![]() |
|
Jakie cisnienie przy próbie azotem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jakie cisnienie przy próbie azotem (/showthread.php?tid=1264) |
Jakie cisnienie przy próbie azotem - j_a_c - 2008-06-07 Ciekaw jestem jakie stosujecie ciśnienie przy szukaniu dziur ,ja dobijam zwykle w okolicy 8 bar ,ale czasem czytam ze ktoś nabija 15 inny 20 a inni nawet 30 bar,literatura tez jest dość rozbieżna w tym temacie jak to wszystko znosi parownik tam zwykle jest trochę niższe ciśnienie przy normalnej pracy układu,ciekawe czy ktoś już wie przy jakim ciśnieniu go rozsadza. Teoretycznie przy normalnej pracy to znaczy wyłączonej klimie i sporej temperaturze około 60 wewnątrz kabiny ciśnienie dochodzi do 20 bar ,ale jak to wyglada w praktyce dopiero teraz zaczeło mnie to nurtować. Jakie cisnienie przy próbie azotem - radekklimat - 2008-06-07 ja daje 15-20 bar ale miałem kiedys astre gdzie przy 8 wysadziło parownik czasami przy nizszym cisnieniu nie chce dziury pokazac bezpiecznik ustawiony jest na 28-32 bar wiec i klima powinna tyle wytrzymac(teoretycznie) Jakie cisnienie przy próbie azotem - j_a_c - 2008-06-07 no tak ale bezpiecznik jest zawsze na linii ciśnienia wysokiego tam 30 widziałem nie jeden raz. astra nigdy nie będzie dobrym przykładem klimy Jakie cisnienie przy próbie azotem - max - 2008-06-07 Wg mojej literatury i instruktorów 10bar powinno wszystko wytrzymać i powinno pokazać co i jak. Tak też dozuję. Ale RADEK ma rację, czasem nie chce nic się ujawnić, ale bardzo sporadycznie. Jakie cisnienie przy próbie azotem - elektromechanik - 2008-06-07 Dość rzadko robię klimy ale jeśli sprawdzam to 15 barów. Czasem zdarza się że i przy tym ciśnieniu nie pokaże. Krążący w obiegu olej potrafi skutecznie uszczelnić małe nieszczelności dla azotu, a z gazem chłodniczym się miesza więc go rozrzedza i spiepsza. takie problemy bywają nie tylko z klimą samochodową ale i w normalnym chłodnictwie. Jakie cisnienie przy próbie azotem - elektromechanik - 2008-06-08 jednak kilka razy zdarzyło mi się, że nieszczelność pojawia sie tylko przy niskim ciśnieniu 3-5 bar >>>I BĄDŹ TU MĄDRY <<< Właśnie w tym naszym fachu bywa wkurzające to szukanie dziury w całym Jakie cisnienie przy próbie azotem - skylark - 2008-06-11 elektromechanik napisał(a): jednak kilka razy zdarzyło mi się, że nieszczelność pojawia sie tylko przy niskim ciśnieniu 3-5 bar >>>I BĄDŹ TU MĄDRY <<<Może tak być jedynie w przypadku, kiedy podajesz azot po wysokim. Powyżej 5 atm doszczelnia się przejście na niską część układu, w rezultacie na niskim możesz mieć tylko 5bar a na wysokim np. 15bar. Rozwiązaniem jest podawanie azotu po zaworze niskiego. Osobiście stosuję próby rzędy 15-18 bar. Jakie cisnienie przy próbie azotem - bodzio - 2008-06-30 A czy ciśnienia powyżej 20 bar nie rozszczelnią kompresora? np. uszczelnia czołowego czy uszczelek korpusu |