![]() |
|
Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 (/showthread.php?tid=1590) |
Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - Daniel44 - 2008-08-14 Witam wszystkich. Samochódo to Peugeot 206 2.0 hdi. Klima manualna, rocznimk 2002 przebieg 141kkm. Klima po napełnieniu, szczelna. Objawy: Po załączeniu klimatyzacji załacza się spreżaraka, startuje wentylator, klima chłodz. Jeżeli dmuchawa ustawiona jest na 1 biegu sprężarka zaczyna pracować cyklicznie 20 s praca, 10 przewra i znowu praca. Gdy temperatura na zewnątrz 24 stopnie na 1, 2 czy 3 biegu dmuchawy sprężarka pracuje cyklicznie. Na 4c biegu dmuchawy pracuje cały czas. Gdy temperatura otoczenia wzrośnie to na 2, 3 i 4 biegu dmuchawy sprężarka sie nie wyłącza. Przy temperaturze zew. 28 stopni na wolnych obrotach ciśnienie wysokie 18. Natomiast niskie ciśnienie jest w okolicach 2 i zaczyna spadać do 1,7. Wtedy wyłącza się sprężaraka, jak ciśnienie wzrośnie do 2 sprężarka pracuje znowu. I tak w kółko. Z kratek leci zimne, przyjemne powietrze. Gdy dmuchawa na 3 biegu niskie ciśnienie oscylue wokół 2. Bardzo proszę o pomoc. Daniel Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - RobertS - 2008-08-14 ale w czym Ci pomóc? Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - Daniel44 - 2008-08-15 Dlaczego sprężarka się wyłącza. Powinna chodzić cały czas. Bo to chyba nie jest normalny objaw. Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - radekklimat - 2008-08-15 poprostu czujnik przeciwzamrozeniowy rozłacza kompresor sprawdz czy filter kabinowy masz czysty ewentualnie wymien na nowy Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - czupus - 2009-08-23 Witam!!! Dołączę sie do tego postu , mam podobny problem w peugeocie partnerze. Włączam klimę , po chwili włącza sie wentylator i zaczyna chłodzić , lecz jak włącze światła , radio, nacisnę stop , sprężarka się wyłącza by po chwili znowu się włączyć. W momencie stania w korkach sprężarka włącza sie i wyłącza, lecz nie chłodzi , zaczyna dopiero chłodzić jak obroty silnika wzrosną , w czasie jazdy wszystko gra i chłodzi. Wydaje mi sie że jest to problem elektryczny , czy może to być wina słabego ładowania , ew. uszkodzony regulator napięcia lub alternator? Ciśnienia w układzie śa ok , sprawdzałem . Napięcie ładowania są ok , 14,4 V przy cewce sprężarki. Czy mój tok myślenia jest dobry , czy szukać np problemu w presostacie czy innych podzespołach?? 1.9 Diesel 2003 r Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - elektromechanik - 2009-08-23 1 Czy to napięcie 14.4V na cewce masz po włączeniu odbiorników? 2 Czy aby na pewno podczas postoju ( kiedy wyłącza Ci się sprężarka ) pracuje wentylator? Mam wrażenie ze to presostat wysokiego ciśnienia wyłącza i włącza sprężarkę ( nie pracuje wentylator ). podczas jazdy nie wyłącza gdyż sam pęd powietrza chłodzi skraplacz. Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - radekklimat - 2009-08-25 jakie te cisnienia i zkad wiesz czy dobre? Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - majki - 2009-08-25 a jak chodzi o cisnienia to prosze 16C - HP 8,5-13 -LP 1,5-2 21C - HP 12-18 - LP 1,5-2 27C - HP 14-21 - LP 1,5-2 32C - HP 16-24 - LP 1,5-2 38C - HP 19-26 - LP 1,5-3 43C - HP 22-28 - LP 1,5-3,3 Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - matwik1 - 2009-08-26 a ja miałem pare takich przypadków że jak na postoju załączały sie dodatkowe użądzenia i malały obroty to rozłanczało sprężarkę wystarczyło skorygować obroty do właściwego poziomu i po sprawie Wyłączająca się spreżarka klimy - Peugeot 206 - mt - 2009-08-26 tak jak mówi Matwik 1 pobór prądu nawet radioodbiornik potrafi nieźle namieszać, ostatnio miałem tak w mondeo 99 1.8 td po lekkim podniesieniu wolnych obrotów wszystko wróciło do normy. |