Forum Klimatyzacja
Przeróbka chłodni - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Przeróbka chłodni (/showthread.php?tid=1853)

Przeróbka chłodni - pawelek - 2008-11-16

Witam
mam działającą chłodnie, klient zbudował nową do której to chce przenieść elementy ze starej, z tym że chce sprężarkę zamknąć w pomieszczeniu, a skraplacz wyrzucić na dach. Moje pytanie czy wystarczy tylko oddzielić sprężarkę od skraplacza, czy muszę jeszcze dokupić jakieś elementy dodatkowe? Jakie rurki poprowadzić między sprężarką a skraplaczem. Myślę założyć presostat na wentylatorach, bo do tej pory pracowały razem ze skraplaczem. Zastanawiam się czy będzie potrzeba montowania odolejacza? Nie wiem co z olejem ile go zostanie w układzie.
Agregat jaki tam jest to Maneurop GM50-4CT.

Przeróbka chłodni - radekklimat - 2008-11-17

nie potrzeba odolejacza, natomiast przydałby sie zawor zwrotny na lini goracych gazow ze sprezarki do skraplacza, srednica rurek taka jak była w oryginale chyba ze skraplacz bedzie daleko to zwieksz o jedna srenice, pomysł z presem na wiatrak bardzo dobry nastawa dla r22 to zał16 bar wył 13bar, olej jak sie nie wyleje to mozesz tylko wymienic na nowy no i filter nalezaloby zmienic

Przeróbka chłodni - pawelek - 2008-11-18

Witam
co myślisz jeszcze o założeniu regulatora obrotów wentylatora ( jaki polecasz)? Chodzi oto aby wentylator pracował jak najciszej, kłopoty z sąsiadami. Skraplacz będzie około 8-10 metrów wyżej nad sprężarką, myślisz że trzeba zwiększyć średnice rurek?, chociażby tę wychodzącą ze sprężarki?

Przeróbka chłodni - radekklimat - 2008-11-18

jaka srednica przyłacza tlocznego na sprezarce a regulator moze byc dowolny regulowany cisnieniem albo temperatura

Przeróbka chłodni - AS - 2008-11-18

Kolego, właściwie należałoby przeliczyć średnicę rury. Ponieważ, jak zapewne powszechnie widadomo prędkość przepływającego czynnika w rurociągu tłocznym nie powinna wynosić więcej niż 12m/s. Tutaj sytuacja jest trochę inna, ponieważ z ruroiciąg tłoczny jest jednocześnie pionem prowadzącym czynnik chłodniczy do skraplacza. Pojawia się problem z obiegiem oleju, oczywiście ten problem można rozwiązać na trzy sposoby:

1) tak dobrać rurociąg aby prędkośc par czynnika na tłoczeniu była w okolicy 15m/s z jednoczesnym zamontowaniem syfonów w celu poprawienia obiegu freonu, czyli raczej zmniejszenie średnicy, a nie jej zwiększenie

2)w taki spsób dobrać oraz wykonać rurociąg tłoczny z dodatkowym rurociągiem olejowym np fi 10mm, czyli ponownie zmniejszenie średnicy rurociągów

3)zamontować odolejacz z zaworem zwrotnym oraz dobrać średnicę pionu do 12 m/s.

Także rada z powiększenim średnicy rurociągu tłocznego o jedną dymensję, uważam za nietrafioną i nie mającą uzasadnienia.
Zamontowanie zaworu zwrotnego w przypadku braku odolejacza przy 10 m pionie tłocznym jak najbardziej prawidłowe.

Przeróbka chłodni - Artic - 2008-11-18

podziwiam Cię AS za twoją wiedze ale po co tyle tego???

nie mieszaj zabardzo chłopakowi w głowie to co napisał radek jak najbardziej wystarczy. Pomyśl może o płynnej regulacji skraplania nie bedzie wtedy problemow z przechłodzeniem czynnika w zimie.

Przeróbka chłodni - AS - 2008-11-18

Artic napisał(a):podziwiam Cię AS za twoją wiedze ale po co tyle tego???

nie mieszaj zabardzo chłopakowi w głowie to co napisał radek jak najbardziej wystarczy. Pomyśl może o płynnej regulacji skraplania nie bedzie wtedy problemow z przechłodzeniem czynnika w zimie.
Aby wiedział.

Przeróbka chłodni - Remik - 2008-11-19

Artic napisał(a):podziwiam Cię AS za twoją wiedze ale po co tyle tego???

Dla jednych może to być cenna informacja, dla innych nie. Ja dziękuję koledze AS, że dzieli się swoją wiedzą
Pozdrawiam

Przeróbka chłodni - radekklimat - 2008-11-19

zmiana przekroju rury na mniejsza powoduje zwiekszenie predkosci wiec srednica musi byc wieksza, syfony- po co nie spotkałem na tłoczeniu syfonow
tu jest tylko 10m ja transportowałem na odległosc i 25m bez wydziwiania

Przeróbka chłodni - pawelek - 2008-11-23

dziękuje za podpowiedzi i konkretne porady
myślę zrobić tak: wyrzucić skraplacz na dach, przekrój rury tłocznej do skraplacza ( nie wiem czy zwiększyć) czy zostawić takie jakie są , założyć odolejacz albo zawór zwrotny, (nie wiem co lepsze, chyba odolejacz), presostat na wiatraki i ma hulać. tak?
jeszcze jedno, jak obliczyć tę prędkość przepływu 12m/s ?

Przeróbka chłodni - AS - 2008-11-23

pawelek napisał(a):dziękuje za podpowiedzi i konkretne porady
myślę zrobić tak: wyrzucić skraplacz na dach, przekrój rury tłocznej do skraplacza ( nie wiem czy zwiększyć) czy zostawić takie jakie są , założyć odolejacz albo zawór zwrotny, (nie wiem co lepsze, chyba odolejacz), presostat na wiatraki i ma hulać. tak?
jeszcze jedno, jak obliczyć tę prędkość przepływu 12m/s ?
Jeżeli, Kolego, zakładasz odolejacz to za odolejaczem musisz i tak zamontować zawór zwrotny, aby uniemożliwić zalanie odolejacza ciekłym czynnikiem chłodniczym ze skraplacza. Przy okazji, nie zapomnij, Kolego wstępnie zalać olejem odolejacza przy montażu.

Przeróbka chłodni - pawelek - 2008-11-25

zawór zwrotny montuje się przy sprężarce na dole, czy na górze przy skraplaczu

Przeróbka chłodni - AS - 2008-12-04

Kolego, jak najbliżej odolejacza.

Przeróbka chłodni - Toronto - 2009-01-10

Czy tu poskutkuje tzw łabędzia szyja??