![]() |
|
Klimatyzacja w autobusach - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja samochodowa (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Klimatyzacja w autobusach (/showthread.php?tid=1703) |
Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-15 Witam Pilnie potrzebuję informacji na temat doboru parametrów klimatyzacjiw autobusach. Nie mam pojęcia jak rozpocząć analizę oraz bilans cieplny. W przypadku domku rodzinnego nie miałam żadnych problemów. Zręsztą książek jest na ten tematpełno. Problem pojawia się przy bilansie cipelnym dla autobusu. Sama pracuję w firmie produkującej autobusy, jednak jak zabrać się z tego typu obliczenia to nie wiem. Bardzo więc była bym wdzięczna za jakiekolwiek informacje na ten temat. Klimatyzacja w autobusach - gajdek419 - 2008-09-15 Robiłe takie obliczenia dla samochodu osobowego. Wypada zacząc od policzenia zysków ciepła od pasazerów (144W/os), przewodzenie przez szyby i poszycie, promieniowanie - tylko przez szyby Klimatyzacja w autobusach - radekklimat - 2008-09-16 moc klimy w autobusach od 14 do 21 kW w zaleznosci od wielkosci autobusa Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-16 W samochodach pewnie nie wiele się różni. Mogę zacząć od zysków. Korzystasz może z jakiś konkretnych źrdeł, książek czy czegoś inego? Klimatyzacja w autobusach - gajdek419 - 2008-09-16 napewno moc chłodnicza klimy w aucie osobowym jest mniejsza niz w autobusach i to kilkakrotnie. Co do źródeł to wystarczyły dane o współczynnikach przenikania ciepła dla szyb i poszycia a reszta to czysta wymiana ciepła przez przegrody (książki Wisniewskiego czy Kostowskiego). W zasadzie bilans cieplny pojazdu nie różni się niczym od bilansu dla budynków, uwzględnia się te same zyski ciepła. Kwestia założenia tylko strefuy klimatycznej - bo wiadomo autobus z racji mobilnosci może być w różnych rejonach świata. Klimatyzacja w autobusach - radekklimat - 2008-09-16 w osobówkach max 7 kW co zabiera ok 5KM z silnika Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-16 No ja mam pracę inżynierską napisaną właśnie na temat klimy w budynku jednorodzinnym. Teraz mam możliwość wykorzystać materiały z Webasto, jednak same obliczenia będę musiała zrobić rzeczywiście na przykładzie tych z bilansu budynku. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, w przypadku scian budynku wyliczenie zysków to proste(styropian czy cegła). Czy tak samo policzyć zysk dla ścian w autobusie, licząc osobno ścianę jako przegrodę zbudowaną z blachy i izolacji, oraz osobno doliczyć dla szyb? Klimatyzacja w autobusach - gajdek419 - 2008-09-17 dokładnie tak jak piszesz: kwestia poszukania pola powierzchni poszycia i szyb dla wybranego samochodu; może z jakiegoś katalogu. A jakie materiały posiadasz z webasto, moze coś ciekawego?? Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-17 No właśnie mam tylko dane techniczne klimatyzatorów Webasto tych,co są przeważnie w autobusach, także ogólnie nic ciekawego, ale mam służbowo kontakt z jednym pracownikiem Webasto w Niemczech, więc jak bym do pracy magisterskiej coś jeszcze potrzebowała to mogę pisać. Ale tak myślę,że nie będę się zbytnio rozwlekać i podstawowe rzeczy wyliczę. Póżniej tylko dobiorę urządzenia tak jak robiłam to poprzednio. Dzięki wielkie za pomoc. Jeśli będę mieć pytania, napewno się jeszcze odezwę. Klimatyzacja w autobusach - gajdek419 - 2008-09-18 To ja jeszcze zapytam o jedno: jaki to temat pracy i na jakiej uczelni. jeśli to nie tajemnica Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-18 Politechnika Koszalińska, temat pracy to Projekt wstępny klimatyzacji w autobusie. Klimatyzacja w autobusach - gajdek419 - 2008-09-18 Pozdrowienia z PŁ Klimatyzacja w autobusach - kubowy - 2008-09-18 widzę, że jesteś protegowaną prof. Bo...la Klimatyzacja w autobusach - lax.82 - 2008-09-18 Tak jestem, muszę niedługo się wybrać, w sprawie właśnie pracy magisterskiej, ale ostatnio miałam mnóstwo innych spraw i dlatego dopiero teraz siedzę nad pracą . Klimatyzacja w autobusach - awax - 2008-09-25 Witam Przepraszam,że się wtrącam ale czym Ci Pasażerowie będą oddychać? Pozdrawiam Klimatyzacja w autobusach - dom-dudek - 2008-12-05 czy macie jakieś materiały na tema klimy w autobusach lub w samochodach ciężarowych? potrzebuję do pracy magisterskiej. Z góry dzięki za pomoc! |