Forum Klimatyzacja
Pracownik gastronomii prosi o pomoc - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Porady (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Pracownik gastronomii prosi o pomoc (/showthread.php?tid=12156)



Pracownik gastronomii prosi o pomoc - artycja - 2021-02-26

Dzień dobry
Pracuję w lokalu produkującym żywność, są to produkty pasteryzowane oraz smażone.

W lokalu tym tygodniowo odbywa się proces smażenia dużej ilości kotletów 4 razy w tygodniu (średnio 500 kotletów dziennie).

Problem stanowi prowizoryczny w odczuciu pracowników wywiew.
Dysponujemy dużym smażalnikiem a więc i opary z niego są odczuwalne. Pracownicy od blisko roku zgłaszają pracodawcy złe samopoczucie występujące po dniach smażenia: ból głowy, osłabienie, duszności a przede wszystkim zapach, który oadza się na ubraniu, skórze oraz włosach.

Lokal dysponuje wywiewem, ale


Pracownik gastronomii prosi o pomoc - artycja - 2021-02-26

Lokal dysponuje wywiewem, ale "przykładając dłoń" do jego wejścia praktycznie brak wrażenia cyrkulacji, podobnież nie wwiewa świeżego powietrza. Otwieramy wszystkie okna i drzwi dodatkowo, także w trakcie mrozów, ale i tak opary oraz zapach bardzo pogarszają nam samopoczucie.

Ostatnio jakość wywiewu przyszedł sprawdzać nam kominiarz i po jego wizycie pracodawca z uśmiechem oznajmił nam, że wszystko działa jak należy. Czy taki wywiew powinien sprawdzać kominiarz?

Poza marną jakością wywiewu z rur go tworzących w dni deszczowe kapie woda, rury są oklejone taśmą.

Co możemy zrobić, jakich działań oczekiwać wobec pracodawcy? Bardzo proszę o pomoc.


Pracownik gastronomii prosi o pomoc - Amfan - 2021-02-26

Powiadomić sanepid.