Forum Klimatyzacja
problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) (/showthread.php?tid=1366)

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - luk4sz - 2008-06-25

witam!

u znajomego wisi fuji rs 12-ud 3,25 kW.. przewinęło sie tam trochę fachowców, gdyż na początku wisial w jednym miejscu, okazalo sie że uklad był nieszczelny, ekipa napelnila, potem nie chlodził należycie, inna ekipa zdiagnozowala że za slaby, zostal zastąpiony mocniejszym, a ten powiesił ktoś w innym budynku.. no i wlaśnie znajomy zagadal żebym sprawdził dlaczego nie chłodzi, zajmuję sie raczej instalacjami elektrycznymi (choć dwie klimy kiedyś powiesilem) ale chcialem zrobić przyslugę znajomemu i chociaż problem zdiagnozować..

po włączeniu na pilocie ustawione 18st + wentylator na max.. wentyluje, ale gdy zalączy się sprężarka zaczyna wręcz grzać a nie chlodzić.. a rurki za jednostka zewn. są ciepłe, wręcz gorące, czuć, ze coś tam sie tłoczy,ale prawie ze nie można dotknąć... co prawda, ktoś juz tam coś kombinował, bo izolacja zdjeta, ale to raczej nie powinno wplywać na tak wysoką temperaturę rurek??

więc co jest powodem takiej sytuacji?? za mało czynnika?? powietrze w ukladzie??

proszę o pomoc
Łukasz

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - sebo-cypr - 2008-06-25

Pewnie pomyłka w okablowaniu, zamień miejscami kable dla wentylatora i zaworu 4-droznego. Wink

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - byniom - 2008-06-25

sebo -cypr ma rację , trzeba zamienić ten kabelek i będzie pracowało poprawnie.

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - jackie - 2008-06-25

Witam
stawiam taką samą diagnozę - niestety mnie się to również przydarzyło (pomyłkowo również zamieniłem sterowanie wentylatora z zaworem 4-drożnym- to zasilanie 230V na oba odbiorniki). Zamiana tych przewodów rozwiązała problem i nie zmiszczyła elektroniki klimatyzatora - pracuje do dzisiaj.
Pozdrawiam serdecznie

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - wogotto - 2008-06-25

pierwsze ustaw klimatyzator na chlodzenie i miez temperature rurek od kompresora na tloczeniu az po wyjscie ze skraplacza po przez zawor pompy ciepla,kapilare i inne osprzety dalej daj na grzanie i tak samo jezeli znasz obieg czynnika to sam zobaczysz gdzie tkwi przyczyna czesto bywa ze zawor pompy blokuje sie w jednej pozycji i mozna kombinowac na rozne sposoby jezeli opilek lub inny paprok tam sie dostanie to czesto tak jest, elektryke to pozostawiam bo to rozne modele sa tloczek pozostaje bez napiecia w pozycji chlodzenia,lub odwrotnie ale to ze schematu mozna wyczytac

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - luk4sz - 2008-06-25

dzięki za podpowiedzi, sprawdzę w najbliższym czasie elektrykę (rzeczywiście kojarzę, że załączala się sprężarka, a wentylator stał w miejscu), chociaż na pierwszy rzut oka wydawała się ok L do L, N do N, 3 do 3 i 4 do 4 oraz PE do PE, tak na logike powinno wyglądać...

no a wlaśnie, jak dostałby się jakiś opiłek, itp. i zablokuje się zawor pompy to jak go odblokować???

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - wogotto - 2008-06-27

jezeli usuniecie czynnika i przedmuchanie azotem nic nie pomoze to wymiana lub likwidacja go i polaczenie rurek bez zaworu/ zostaje tylko chlodzenie

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - senior - 2008-06-27

np w ferrolli nie podłączasz 1 do 1 a 2 do 2 tam jest zamiana, może u Ciebie tez tak jest?? lub nie podpiłłeś kabelka od temperatury??

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - maro196 - 2008-06-28

moze w agregacie jakies zabezpieczenie wyrzucilo

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - luk4sz - 2008-07-01

własnie byłem zobaczyć i zastosować otrzymane porady w praktyce.. raczej nie dojdę już czego była wina.. bo rozpiąllem elektrykę całkowicie i podłączyłem na nowo + zdjalem obudowę i postukałem w zawór.. także przyczyn mogło być kilka, najważniejsze że teraz chodzi i chlodzi Wink

a jeszcze jedna kwestia: bo słychać w rurkach szumienie i bulgotanie co jakiś czas.. czy to kwestia powietrza w instalacji?? jesli jest powietrze, to wiem ze sprężarka dostaje baty, ale w przybliżeniu to jak długo może tak popracować?? orientacyjnie, czy to bedzie dzień, miesiąc, czy rok??

problem ze splitem (grzeje zamiast chłodzić ;/) - senior - 2008-07-01

zabacz jaki bierze prąd, z doświadczenia powinna brać tak ok 80 % wartości z tabliczki