Forum Klimatyzacja
nietypowy montaż - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: nietypowy montaż (/showthread.php?tid=1219)

nietypowy montaż - Qba - 2008-05-25

Dostałem zlecenie na montaż w małym biurze-ale sytuacja nietypowa,gdyż j.zewnętrzna nie może wisieć na elewacji.Zdecydowałem sie na inne rozwiązanie i proszę o komentarz i radę.Otóż wejście do biura to przeszklona witryna jak sklepowa z drzwiami ,wciśnięta do środka,tak że od krawędzi elewacji do szyby jest 38cm miejsca po bokach i u góry,i właśnie w tej jakby wnęce zdecydowałem się umieścić jednostkę(Fujitsu bo najcieńsza-26cm)dorobiłem wieszaki wiszące w kształcie litery C na której chce ją umieścić oczywiście z zachowaniem miejsca na ruch powietrza(w miarę możliwości) Co o tym sądzicie? B.prosze o opinię!!!
Pozdrawiam wszystkich życzliwych i cierpliwych Jakub

nietypowy montaż - Artic - 2008-05-25

Wiesz u nas w Kołobrzegu to montują tak na potęge także nie przejmuj się sami montowalimy tak i zdaje egzamin.

zastanawiam się tylko co zrobić ze skroplinami z wewnętrznej-bo chyba trzeba bedzie po ścianie na zaplecze-czy miałes podobnie?

tak... zazwyczaj skropliny prowadzimy do jakiejś najbliższej kanalizy wiesz łazienka lub umuwalka. jeśli to montaż przez śćiane to zazwyczaj gdzieś do rynny

hej jak masz jakieś pytanka to wal na gg 9982688 zazwyczj po 21 gdzieś tak

JAK BYś MóGł to jeszcze jedna kwestia trochę inna:otóż oryginalnie w jednostkach wewnętrznych rury skierowane są ku wyjściu w najdalej oddalony zaślepiony otwór.jak radzicie sobie (bez uszkodzenia)jeżeli jest potrzeba skierować je ku najbliższemu czyli w kierunku przeciwnym-bo obawiam się że mogą ulec rozszczelnieniu na lutach podczas wyginania-co o tym myślisz?

wiesz zawsze próbuje jakoś to ze sobą zgrać by nie trzeba było tak giąć ale w ekstremalnych przypadkach zakładasz taką sprężyne do gięcia rurek(by się nie zapadła) i pomału gniesz ale nie polecam tego

tego się obawiałem ale dziękuję

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-28

rury pod urzadzeniem maja juz swoje sprezyny po to aby bez problemu sobie je przeozyc w przeciwna strone niz sa skierowaneSmile zadne cudaSmile pozatym jak sprezyne przelozysz jak masz srubunki ???Smile)

nietypowy montaż - Artic - 2008-05-28

fuck fakt o tym nie pomyślałem ale można spróbować gientarką jakoś dojść. Nie mówię że się uda ale warto próbować.

Nom MARO masz łeb na karku, nie ma co Smile

nietypowy montaż - CKIO - 2008-05-29

Tak są sprężyny ale jak już mi się kiedyś zdażyło chciałem przegiąć rury w dgugą stronę to i tak mi się nie sagieły ale skręciły i musiałem lutować stało się to w fujitsu 24 wię z tym wyginaniem to różnie bywa.

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-29

trzeba deikatnie oczywiscie i umiejetnieSmile no chyba ze miedz jakas chinska to wszystko sie moze zdazyc.....Smile) pozdrawiam

nietypowy montaż - daniel28 - 2008-05-29

Ja od niedawna działam w klimatyzacji, ale dzisaj mialem demontaż klimatyzatora conajmniej 5-10 letniego, bo jeszcze na R22, rurki mozna było wyginać sobie bez problemu, takie jakies plastyczne były (1klasa), a teraz wygniesz w jedna potem w drugą i po rurce. To taka ciekawostka. Pozdrawiam.

nietypowy montaż - kubowy - 2008-05-29

Miałem przypadek, że zgiąłem 1/4 cala. Ale zastosowałem trójnik z zaślepką i po bólu.
Od tego czasu jestem ostrożny w tych sprawach Wink

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-30

takie rzeczy wychodza jak sie oszczedza na rurach, kupuje sie jakies tanie chinskie

nietypowy montaż - daniel28 - 2008-05-30

A sa na rynku nie chinskie rury.

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-30

wloskie np.

nietypowy montaż - Artic - 2008-05-30

nie wiem chłopaki ale z tym wyginaniem rurek to lipa próbowałem w LG ale lipa wyszła

nietypowy montaż - byniom - 2008-05-31

W fujitsu to nie wiem ale w LG to wyginało się bez najmniejszego problemu. Zamontowana sprężyna na rurkach nie pozwalała na złamanie się tych rurek.

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-31

w fujitsu jest podobnie, tez jest sprezyna, przeciez jakby nie patrzec to lepsiejszy sprzet niz markeciakiSmile

nietypowy montaż - sebo-cypr - 2008-05-31

Ja jakos nigdy nie mialem tego problemu, jak to jeden z kolegow wczesniej napisal "trzeba deikatnie oczywiscie i umiejetnie", no i zawsze mozna skozystac z pomocy gietarki, a jak sie nie miesci to tniemy srubunki i sprezynka. A tak wogule to zawsze wywalam te srubunki i lutuje rurki, wiele razy sie spotkalem z przeciekami wlasnie w tym miejscu. Pozdrawiam Big Grin

nietypowy montaż - Artic - 2008-05-31

nom tak miałem tam gdzieś jakąś jednostke z demontażu tego LG ale coś mi nie pykło a co do sprężyny nie było jej Smile chyba jakieś pierwsze wypusty były

nietypowy montaż - maro196 - 2008-05-31

spawanie tez dobre rozwiazanie dobrze lutem zalac i spokoj, przynajmniej nakretka nie peknie po czasie czy cosSmile i latwiej zapiąć urzadzenieSmile