Forum Klimatyzacja
Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej (/showthread.php?tid=1388)

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - blanka - 2008-07-01

Witam, czy ktoś wie jak spisuje się ten klimatyzator? ponieważ nie mam możliwości zawieszenia części zewnętrznej /kłopoty ze wspólnotą/ wybrałam Intec MRW 9HN.Prosiłabym,jeżeli to możliwe, o opinie, czy to dobry wybór?

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - CKIO - 2008-07-01

Witam miałem z podobnym do czynienia nie pamiętam czy to był intec ale w taki sam sposub montowany chodzi o to że montuje sie go na ścienie i robi dwa przebicia na zawnątrz zaciąg powietrza i wyrzut powietrza ale problem polega na tym że kompresor jest w wewnątrz mieszkania i przez to jest troche głosiniejszy to tyle bo po zamontowaniu już więcej nie byłem w tym mieszkaniu i nie wiem jak się potem sprawy potoczyły powiedzieć moge tyle że montaż jest bardzo prosty bo nie trzeba układać linii chłodniczych wszystko znajduje się w jednej jednostce .
pozdrawiam

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - blanka - 2008-07-01

Dziękuję bardzo za odpowiedż. W opisie podano,że poziom hałasu wyniesie 37/38/39 db /A/ czy to dużo? nie wiem co oznacza literka A. Tutaj także będą potrzebne dwa przebicia i wyprowadzenie rurki do skroplin, może to ten sam bo innego bez części zewnętrznej nie znalazłam. pozdrawiam

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - gorol - 2008-07-02

Montowałem podobne urządzenie przypodłogowe firmy ARTEL RTLW 12RL.
Montaż nie był taki prosty, gdyż ja tak zwaną sekcję skraplającą ukrywałem w ścianie, po prostu wkucie części tylnej w ścianę.
Nie wiem jak Intec ale Artel pracował cichutko, słychać tylko było wentylator j.wew i delikatne odgłosy z parownika, sprężarki nie było słychać.
Ja z ciekawości rozbierałem sekcję skraplającą, tam jest wygłuszenie ok 1,5 cm, dodatkowo ukryty był w cianie, tak że extra rozwiązanie.
to jeśli chodzi o pomieszczenie, na zewnątrz przy maksymalnym obciążeniu było słychać świśt powietrza i turbiny. Ale kto otwiera okno w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - CKIO - 2008-07-02

W tym nie trzeba nic wkuwać tylko dwa przeloty przez ścianę przy podanych db nie powinno być głośno natomiast literka A oznacza klasę energii tak jak w lodówkach, a jak wcześniej pisałem montowałem taką już dosyć dawno więc może dopracowali urządzenie pod względem hałasu ostatnio nie spotkałem tych urządzeń mało się ich montuje z tego co wiem

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - blanka - 2008-07-02

Zamówienie poszło Smile montaż w przyszłym tygodniu. Podobno skropliny można odprowadzić wewnątrz pomieszczenia, chciałabym aby rurkę wypuścić nad umywalką, czy to możliwe? pozdrawiam

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - CKIO - 2008-07-03

Nie kojarze czy takie urządzenie ma pompkę skroplin jeżeli tak to nie będzie problemu a jeżeli nie ma to dodatkowy zakup pompki trzeba zrobić bo jeżeli będzie wisiał przy podłodze to grawitacyjnie nie da rady do umywalki

Klimatyzator Intec bez części zewnętrznej - blanka - 2008-07-03

Klimatyzator będzie podwieszony przy suficie, zwykle rurkę ze skroplinami wyprowadzają przy jednej z kratek wentylacyjnych, na moje pytanie czy można to rozwiązać we wnętrzu pomieszczenia /kłopoty ze wspólnotą się kłaniają/ odpowiedziano, że tak. Najmniej kłopotliwe byłoby właśnie odprowadzenie do umywalki. Płynu będzie ok. 1 litra/h.