![]() |
|
jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? (/showthread.php?tid=1601) |
jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - wit - 2008-08-17 Witam. może ma ktoś jakieś STARE katalogi bitzera ? nadal potrzebuje potwierdzić dane techniczne starego agregatu -sprężarka semihermetyczna bitzer 4182Y prawdopodobnie był produkowany końcówka lat 90 ewentualnie może i lata początkowe obecnego wieku. pozdrawiam -i z góry dziękuje za pomoc -Witek. jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - elektromechanik - 2008-08-18 Czy na pewno dobrze spisałeś typ mam katalog z przed paru lat ale podobnego symbolu nie znalazłem. Jest sprężarka 4T-8.2Y. 4Z-8.2Y . jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - wit - 2008-08-18 Na pewno dobrze... -spisałem -jakoś dziwnie -obco mi to brzmiało -logicznie by było tak jak Ty piszesz... 4T-8,2Y -jednak stary agregat -pomyslałem, że może jakiś stare oznaczenie... napis wyraźny 4182Y -typ dotyczy samej sprężarki semihermetycznej i spisany jest z tabliczki na sprężarce. agregat -w sensie skraplacza ramy i zbiornika -był składakiem... potem w domu szukałem w katalogach.... i nie znalazłem. gdy nie znalazłem w katalogu przy następnej bytności w tym zakładzie dokładnie sprawdziłem w zdemontowanej sprężarce... cholercia -może tak jakoś dziwnie wybity napis - jednak jakbym nie czytał -to pisze 4182Y ![]() chwilowo -"ratunkowo" wstawiłem jakiś zamiennik -używaną sprężarkę . ledwie wyrabia a powinna śmigać. i dylemat -czy ten typ o dziwnym oznaczeniu miał większą wydajność niż założyłem -czy używany zamiennik jest już wypracowany i nie ma pełnej mocy... jak będę dawał nówkę -muszę zdecydować czy dać taką jak dobrałem (zakładając, że dobrałem prawidłowo a pracująca obecnie jest uszkodzona) -czy dać o większej wydajności -zakładając, że oryginał był mocniejszy. tyle,że jeśli dam mocniejszą od oryginału -to prawdopodobnie skraplacz nie wyrobi... według wyliczeń i bilansu komory .... -wstawiony zamiennik też pasuje i też powinien śmigać. sprawę komplikuje fakt, że nie wiadomo jak była wykonana izolacja komory -to stara komora -oraz to, że prawdopodobnie izolacja była zalana i może częściowo przemarzać -a nie ma dostępu żeby to sprawdzić... i nie wiadomo o ile są zwiększone straty... całość traktowana jest "tymczasowo" komora niedługo będzie likwidowana -jednak do czasu wybudowania nowej -ta musi wytrzymać. pozdrawiam.Witek jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - AS - 2008-08-19 Kolego, znalazłem stary katalog Bitzera a raczej cennik hurtowni H.Jenssen Jurgensen A/S z lat 92-95. Oto typy sprężarek 4T lub 4Z, nie ma takiego oznaczenia, które Kolega podaje. Liteta Y podana za typem świadczy o tym ,że pierwotnie sprężarka została zalana olejem estrowym, także niejako jest to bardzo współczesna sprężarka. jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - elektromechanik - 2008-08-19 Czyli tak jak pisałem wcześniej. Najprawdopodobniej ta 1 to nic innego jak nie dokładnie wybite T. Ten katalog BITZERA który mam pochodzi z roku około 2000. Mam katalogi rożnych sprężarek ale w żadnym niema podanych typów tylko cyfrowo. jakiś stary katalog Bitzera? dane Bitzer 4182Y ? - wit - 2008-08-21 jeszcze zanim spytałem -szukałem w necie, szukałem w katalogach -i też nic takiego nie znalazłem... podejrzewałem, że źle odczytałem -więc przeprowadziłem "śledztwo" ze szkłem powiększającym i latarką... na tabliczce znamionowej "1" nie chce wyglądać jak "T" a między cyframi 8 i 2 nie ma przecinka... pewnie koledzy mają rację, że chodzi o niedokładnie wybite "T" -wolałem się jednak upewnić, że taki dziwny numer nie występuje w jakimś katalogu do którego ja nie mam dostępu a ktoś może znajdzie... wiedza i praktyka mówią jedno -a oczy drugie... ;( pozdrawiam i dziękuje. Witek. |