![]() |
|
Usprawnienie klimy - kilka pytan - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Usprawnienie klimy - kilka pytan (/showthread.php?tid=1300) |
Usprawnienie klimy - kilka pytan - wally - 2008-06-12 Witam, jako ze udalo mi sie stworzyc najdluzszy w historii tego forum watek, pozwole sobie zalozyc nowy aby dowiedziec sie co zrobic aby usprawnic klime ktora raczej wydajna za bardzo to nie jest, podzielilem swoje pytania na 3 oddzielne kawalki: Watek 1 - niepelne oproznienie ukladu Bylem ostatnio z moja Honda Civic na wymianie osuszacza, fachman podlaczyl machine aby wyciagnela caly czynnik i po kilku minutach bylo juz po strachu, manometry wskazywaly chyba zero. Jak to mozliwe po oproznieniu czynnika z ukladu przy odlaczaniu osuszacza koles od klimy zostal opryskany gazem wraz gazem (ostro syknelo i byl caly zielony). Watek 2 - klima nabita o 50g za duzo Podczas procedury nabijania klimy proznia i takie tam, nabito mi ok 50gram wiecej gazu niz jest zalecane - czy to jest problem? Watek 3 - czy cos jeszcze mozna poprawic/sprawdzic A wiec, przy chodzacej klimie i temp. zewnetrznej 25stC wyniki sa nastepujace: - wysokie cisnienie w okolicach 18bar, po dodaniu gazu wzrazsta o 2-3bar, - niskie cisnienie ok 2bary, po dodaniu gazu nieznacznie spada ponizej 1.5bar, - gazu w ukladzie ok 700gram (Civic 96r, 3d - powinno byc ok 650 ale fachman mowi ze zawsze dobija 50gr wiecej), - wentylator 1dno biegowy - wlacza sie wraz z klima, - sprezarka wlacza i wylacza sie cyklicznie - podobno tak byc powinno, - osuszacz nowka sztuka, - skraplacz czysty mylem wiele razy, - temp. na kratkach przy jezdzie w korkach ok 12st przez pierwsze 10 minut, po 20 minutach podczas szybszej jazdy spada do 8, po kolejnych 10 minutach troche wolniejszej jazdy moze spac nawet do 6stC - przez pierwsze 20 minut jazdy auto mocno zamula, jest b. slabe - gdy juz osiagne temp. na kratkach ok 6-8 st C auto jest slabsze niz normalnie ale nie szarpie nim i da sie po prostu normalnie jezdzic. Teraz moje pytanie - czy przy takich wynikach mozena stwierdzic czy taka jest uroda tej klimy czy mozna ja jakos zmusic do lepszej pracy? Mam dziwne wrazenie ze klima i auto zaczynaja jezdzic tak jak potrzeba dopiero po pewnym czasie bo i temperatura z kratek robi sie nizsza i auto mniej zamula. Teraz pytanie - co moze powodowac takie dzialanie ukladu i czy cos mozna w nim poprawic zeby przestal zamulac i lepiej chlodzil. A to CZY DA SIE stwierdzam po powyzszym ze po 20-25 minutach jazdy sytuacja sie normuje i klima dziala dobrze. Z gory dziekuje za pomoc i zaangazowanie, Wally Usprawnienie klimy - kilka pytan - j_a_c - 2008-06-12 Watek 1 ,to normalne ,brak praktyki ,gaz paruje z oleju do tego jest bardzo rozszerzalny ,po opróżnieniu jak jest ciepło po 10 min jest 1 bar powrotem ,ja robie lekkie podciśnienie i nie chodzę opryskany, Watek 2 nie powinno to robić problemu bo z zależności od długości węzy temperatury zostaje w nich 50-150g i trzeba by je dodać po odpięciu przewodów wracają do maszyny Watek 3 jeśli jest tak jak piszesz to już taka uroda ,lebszy wentylator mógł by trochę poprawić sytuacje ,wysokie ciśnienie mogło by być trochę niższe |