![]() |
|
Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 (/showthread.php?tid=12925) |
Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - kali50 - 2022-12-18 Witam Założyłem klimatyzację z funkcją grzania jak w temacie. Przyszły lekkie mrozy i zaczęła burczeć jakby helikopter nad domem latał. Przez tydzień przy lekkich mrozach (-2 do -10) chodziła super cichutko i bez problemów i teraz zaczęła burczeć. Zadzwoniłem do firmy montującej i przyjechali obejrzeć, siedzieli przez 5 godzin i chodziła jak na złość idealnie. dF robiła co 2 godz. bezproblemowo i nie doczekali się burczenia. Gdy pojechali wieczorem znów zaczęła burczeć. Po rozmowie telefonicznej stwierdzili że prawdopodobnie ma za duże obciążenie i że klima nie jest do grzania a jedynie do dogrzewania i lepiej by było aby były 2 jednostki zewnętrzne niż multisplit. Na zewnątrz było wtedy -2 st. firma stwierdziła że że najlepsza temperatura jest do 0 st. Kazali mi przetestować tylko na jednym splicie i sprawdzić czy też będzie burczeć. narzazie testowałem przez 2 dni ale tylko w dzień i było ok lecz teraz nie mam jak dalej testować gdyż na święta zjechał mi się rodzina i lubią spać w idealnej ciszy więc rozpocznę ostre testy po nowym roku. Z początku firma myślała że mam za niską temperaturę ustawioną (na jednym 21 st a na drugim 22 st.) Jednostka zewnętrzna ma 5.3 kW a wewnętrzne 2 x 2,6 kW. Imoto Czy jest ktoś w stanie mi doradzić co może być przyczyną ? czy faktycznie ma tak duże obciążenie i lepiej przerobić na 2 jedn. zewnętrzne ? Pozdrawiam Heniek RE: Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - Tytanowy Janusz - 2022-12-18 Obciązenie mozna zmierzyc miernikiem a probowac wymusic nastawieniem max temperatury. Głupoty Ci gadają, wiadomo nie chcą tracić czasu choć i tak szacun za te 5godzin. Powinieneś to nagrać dla nich, najlepiej zeby uchwycic zmiane. Goscie sa niekonsekwentni z tym co mowia albo zbyt duze obciazenie albo zbyt niska nastawa temperatury... Zakres pracy urządzenia jest w instrukcji obsługi Jesli chodzi o hałasy z klimatyzatora to buczenie-niskie tony przenoszony na sciany mozna weliminować absorberami. Terkotanie klimatyzatora ktore moze przenosic sie przez rurociąg juz nie.
RE: Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - kali50 - 2022-12-19 (2022-12-18, 12:08:33)Tytanowy Janusz napisał(a): Obciązenie mozna zmierzyc miernikiem Masz w zupełności racje. Ale ekipa jest super i Też mi mówili ze mogłem mieć za niską tempetature ustawioną. Nagranie z burczenia też im wysłałem i dlatego i przyjechali. Mam założony podlicznik i też przypuszczam że nie jest przeciążona bo pracuje z obciązeniem miedzy 800 W a 1400 W raz udało mi sie przyuważyc ale to przy rozruchu ze skoczyła na 2000 W ale tylko na chwile. Tak jak wcześniej napisałem po nowym roku rusze z pełnym testem i zobacze jak sie bedzie zachowywac rownież na plusowych temperaturach jak i też na jednym splicie w końcu jest na gwarancji 5 lat. RE: Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - Tytanowy Janusz - 2022-12-20 W momencie glosnej pracy sprawdz na watomierzu wartosc poboru. Bedziesz miał odpowiedz czy to chałasuje na wysokich czy niskich obtotach spręzarki. Wartosc nastawionej temperatury i predkosc wentylatora jednostki wewnetrznej tez moze miec wplyw. Mozesz wtedy sprawdzic reakcje gdy zwiekszysz obroty lub zmniejszysz. Oczywiscie zakladamy ze nic Ci tam nie rezonuje w obudowie a czynnika jest odpowiednia ilość. Długość rurociągów? Jakiej wielkosci sa pomieszczenia? RE: Głośna praca (burczenie) Rotenso Multisplit X50 - kali50 - 2022-12-22 (2022-12-20, 13:15:37)Tytanowy Janusz napisał(a): W momencie glosnej pracy sprawdz na watomierzu wartosc poboru. Bedziesz miał odpowiedz czy to chałasuje na wysokich czy niskich obtotach spręzarki. Wartosc nastawionej temperatury i predkosc wentylatora jednostki wewnetrznej tez moze miec wplyw. Mozesz wtedy sprawdzic reakcje gdy zwiekszysz obroty lub zmniejszysz. Pomieszczenia w których są umieszczone splity mają po 18m2 lecz są otwarte drzwi i z jednego idzie na kuchnie 16m2 a drugi na przedpokój 6m2 łącznie ok 58m2 Jeden split jest w odległości ok 1,5 m a drugi w drugim pokoju ok 5,5 m. Teraz jest ok 2st.C i lata nonstop i wszystko chodzi cichutko. przypuszczam, że jak jest poniżej -5st C to wtedy zaczyna świrować, być może wtedy coś przymarza i dlatego zaczyna burczeć. Poczekam na większe mrozy i wtedy będę lokalizował burczenie o ile zacznie burczeć w dzień a nie wieczorem jak jest już ciemno, Bo tak jak teraz to obciążenie oscyluje w granicach 800-1100 Wat Pozdrawiam i Dziękuję za odpowiedź |