Forum Klimatyzacja
Sposób na zycie - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Sposób na zycie (/showthread.php?tid=1651)

Sposób na zycie - Darek_Poznań - 2008-09-01

Witam,

Poważne pytanie

Czy w dzisiejszym czasie opłaca sie jeszcze otwarcie firmy z branży klimatyzacji i chłodnictwa w mieście POZNAŃ ?

Ukończyłem Technikum Chodnictwa i Klimatyzacji pózniej studia praca a obecnie stanowisko Dyrektora i samchód słuzbowy. Przychodzi jednak w życiu każdego człowieka czas na przemyslenia i np otwarcie własnej działaności.
Zastanwiam się czy człowiek z wiedzą teoretyczną małą praktyką ale zdeterminowany i chcący pracować na własna rękę ma jeszcze szanse w tym biznesie w moim mieście.

Jak uczyłem się i dorabiałem podczas nauki w Technikum w mieście liczyły się tak napradę tylko kilka firm, któe dzisiaj rozrosły się niesamowicie i pootwierały przedstawicielstwa w innych miastach. Obecnie na rynku firm z tej branży jest zdecydowanie więcej i zrozumiałem jakim błędem było pójście na studia a nie otworzenie wtedy własnego biznesu Smile

Warto dodac iz w obecnie nie ma żadnej szkoły kształcącej w tym kierunku a na PP jest tylko specjalizacja związana z klimatyzacją na kierunku Inżynieria Środowiska.

Za szybką odpowiedź będe wdzięczny
Pozdrawiam

Darek

Sposób na zycie - drago - 2008-09-01

Witam

Jak chodzi o szkołę w Poznaniu to jest technikum o profilu chłodnictwo - wiem bo ukończyłem je 4 lata temu

Własny biznes oczywiście ze tak - ja zacząłem na początku tego roku i nie narzekam chociaż zawsze mogło by być lepiej Big Grin
tylko że miałem ponad 4 lata praktyki w branży a bez tego to raczej nie będzie łatwo - koledzy chyba się zgodzą
teoria teoria ale ważna jest praktyka

Pozdrawiam
drago

Sposób na zycie - maro196 - 2008-09-02

jezeli pracujesz na stanowisku dyrektora to mysle ze nie chcialbys sie czasami tak nadymać fizycznie zeby Ci kregoslup wychodzil bokiem

Sposób na zycie - senior - 2008-09-02

ja się wgryzam już samodzielnie trzeci rok na rynek w Łodzi, jest ciężko, zwłaszcza, że konkurencja piłuje ostro ceny w dół, a mi nie zawsze sie opłaca coś robić pół dnia za grosze....

Sposób na zycie - maro196 - 2008-09-03

a my z warszawy jezdzimy do lodzi na robote, i mądre to jest? maja fachowcow u siebie w miescie a nas ciagajaSmile

Sposób na zycie - byniom - 2008-09-03

Siema senior , ja też jeżdże do ciebie na robotę ale wiem że od was z łodzi chłopaki zakladają tez u mnie Big Grin i taki ten rynek popierdzielony . Czesto się spotkałem z tym ż eklientowi w internecie migneła jakaś firma i już do niej dzwoni , przemyślł warunki płacowe i uznał że tak mu się opłaca a często jest tak że dwie ulice dalej jest firma co się tym zajmuje tylko on jeszcze o niej nie słyszał Big Grin

Sposób na zycie - senior - 2008-09-03

i już wiem kto mi psuje rynek........ :-)

Smile takie są prawa dżungli ale tak patrząc na tą dziedzinę to niby tych firm jest ale każdy tą rbotę jakąś ma i myślę że jeszce na jakiś czas starczy. Ceny klimatyzatorów spadają po trochu , wchodzi chinszczyzna na rynek i klient zawsze jakiś się znajdzie. Martwi mnie tylko to że za kika lat będiemy mieli komunikat w radio że mamy "10 stopień zasilania" jak to bywało w latach osiemdziesiątych bo przy takim popycie to coraz więcej problemów robi się z zasilaniem a nasze domostwa starszej generacji za bardzo nie są do tego przygotowane.

Sposób na zycie - senior - 2008-09-03

w tym roku montowałem juz kilka klimatyzatorów na przedłużaczach :-) klientka chciała w takim drewniano- kamieniastym domku klimę, no i wtedy się zaczęło jak zaczynałem odpalać..../ szok

Każdy chce klime ale nikt się nie zastanawia nad najważniejszym faktem jakim jest zasilaniei potem się okazuje ż eprzewody to aluminium albo zamało przydzielonej energi i juz niema z czego brać.