daje rade albo klej jak jest taka mozliwosc. łączenie rur odprowadzających skropliny - misiak - 2020-09-04 witam i ja mam pytanie moja ekipa połączyła mi rury do skroplin 3 mulit w jeden przed zagipsowaniem tego chciałbym się upewnić czy tak może być ![]() to są jakieś rozgałęźniki do tego owinął taśmą łączenie rur odprowadzających skropliny - obser - 2020-09-04 Zależy od sytuacji i Twoich wymagań. Ja tam zawsze wolę widzieć odpływ skropli z danej jednostki wewnętrznej. Taka szybka diagnoza po wyjściu z auta. łączenie rur odprowadzających skropliny - misiak - 2020-09-04 obser napisał(a):Zależy od sytuacji i Twoich wymagań. Ja tam zawsze wolę widzieć odpływ skropli z danej jednostki wewnętrznej. Taka szybka diagnoza po wyjściu z auta.ma to działać, takie moje wymagania rozumiem jak chodzi o przekrój to raczej rurka wyrobi taką ilość wody, czy jeszcze jakieś skutki uboczne ? no bo jak będę chciał przetestować czy działa to pozostałe jednostki wyłączę i skropliny polecą i tak z jednej tej co chce wiedzieć.. tak mi się wydaje
łączenie rur odprowadzających skropliny - obser - 2020-09-04 Dobrze Ci się wydaje. Można tak, przekrój fi 16 spokojnie da radę. |