![]() |
|
lutowanie - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: lutowanie (/showthread.php?tid=1215) |
lutowanie - Qba - 2008-05-24 doradzcie czy są jakieś przeciwwskazania do lutowania instalacji np.by przedłużyć ją w niektórych sytuacjach lutowanie - Artic - 2008-05-24 nie ,nie ma jednak jest bardzo ważną rzeczą by lutować w osłonie azotu wtedy nie wydziala się tyle syfu który szkodzi układowi Pozdrawiam lutowanie - gadget - 2008-05-25 A jaki topnik wtedy dajesz ? Czy zwykly .I sorry jak lutuje sie w oslonie azotu? Wiadomo trzeba 2 gazy acetylen i tlen ale gdzie tu azot ? lutowanie - sebo-cypr - 2008-05-25 instalacje lutuje sie lutem twardym, palnikiem propan-butan i tlen,a azot sie przepuszcza przez instalacje w czasie lutowania
lutowanie - Qba - 2008-05-25 a dokładnie jak to wygląda w praktyce? lutowanie - byniom - 2008-05-25 Dajesz lekkie nadciśnienie z azotu aby nie tworzyło się tyle tlenków które potem zanieczyszczają instalację. lutowanie - Qba - 2008-05-25 Wybacz ale to rozumiem tylko jak i czy wogule podłączasz azot lutowanie - byniom - 2008-05-25 Musisz mieć butle z reduktorem potem robisz jakiś korek w który wkładasz wężyk od reduktora a całość wkładasz w jeden koniec rury i buszczasz azot. lutowanie - Qba - 2008-05-25 wielkie dz. ale jeszcze jedno ile kosztuje taki zestaw i gdzie kupić lutowanie - Artic - 2008-05-25 w każdej hurtowni chłodniczej albo w sklepie spawalniczym mają takie małe zestawu. Widzę że chłopaki już mnie ubiegliście z odpisywanie na posty także nie bede ciągnoł tego dalej )Jak macię jeszcze pytanka dotyczące spawania walcie Pozdrawiam lutowanie - Qba - 2008-05-25 no dobra-jakiego używać lutu,bo radzą najlepiej 10% gdyż wtedy tak nie ścieka - co otym sądzisz lutowanie - Artic - 2008-05-25 nom fajnie się takim lutuje ale wiesz jeśli o koszty chodzi to kupujemy zwykłe luty 5% i spawa się dosyć przyzwoicie ale polecam te 10% lutowanie - Qba - 2008-05-25 Wielkie dzięki Artic!! lutowanie - m@ti - 2008-11-07 a czy na lutowanie w osłonie azoty trzeba mieć jakieś papiery (kursy)?? lutowanie - byniom - 2008-11-07 lutowanie w osłonie azotu to nic innego jak normalne lutowanie tyle że w momencie lutowania do rury lutowanej wpuszczasz azot pod ciśnieniem około 0,2 bara co zmniejsza utlenianie miejsca lutowanego. lutowanie - m@ti - 2008-11-07 dzięki za info
lutowanie - Klima-cool - 2008-11-07 m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tego POZDRAWIAM lutowanie - budzaj - 2008-11-07 no pamiętam jak ja miałem pierwsze spawy na kącie hehe pozdrawiam nic trudnego wymaga wprawy
lutowanie - senior - 2008-11-07 moje pierwsze to było spawanie dwóch rur w imadle, później kroik i dalej spawamy:-) lutowanie - budzaj - 2008-11-07 ja pierwsze co spawałem to trójniki tak zwane khr ;p hehe robiliśmy sami jak firma była u skraju wytrzymałości było trzeba samemu sobie dać rade wiem że do dziś działają dobrze ale tak prawdziwym chrzestem dla mnie było jak z kolegą byliśmy zieloni w tym temacie dostaliśmy klimatyzator narzędzia i miejsce montażu no i udało sie za drugim razem ;p
lutowanie - m@ti - 2008-11-07 Klima-cool napisał(a):m@ti a umiesz lutować czy dopiero bendzesz się do tego zabierał poniewasz jest pare cennych skazuwek co do tegow życiu nie miałem okazji takim sposobem... możesz napisać parę wskazówek?? będę wdzięczny zawsze coś w głowie zostanie... pozdrawiam... lutowanie - byniom - 2008-11-07 najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów ja znam takiego magika co chciał zaolejoną instalacje tlenem przepchać
lutowanie - awax - 2008-11-07 m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik? lutowanie - m@ti - 2008-11-08 byniom napisał(a):najpierwsz spytaj jakiegoś znajomego spawacza o sprawy bhp bo możesz narobić sobie i komuś problemów...mam kumpli co siedzą w tym zawodzie popytam ich... ale wcześniej poszukam jeszcze na sieci... awax napisał(a):m@ti czy nie jesteś przypadkiem mańkutem bo od tego zależy ,w której ręce trzymasz palnik?a czy moje posty wskazują na to jestem praworęczny...
lutowanie - awax - 2008-11-08 Twoje posty nie wskazują czy jesteś praworęczny,wskazują za to jednoznacznie,że jesteś kompletnym laikiem w tej dziedzinie.W takiej sytuacji naprawdę lepiej na początek popraktykować troszkę z kimś kto to już robił. Kolego nie bierz tego do Siebie,ale obowiązuje jakieś minimum przyzwoitości. |