Forum Klimatyzacja
Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji (/showthread.php?tid=12039)

Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - daw3006 - 2020-09-17

Mam pewne wątpliwości dotyczące montażu klimatyzacji na balkonie. Otóż zakupiłem mieszkanie od dewelopera i chce zamontować klimatyzacje do mieszkania. Wentylator znajdowałby się na balkonie. Zwróciłem się do zarządcy nieruchomości z pytaniem o to jakie warunki muszę spełnić. Zadzwonił do mnie zarządca osiedla i poinformował mnie, że aktualnie nie ma jeszcze powołanej wspólnoty mieszkaniowej i nie ma żadnych wytycznych dotyczących montażu. W zaufaniu powiedział mi, że właściciele mieszkań z pierwszego etapu inwestycji deweloperskiej podjęli uchwalę o zakazu montażu klimatyzacji w mieszkaniach. Niektórzy jednak zdążyli założyć klimatyzację przed podjęciem uchwały o zakazie bez żadnego pozwolenia i teraz cieszą się z chłodnego powietrza w mieszkaniu w gorące dni. Pytanie brzmi, czy ja też tak mogę? Smile Czy są jakieś inne przepisy, które mnie blokują? Bardzo mi zależy na klimatyzacji, ale chce to zrobić zgodnie z przepisami, aby nikt mi później nie zarzucił jakiś naruszeń. Dodam jeszcze, że przeniesienie własności będzie dopiero w styczniu, ale mieszkanie mam już odebrane. Liczę na waszą pomoc.

Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - adrian - 2020-09-17

Jeśli nie ma wspólnoty, wystąp o zgodę do dewelopera

Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - lucas22 - 2020-09-17

My robiliśmy klimatyzację w domu na poddaszu i wydaje mi się, że oferta klimatyzatorów jest tak duża, ż raczej zawsze coś sensownego można będzie wybrać. Na pewno dobry wybór masz za pośrednictwem /reklama/ Firma współpracuje z kilkoma producentami sprzętu więc można liczyć na to, że te klimatyzatory będzie można dopasować do potrzeb i miejsca, w którym instalacja będzie robiona.

Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - DBKlima - 2020-09-18

Tak jak napisał ci adrian zgłoś się do dewelopera o warunki montażu .

RE: Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - dados - 2025-02-21

Cześć, szukam firmy do montażu klimatyzacji w Leżajsku. Chodzi mi o solidny montaż, żeby sprzęt działał bez problemów przez lata. Nie wiem, czy lepiej brać dużą firmę, czy jakąś mniejszą ekipę. Ktoś może coś doradzić?

RE: Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - amaro - 2025-02-21

Najważniejsze, żeby firma miała doświadczenie i zajmowała się też serwisem, bo samo zamontowanie to jedno, ale potem trzeba to regularnie czyścić i sprawdzać.

RE: Brak wspólnoty mieszkaniowej, a montaż klimatyzacji - Michał_Womi - 2025-03-11

Jak nie ma zakazu to proponuję montować. Uchwała, że nie wolno to szczyt idiotyzmu i powinno być zaskarżone. Lepiej zrobić to przed tak mądrą uchwałą. Najczęściej zarządcy życzą sobie by jednostka zewnętrzna stała na podłodze balkonu na podkładkach antywibracyjnych. Dodatkowo są kryteria hałasu, ale zdecydowana większość urządzeń spełnia kryteria.