![]() |
|
Jaki przekr - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Jaki przekr (/showthread.php?tid=1295) |
Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 Mam taki temat jest 8 pomieszczeń na pietrze do każdego będzie wstawiony klimatyzator jakieś 2,5kw ale nie jakiś tam markeciak tylko coś firmowego prosił bym o poradę jaką firmę wybrać, a problem polega na tym że do każdego będzie inna długość orurowania.Wszystkie jednostki zewnętrzne będą zamontowane w jednym miejscu a odległości do jednostek wewnętrznych będą inne.Jednostki zewnętrzne będą pracować w zacienionym miejscu. 1: 4 klimatyzatory po 17.5m do 18m rur po krokwiach w lini prostej plus 3m w dół do jednostki zewnętrznej 2: 4 klimatyzatory po 7m rur po krokwiach w lini prostej plus 4m w dól do jednostki zewnętrznej Wszystkie rury zostaną położone a potem zabudowane płytami gipsowymi a za miesiąc dopiero montowane jednostki .Prosił bym o poradę jakie średnice rur zastosować do tych klimatyzatorów aby potem nie było przykrych niespodzianek. I czy te 2.5 kw pójdzie na tych 21m .Dziękuje za porady Jaki przekr - senior - 2008-06-11 zamów sobie firmę co zobaczy temat i oceni co i jak.. Jaki przekr - maro196 - 2008-06-11 takie cos to dikin VRV
Jaki przekr - senior - 2008-06-11 o tak, VRV, tym bardziej, że klient wyraznie powiedział " ale nie jakiś tam markeciak tylko coś firmowego" :-) Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 Panowie ja cenie wasze wypowiedzi ale ja zadałem pytanie i proszę o podpowiedz dotyczącą przekroju rurek co do jej długości bo nie znam wzoru przeliczania a jeżeli chodzi o dobór klimy to jest wszystko ok.A jeśli chodzi o markę to może LG,Fujitsu,,Galanz a może Mitsubishi.Liczylem na jakąś rade a nie że mam sobie szukać fachowca bo każdy z was zaczynał od czegoś.Może się ktoś znajdzie i doradzi jak w temacie .Dziękuje ![]()
Jaki przekr - senior - 2008-06-11 sam jeszcze nie wiesz jakie urządzenia będą wiec prawdopodobnie 6 i 10 mm co do takiej mocy, co do daikina to przecież my serio..... Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 Senior myślę że się znasz na rzeczy bo jesteś na tym forum bardzo długo i czytałem dużo twoich logicznych wypowiedzi mi tylko chodzi oto czy 6 i 10 to dobry wymiar bo jak czytałeś to klima będzie miała około 21m rur w tym 3m w dół i mam obawy czy da sobie radę przy pracy aby nie stracić na mocy i wiem że trzeba będzie dobić gazem coś tam wiem ale nie tyle co ty. Jaki przekr - radekklimat - 2008-06-11 21 metrow to za duzo jak na klime 2,5 kW max jest 15 najlepiej to zastosoj wiekszy klimatyzator Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 To będzie montowane u mojego kolegi był u niego fachowiec i stwierdził że niema problemu a mi się wydaje że te 2.5 kw na 21 to trochę dużo i myślałem że może jest jakieś rozwiązanie albo może któraś firma ma tak wydajne urządzenia przy 2.5kw.Czekam i proszę o jakieś dalsze wypowiedzi
Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 radekklimat może byś się odezwał na moje GG 8675079
Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 senior napisał(a):sam jeszcze nie wiesz jakie urządzenia będą wiec prawdopodobnie 6 i 10 mm co do takiej mocy, co do daikina to przecież my serio.....widzisz Senior cały czas się człowiek uczy do teraz nie wiedziałem że jest taka firma Daikin ![]()
Jaki przekr - senior - 2008-06-11 co do długosci rurociągów to zawsze producent to określa, ile taka jednostka może " pociągnąc" rury, co do daikina...( może nie powinniśmy reklamować, ale.. nie da się ) pozdrawiam Jaki przekr - maxagd - 2008-06-11 senior napisał(a):co do długosci rurociągów to zawsze producent to określa, ile taka jednostka może " pociągnąc" rury, co do daikina...( może nie powinniśmy reklamować, ale.. nie da się ) pozdrawiamOk to teraz co da rade na 21m jaka moc minimalna i jaka firma no i jaka średnica rurek.
Jaki przekr - senior - 2008-06-11 musisz poszukac daikina i mitsubishi , one mogą najwięcej, śrdnicy nie rób większej niż masz przyłącza Jaki przekr - maxagd - 2008-06-12 senior napisał(a):musisz poszukac daikina i mitsubishi , one mogą najwięcej, śrdnicy nie rób większej niż masz przyłączaTo Senior sugerujesz że te dwie firmy przy mocy o.2,5kw dadzą sobie radę no i wiadomo 21m
Jaki przekr - CKIO - 2008-06-12 Ja bym proponował FUJITSU serii J jedna linia chłodnicza gaz i ciecz a do pomieszczeń idzie po rozdzielaczach szybko sprawnie i bez problemów lub MITSUBISHI CITY MULTI może być jeszcze MDV-D u mnie jest szereg różnych rozwiązań jak ma pan dalsze pytania to moge podać przez e-mail ckio@autograf.pl Jaki przekr - gadget - 2008-06-13 Po co zaraz VRV ? Czy przypadkiem to cusik drogo nie wychodzi ? 8 jednostek zewnetrznych to troche za duzo . Ja bym wzial 2 multi splity po 4 jednostki wewnatrz . Jak zwykle odradzam szajsunga to tutaj mysle ze moge polecic . Bo sam takie instalowalem i dzialaja dosc dobrze i cicho . Ponadto to inwerter czyli oszczednosci drogiego pradu . Rury od kazdej wewnetrznej do zewnetrznej . . 1/4 i 1/2 cala . VRV z rodzielnica wydzie sporo drozej DA**** powinien miec firmowane przeznich trojniki (czytaj drogie ale na innych tez dziala ) . Koszt urzadzen to okolo 12000 zl na ubiegly rok ale teraz niech ktos mnie poprawi jesli sie myle. Jaki przekr - elektrofrost - 2008-06-14 sądząc po twoich zapytaniach zadanie ciebie przerasta poszukaj kumpla po fachu i razem podejmij wezwanie a sukces przed tobą Jaki przekr - byniom - 2008-06-14 Montowałem takiego klocka LG (FH48AH). W każdym było chyba po pięć jednostek ale można więcej byle ogólna moc się zgadzała . Ty masz po 2,5 Kw ja dawałem trochę większe . Dawałem to przez rozdzielacze elektroniczne. Jaki przekr - wogotto - 2008-06-15 MITSUBISHI ma modele do dludosci rur 75 metrow calosc pisze o inwerterze 4 jednostki wewnetrzne 1 zewnetrzna rury to 10 i 6 niestety to do jednostek malej mocy wewnatrz i srubunki sa calowe tak wiec podaje ci w przyblizeniu do wiekszej mocy sa odrazu w komplecie redukcje na 12 to do jednostek powyzej 2,5 kw zorientuj sie u dostawcy inapewno poda ci rozmiary wewnatrz mozesz zastosowac splita nasciennego.kasete lub kanalowca wybor nalezy do ciebie rurki zmieniaja sie tylko przy wiekszej mocy jednostki wew Jaki przekr - maxagd - 2008-06-16 elektrofrost napisał(a):sądząc po twoich zapytaniach zadanie ciebie przerasta poszukaj kumpla po fachu i razem podejmij wezwanie a sukces przed tobąWidzę kolego elektrofrost że jako jedyny w tym temacie niewiele się wypowiedziałeś fakt jest taki że kto pyta nie błądzi a ja wychodzę z założenia zapytać się dwa razy niż zrobić jakiegoś byka.Ja wszystkich rozumów jeszcze nie zjadłem i ciekaw jestem czy ty od razu byłeś takim alfą i omegą w swojej branży. Ale widzę że większość z kolegów jest przychylna do pomocy za co dziękuje .Myślę że przyjdzie taki dzień że to ja udzielę pomocy komuś na tym forum w dziale klimatyzacja.
|