Forum Klimatyzacja
instalacja klimy - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: instalacja klimy (/showthread.php?tid=1666)

instalacja klimy - norbert 79 - 2008-09-06

Witam.
Z zawodu jestem elektrykiem i od trzech lat powadze własną działalność .W ostatnim czasie miałem przyjemność pracować na jednej z inwestycji z monterem klimatyzacji który zachęcał mnie do spróbowania sił w tym temacie .Po pewnym czasie postanowiłem bliżej przyjrzeć się tej sprawie ponieważ w mojej mieścinie niema firmy działającej w tej branży a zapotrzebowanie na te usługi jest coraz większe.Dlatego mam pytanie dotyczące kosztów związanych z prowadzeniem tego typu działalności (szkolenia kursy potrzebny sprzęt ).

instalacja klimy - Fujitsu Szczecin - 2008-09-07

Witam

Jesteś elektrykiem czyli zakładam że masz uprawnienia i to teoretycznie najważniejsze na razie. Zrób szkolenia z montażu klimatyzatorów w jakieś firmie np. Vaillanta w poznaniu, Fujitsu w Gdańsku. A jak Tobie już spodoba się branża chłodnicza zrób sobie szkolenia i uprawnienia związane z nią. W między czasie szykuj sobie bazę sprzętową. Jeżeli chcesz wykonywać prace profesjonalnie to musisz posiadać:

1. Stacje odzysku czynnika i butla do każdego czynnika osobno z którym się pracuje. Podstawowy prosty model + butla do jednego czynnika to ok. 3000 pln
2. Manometry serwisowe + węże. Jeżeli są analogowe powinny obsługiwać czynnik przy którym pracujemy. Cena ok. 500 pln. Jeżeli manometr jest cyfrowy obsługuje dużą ilość czynników (odchodzi nam tworzenie kolekcji manometrów). Dodatkowo do kompletu możemy dokupić wakuometr (dokładny pomiar próżni) i termoparę (termometr zintegrowany z manometrem). Cena ok. 1500 pln.
3. Pompa próżniowa. Wybór zależy od wielkości instalacji jakie będziemy obsługiwać. Cena ok. 1000 pln.
4. Waga elektroniczna lub dozownik czynnika (cylindry). Ja osobiście korzystam z wagi z dozownikiem zintegrowanym. Pozwala mi on na dokładną aplikację czynnika do instalacji. Cena ok. 1900 pln. (mój wariant)
5. Narzędzia do obróbki połączeń rur chłodniczych
- kielichownica precyzyjna ok. 800 pln. (można taniej można drożej chodzi głównie o efekt końcowy. Najlepiej ,,Dziadkowa'')
- przecinaki do rur chłodniczych (ja używam na grzechotkach) Cena ok. 150 pln.
- klucze dynamometryczne do połączeń gwintowych. (opcja dla zaawansowanych a może właśnie dla początkujących)
- giętarki
a.) sprężynowe Cena ok. 100 pln. kompl.
b.) mechaniczne Cena ok. 350 pln. (kiepskiej jakości)
6. Przyrządy pomiarowe podstawowe:
- do pomiaru temperatury ( termometr ) Cena ok. 80 pln.
- do pomiaru wielkości elektrycznych (cęgi) Cena ok. 200 pln
7. Detektor wycieków czynnika (osobiście używam urządzenia z czułościom do 2g/rok

Ponad to do prawidłowego wykonywania instalacji chłodniczych pomocne będą:
1. Palnik tlenowo-propanowy Cena ok. 2000 pln.
2. Kielichownica do połączeń rur chłodniczych ( nie zalecane ale nieraz konieczne ) Cena ok. 800 pln.
3. Zestaw do azotu butla 20 l + manometry z wężem oraz końcówką serwisową do klimatyzacji Cena ok. 700 pln.

Do podstawowego serwisowania i utrzymania czystości urządzeń:
1. Czynnik wg zapotrzebowania. (czynnik r410a 11 kg Cena ok. 400 pln.)
2. Narzędzia do czyszczenia układów klimatyzacji wg obsługiwanych urządzeń.
np klimatyzatory typu split:
- szczotki do czyszczenia lameli Cena ok. 80 pln. komp.
- chemia do czyszczenia i dezynfekcji jednostek wewn. Cena ok 100 pln. (1l w atomizerze)
- chemia do czyszczenia jednostek zewn. Cena ok. 200 pln + 100 pln (cena 5 l środka + hydronetka)

Nie będę szczegółowo wymieniał narzędzi jakie również są niezbędne do prowadzenia prac przy montażach:
- drabiny różnych wielkości i zastosowań
- szelki i liny do zabezpieczeń przy pracach na wysokości
- wiertarki, młoty przebiciowe + akcesoria.
- poziomnice, wasserwagi
- odcinaki do rur plastikowych
- detektor do metali i przewodów schowanych w ścianie.
- klucze nastawne, klucze specjalne.
- krótkofalówki

Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem. To jakieś 16000- 20000 pln. Ale jak będziesz robił dobrą robotę to szybko się zamortyzuje.

Pozdrawiam

instalacja klimy - Artic - 2008-09-07

stefan podziwiam że chce Ci się tyle pisać Big Grin

a co do kosztów no niestety są wysokie. ale się opłłaca nie musisz wszystkiego mieć odrazu ale z czasem bedziesz musiał mieć wszystko

instalacja klimy - heineken72 - 2008-09-16

Stefanbud....
i musisz jeszcze dodać do tego ten Twój zaje...sty przyrządzik do wymiany zaworków serwisowych. Jak znająć życie zawsze sie kiedyś zatnie.
Duży plus dla Ciebie myslałem że to takie sobie, ale sprawdziło się i można wymienić pod ciśnieniem nie próżnując układu

instalacja klimy - Artic - 2008-09-17

tak fajowe te urządzonko Big Grin

instalacja klimy - kubowy - 2008-09-17

Zestaw minium (dla bezrobotnego)- klucz nastawny, imbusy 4-6, wiertarka, pompa próżniowa, ława z manometrami, drabina.

instalacja klimy - Fujitsu Szczecin - 2008-09-17

Witam

No i uśmiech od ucha Big Grin do ucha.

Pozdrawiam

A, zapomniałem dodać, że na start można jeszcze z ceną zjechać do 450 brutto za montaż splita. Ale trzeba spać w samochodzie bo koła mogą pobrzebijać Smile

instalacja klimy - Artic - 2008-09-17

450????????? matko u nas za 500 się nie opłaca montować

a po K----linie biegają i montują, byle jak i byle co.