Forum Klimatyzacja
CZY AWAX 'STRASZYŁ' ??? - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Hyde Park (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: CZY AWAX 'STRASZYŁ' ??? (/showthread.php?tid=1856)

CZY AWAX 'STRASZYŁ' ??? - awax - 2008-11-19

Witam
Jest już projekt nowych Ustaw do f-gazów i SZWO.
Zapraszam na www.awax.net.pl
Przyjemnej lektury

CZY AWAX 'STRASZYŁ' ??? - AS - 2008-11-19

Z treści projektu na razie nic nie wynika, ponieważ zmiana określa, w tym przypadku, tylko terminy.
Według mnie, bardziej interesujące będą rozporządzenia określające sposób uzyskania certyfikatu.

Jeżeli rejestr operatorów,karty urządzeń,certyfikaty przedsiębiorstw,kontrole szczelności,uprawnienia projektowe i nadzoru,...................nic nie znaczą to ok?

Treść projektu ustawy o substancjach zubożających warstwę ozonową w zakresie szkoleń i egzaminów oczywiście pozostawia furtkę art.25 ust.5

Oczywiście zgadzam się ,że najważniejsze będa rozporządzenia i jestem pewien,że konsultacje w sprawie tych projektów Ustaw oraz przyszłych rozporządzeniach będą również odbywały się na tym forum.Wszak użytkownikami jego są głównie bezpośrednio zainteresowani instalatorzy i serwisanci urządzeń zawierających te gazy.
Pozdrawiam

Awax , kiedyś rozmawialiśmy na ten temat, wszytko będzie miało sens jeżeli będzie to egzamin państwowy, anie organizowany przez firmy handlowe.

Art.27: kto ma poświadczać praktykę i zdobyte doświadczenie?
Art.32 ust.2: to mi się podoba nareszcie będzie to jawne i do sprawdzenia.

AS napisał(a):Awax , kiedyś rozmawialiśmy na ten temat, wszytko będzie miało sens jeżeli będzie to egzamin państwowy, anie organizowany przez firmy handlowe.
Nie wyobrażam sobie aby miało być inaczej

Wymieniane kary finansowe powinny być wyższe.

AS napisał(a):Wymieniane kary finansowe powinny być wyższe.
Podane są minimalne

Przy okazji,czy ktoś z Was otrzymał do konsultacji z Ministerstwa treść projektów.
Pytam gdyż skądinąd wiem,iż zostały one wysłane m.in.do jednej ze spółek z o.o. oraz jednego prywatnego przedsiębiorstwa.Zastanawiam się jakim kluczem kieruje się w tym momencie Ministerstwo wybierając "konsultantów"?

mg_1 napisał(a):Panowie zdaję sobie sprawę, że macie wpływ na regulacje w tym temacie, proszę nie zapomnijcie o zwykłych fachowcach którzy od lat działają w chłodnictwie i zapewniam, mają znikomy wpływ na powstawanie ,, dziury ozonowej''czy ,, efektu cieplarnianego'' , chodzi mi o to, że są jeszcze firmy ,,jednoosobowe'' które chcąc być w zgodzie z prawem i muszą wypełniać kwestionariusze gdzie trzeba podać nazwisko dyrektora, prezesa, głównego księgowego itd., my też mamy prawo istnieć!!!
Ale to przecież Was właśnie od dawna proszę abyście zabierali głos w sprawach,które również Was dotyczą.
Sądzę,że nawet pisząc na tym forum Swoje uwagi nie możecie zostać niezauważeni.
Pozdrawiam