Forum Klimatyzacja
Gree 5kw defrost - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Gree 5kw defrost (/showthread.php?tid=12917)

Gree 5kw defrost - Bako - 2022-12-11

Bako
Witam wszystkich na forum   
Mam pytanie odnośnie jednostki zewnętrznej, zauważyłem brak szronienia na chłodnicy nawet przy -5° wilgotność 90%. Na obecną chwilę pada śnieg jest -3° cały śnieg się rozpuszcza na chłodnicy a defrostu nie ma. Dzwoniłem do montażystów którzy zakładali klimę i stwierdził że jest wszystko ok, stwierdził że jednostka zewnętrzna jest przewymiarowana i nie pracuje na pełnych obrotach dlatego tak się dzieje. Czy to jest możliwe? A może jest za mało gazu? Proszę o jakąś opinię  
Gree soyal GWH18AKC-K6DNA

RE: Gree 5kw defrost - Tytanowy Janusz - 2022-12-11

Ale chcesz zeby cos było nie tak? Jaki masz metraż? Jedyne co mozesz zrobic zeby ocenic prawidlowa prace to zmierzyc pobor pradu.

RE: Gree 5kw defrost - Bako - 2022-12-11

Metraż to 65m2 dodam że wylot jednostki wewnętrznej ciepłego powietrza wacha się między (+44-59°) więc grzeje moim zdaniem bardzo dobrze. Poboru prądu nie jestem wstanie zmierzyć bo mam już wszystko zabudowane.

Jesli zmienia sie temp wylotu tzn ze inwerter moduluje prace i nic nie wskazuje na Twoje obawy. Przy montazu klimy warto miec odzielną linie zasilania na klimatyzator z podlicznikiem. Z czasem mozna szybciej wyłapac ewentualne ubytki czynnika. W soyalu jak i amber prestige wybor 5kW to kiepska opcja bo one maja standardowe parametry płacisz duzo a dostajesz tylko design. Równie dobrze moglbys brać lomo luxury. Co innego gdy to jest 2.7 czy 3.5kW

RE: Gree 5kw defrost - Bako - 2022-12-11

Ok dzięki za odpowiedź. Na klimę mam oddzielną linie zasilania i zabezpieczenie ,będę musiał coś pomyśleć i zamontuje jakieś ustrojstwo do pomiaru. Mam rozumieć że to normalne zachowanie jednostki zewnętrznej iż oblodzenia na chłodnicy mogą nie występować (w ogóle) tak jak u mnie nawet przy minusowych temperaturach?

RE: Gree 5kw defrost - freegass - 2022-12-11

(2022-12-11, 16:52:48)Tytanowy Janusz napisał(a): . W soyalu jak i amber prestige wybor 5kW to kiepska opcja bo one  maja standardowe parametry płacisz duzo a dostajesz tylko design.  Równie dobrze moglbys brać lomo luxury. Co innego gdy to jest 2.7 czy 3.5kW
 Twierdzisz na podstawie własnych doświadczeń, czy danych z katalogu?

Dociaz klime ustaw na 30 to i defrost bedzie szczegolnie ze robi sie coraz zimniej. Agregat to duze bydle 72kg szerokie prawie na metr duzy wymiennik przy małym obciazeniu tak szybko sie nie zaszroni. Dla Ciebie to dobrze stabilniejsza praca i mniej strat energi na defrost.

RE: Gree 5kw defrost - Bako - 2022-12-12

Ok dzięki wielkie. Odezwę się za kilka dni i dam znać co i jak.