Forum Klimatyzacja
Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzacja do mieszkania 50m2 (/showthread.php?tid=1358)

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - jeti - 2008-06-25

Witam,

Czytałem na forum wątki, które mogły dotyczyć mojego przypadku, ale nie znalazłem niczego podobnego, więc piszę.

Sprawa wygląda następująco:
- mieszkanie na ostatnim pietrze, okna na poludnie i wschod
- blok z cegły, nie ma widoku ocieplenia budynku, zatem wewnątrz temperatra dochodzi do 30*C mimo rolet we wszystkich oknach
- 2 sypialnie, salon z kuchnią
- z salonu wyjscie na balkon (i tu jedna dygresja: czy spółdzielnia może sie << czepiac >> czegos, co jest zainstalowane w obrębie balkonu?)

Chcialem zapytac kogos z barnzy o propozycje rozwiazania ktore w tej sytuacji najlepiej sie sprawdzi.
Z tego co zdazylem sie zorientowac, to w gre wchodzi multi split. Monobloku raczej nie biore pod uwage.

Dodatkową opcją jaka wchodzi w gre (za rozsadna cene) jest opcja grzania.

Z gory dziekuje za propozycje.
j.

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - tysio - 2008-06-25

pytanie czy chce Pan zklimatyzowac całe mieszkanie czy tylko 1 pomieszczenie np salon z kuchnią. owszem w przypadku całego mieszkania w gre wchodzi mulciak w zależności od pow. tych pomieszczeń dobiera sie moc jedn wewnetrznych a dalej moc jedn zewn. pozostaje kwestia możliwiści technicznych doprowadzenia lini freonowej do jednego punktu tj. na balkon oraz rozwiazanie indywidualne dla kazdej jedn. wew. odpływu skroplin. jeżeli chodzi o administracje to jezeli postawimy jed. zew. na balkonie nie powinni się czepać gorzej jest jeśli chciałby Pan ją powiesić na ścianie nad poziomem barierki balkonowej.

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - jeti - 2008-06-25

chodzi głównie o obnizenie temperatury. we wszystkich pomieszczeniach:
- kuchnia z salonem 20m2
- 1. sypiania 8,5m2
- 2. sypialnia 12m2

więc pozostaje trial np LG FM 19 + 2szt MC07 + 1 szt MC09 są to jednostki typu Art COOL wadą jest cena. katalog LG do pbrania na stronie www.lge.pl

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - byniom - 2008-06-25

Można dać zewn. M21AH -cena netto 3790 plus 3 jedn. wewn MS07AH neolasma (tańsze od artcool) po 1090 za sztukę co daje 7060 netto . Mam na myśli klimę LG

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - aro-wroclaw - 2008-06-25

Tak koledzy można dać różne rozwiązania tylko trzeba obliczyć czy wystarczy prądu w mieszkaniu, gdzie pralka kuchenka lodówka i plazma i itd.to około 5.5 Kw. to jest umowa standardowa. A wy już to i tamto i prądu zabraknie i co??

sadzisz za wszystkie te urządzenia będą pracować jednocześnie? dlatego można dać inverter. a zasilanie i tak daje się do jen zew spod oddzielnego obwodu.......

Klimatyzacja do mieszkania 50m2 - byniom - 2008-06-26

Myślę że jak będzie za mało prądu to montaż mniejszych i tak się mija z celem to lepiej wcale nie montować bądź dać w jednym pomieszczeniu . Tak dla informacji do kolegów napiszę żebyście się nie nacieli przy LG inverter tych większych bo one są jedno fazowe i żrą prądu od groma a dawniej były trójfazowe.