![]() |
|
Zamarzanie parownika - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Zamarzanie parownika (/showthread.php?tid=14164) |
Zamarzanie parownika - marcinel - 2024-02-11 Witam, czy często wam zamarzają parowniki jd. Zewnętrznych split?? Proszę o poradę. Temp. Pomieszczenia +10 stopni , temperatura na zewnątrz +4 stopnie, czynnik r32. Załączenie chłodzenia po oszukaniu czujnika. - temp. Par nasyconych 0 stopni - temp. Na grubiej 1,5 stopni -pomiar prądu 1,5 A , max z tabliczki 8A - nawiew na 1 biegu Grzanie. - temp. Par nasyconych 52 stopnie - temp. Na cienkiej 39 stopni - pomiar prądu 6,5 A ,max z tabliczki 9 A Długość instalacji to 3,5 metra, klimatyzator ma tylko jedno wejście serwisowe na grubej rurze,pomiary robione po ustabilizowaniu pracy i robione na drugi dzień gdy parownik nie lodził. Lodzenie było przy +2 stopnie, gaz fabryczny. Temperatura nawiewu na początku to 35 stopni różnicy i szybko spada do 15 stopni różnicy i dopiero po około 30 min. Robi defrost, urządzenie praktycznie nie wydajne. Proszę o poradę czy da się z tym coś zrobić ? Pozdrawiam RE: Zamarzanie parownika - PowerWolf - 2024-02-13 Dzień dobry! Czy można coś z tym zrobić? Jeszcze jak! Pytanie czy jest to nowa jednostka czy jakiś staruszek. Jeżeli jakiś staruszek zobacz na początku czy wymienniki nie są zawalone syfem i czy na wentylatorze nie ma grzyba. Jeżeli nowa jednostka to najsampierw należało by zważyć czynnik, ile jest w układzie, a ile powinno być z tabliczki znamionowej urządzenia. Jeżeli jest za mało, to znaczy, że gdzieś jest wyciek. Wtedy azot, 20 bar, wykrywacz nieszczelności i szukamy. Jeżeli wyeliminowaliśmy wszystkie możliwości z wadliwą instalacją, wtedy można zadzwonić na infolinie serwisową danego urządzenia i popytać o dalsze wskazówki. Pozdrawiam RE: Zamarzanie parownika - marcinel - 2024-02-14 Dziękuję za odpowiedź, nowa założona 10 dni temu, przy montażu był azot 36 bar + pianka . Pogoda nie zachęca do odzysku czynnika . Klimatyzator z zaworem zwrotnym i podwójna kapilarą sprawdzenie na temperaturę teoria nie aktualna? Bo wychodzi że za dużo czynnika fabrycznego, proszę o opinie RE: Zamarzanie parownika - Tytanowy Janusz - 2024-02-14 (2024-02-14, 13:44:13)marcinel napisał(a): sprawdzenie na temperaturę teoria nie aktualna? Bo wychodzi że za dużo czynnika fabrycznego Co to za sprawdzenie? O jakiej teorii piszesz i w jakich warunkach? Skąd wniosek z czynnikiem? PS Tak pytam, może się czegoś nowego dowiem. RE: Zamarzanie parownika - marcinel - 2024-02-15 Zakładam że czytał pan cały tekst który napisałem, na początku napisałem w jakich temperaturach był testowany klimatyzator i jakie przegrzania i dochlodzenia występują w tym danym przypadku. Przegrzanie 1,5 stopni , dochłodzenie 13 stopni. A powinno być między 4 -8 stopni RE: Zamarzanie parownika - Tytanowy Janusz - 2024-02-16 Szczerze to fokusowałem się na tym lodzeniu i niewiele się dowiedziałem. Napisałeś, że się defrost zrobił po 30min i co dalej? Klimatyzator grzeje? Co znaczy klimatyzator niewydajny? Może za duże oczekiwania? Tak lakonicznie i mało składnie to opisane, że nic powiedzieć o lodzeniu nie można. Twoje pomiary pomijam... Kto Cie uczył tego? Rozumiesz co robisz? Np. jak chcesz w "psiarni" przegrzać czynnik? PS Prędzej wygrasz w lotto niż dostaniesz przeładowany agregat. RE: Zamarzanie parownika - marcinel - 2024-02-16 Po defroscie dalej zaczyna grzać i po 10 min. parownik zalodzony a po kolejnych 20 min. Defrost. Czyli na wydmuchu podgrzanie o 35 stopni po 10 min. Spada podgrzanie na 15 stopni i tak chodził jeszcze 20 min. Dopóki nie zrobi defrostu. Sam wiedzę ogarnąłem z różnych stron internetowych, tak rozumiałem wszystko przegrzanie dochłodzenie nic trudnego dopóki dzisiaj nie odzyskałem czynnika że swojej klimy i się pobawiłem pomiarami przy różnym napełnieniu. Stwierdziłem że ta " teoria " splitow nie dotyczy o super heat można na tym forum troszkę poczytać
RE: Zamarzanie parownika - Tytanowy Janusz - 2024-02-16 Po tym co piszesz to jesteś domorosły instalator a fgazy znalazłeś w torebce z chipsami... Mimo że wszystko takie proste... Jak już napisałem nie rozumiesz co i po co... Grzejesz czujnik w psiarni i myślisz, że przegrzanie zmierzysz. O dochłodzeniu to już w ogóle nie wspominam bo nie mierzyłeś tego parametru tylko cholera wie co. Pomiary na chłopka roztropka. W typowym splicie bez problemu zmierzysz przegrzanie, nie zmierzysz dochłodzenia. Dogrzej tą psiarnie ze 3 dni o ile pomieszczenie mieści się w możliwościach mocy klimatyzatora i dopiero oceniaj częstotliwość defrostów. RE: Zamarzanie parownika - marcinel - 2024-02-16 Ok masz rację gdybym wszystko ogarniał to bym nie zadawał pytań. Dzisiaj przy doświadczeniach na swojej klime otrzymałem następujące wyniki. - temp w pomieszczeniu w 23 na zewnątrz 13 - czynnik ściągnięty 480 g a powinno być 570 g instalacja szczelna - napełnienie 250 g mroziło rurę czeczowa -Napełnienie 350 g ciśnienia 7,5 i 18 bar - napełnienie 400 g ciśnienie 7,5 i 31 bar rura gazowa 75 stopni Klimatyzator osiągał parametry na nadmuchu chłodzenie+5 stopni , grzanie 55 stopni powyżej tej temperatury klima zwalnia. Prąd wyraźnie mniejszy 3,2 A - napełnienie 480 g ciśnienie 7,5 i 36 bar rura gazowa 76 stopni, parametry grzania i chłodzenia identyczne jak na mniejszej ilości czynnika prąd 5,8 A. Po wpięciu sondy ciśnieniowej elektronicznej temp. par 0,3 a temperatura rury gazowej 1,8 czyli przegrzanie 1,5 stopni. Zastanawiające jest to jakie parametry bym uzyskał dodając jeszcze 90 g czynnika??? U siebie grzania używam praktycznie co dziennie około godziny nie zauważyłem aby szronila a co dopiero lodziła parownik. Jakie temperatury są optymalne do pomiarów przegrzania? RE: Zamarzanie parownika - Tytanowy Janusz - 2024-02-16 Nie wiem z kim prowadzisz tą rozmowę. Walisz tymi wartościami jakby ktoś pytał . Ciężko Cie zrozumieć... Przegrzanie? Warunki najlepiej takie żeby klimatyzator sam osiągnął 100% wysterowania sprężarki. Biorąc pod uwagę jakieś straty przy odzysku czynnik miałeś w normie, wiec nie wiem co ty wydziwiasz. RE: Zamarzanie parownika - Amfan - 2024-02-27 Ale to nie są te same warunki 23C w pomieszczeniu a 10C to spora różnica . Sprawdź w tych samych warunkach wewnętrznych i zewnętrznych. |