Forum Klimatyzacja
Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku (/showthread.php?tid=191)

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - kornel_l - 2006-06-28

Witam,

Mam pytanie. Używam klimatyzatora typu monoblok o mocy 3500 W.
Zmierzyłem temperaturę powietrza schłodzonego i wynosi ona 16 'C, przy temperaturze w pomieszczeniu 26'C. Czy różnica nie jest za mała ? Czy temperatura schłodzonego powietra nie powinna być nizsza ?

Pozdrawiam,
Kornel

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - YN - 2006-06-28

Szanowny Panie kornel_'u
Temperatura powietrza wylotowego jest jak najbardziej prawidłowa. Mogła by być nieco niższa gdyby temperatura w schładzanym pomieszczeniu była niższa. Przy zbyt niskiej temperaturze strumienia wylotowego powstałyby dyskomfortowe warunki dla osób przebywających w pomieszczeniu. tym bardziej, że najintensywniej odczuwamy i reagujemy na różnicę temperatur.
Moc, w tym przypadku chłodnicza, jest iloczynem wielkości strumienia powietrza, ciepła właściwego powietrza i różnicy temperatur powietrza przed i za wymiennikiem.
Zastanawiam się, dlaczego w pomieszczeniu jest temperatura aż 26'C. To chyba trochę za wysoko. Czy przypadkiem klimatyzator nie posiada zbyt małej mocy chłodniczej.
Pozdrawiam

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - kornel_l - 2006-06-28

Sedecznie dziękuję za odpowiedź.

Pomieszczenie ma 20 m*m powieszchni. Temperatura w pomieszczeniu jest wysoka ponieważ pomieszczenie było ogrzewane przes słońce przez okres tygodnia. Mury są grube, więc mają ogromna pojemność cieplną. Dodatkowo, od zewnątrz dobrze izolowane. Klimatyzator pracuje tam od kilku godzin. Po wyłączeniu, temperatura natychmias rosnie do 28'C.

Pozdrawiam,
Kornel

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - Mateo - 2006-07-12

Też jestem szczęśliwym posiadaczem klimy przenośnej Cry ,wystawianie rury przy uchylonym oknie w upalny dzień to porażka,chłodzenie też byle jakie,szukam innej możliwośći odprowadzenia ciepłego powietrza hm.zobaczymy,generalnie jestem niezadowolony, godzinami dosłownie trzeba czekać aż się temperaturka obniży o 2 ,3 stopni ,dlatego wolę chodzić po supermarketach , tam to chociaż sie mogę schłodzić,Pozdrawiam Alaske.

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - kornel_l - 2006-07-12

Cytat:Też jestem szczęśliwym posiadaczem klimy przenośnej Cry ,wystawianie rury przy uchylonym oknie w upalny dzień to porażka,chłodzenie też byle jakie,szukam innej możliwośći odprowadzenia ciepłego powietrza hm.zobaczymy,generalnie jestem niezadowolony, godzinami dosłownie trzeba czekać aż się temperaturka obniży o 2 ,3 stopni ,dlatego wolę chodzić po supermarketach , tam to chociaż sie mogę schłodzić,Pozdrawiam Alaske.

Ja ma klimatyzator DESA 120E (przenośny) i musze przyznac, że nie jest żle. Ogónie jestem w fazie budowy poddasza mieszkalnego i w powstającej tam sypialnie uwzględniełem kanał do odprowadzania ciepłego powietrza. W tej chwili wywalam rurę za okno. Prawdą jest, że uchylone okno to porażka. Ale kupiłem materac gąbkowy i wyciąłem z niego pasy, którymi zatykam szczelinę w oknnie. Dzięki temu klimatyzator działa bardzo sprawnie w pokoju 4x4 m z dwoma oknami na wschód i południe. Podstawowy minus kilamtyzatora przenosnego, to fakt, że wyrzuca on na zewnątrz ciepłe powietrze, które pobiera z pomieszczenia. Z tego powodu do pomieszczenia musi napłynąć nowe. Nie wiem skąd ono teraz napływa (po zatkaniu szczelin).
Zastanawiają mnie jeszcze klimatyzatory sprzedawane w hipermaketach. Mają po 3500 W mocy chłodzenia, a są 3 razy mniejsze od mojego ? Ciekawe czy maja taka sama wydajność ?

Pozdrawiam,
Kornel_l

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - Mateo - 2006-07-12

Mam ten sam model tylko pokój 25/m2,no będę musiał gdzieś sie wkuć w jakiś szyb wentylacyjny, z oknem dam se spokój,pompka wodna już mi wysiadła wywala błąd E2,i wyłącza sprężarkę,jedyny ratunek to spuszczanie wody ręcznie ,no ty masz 16 /m2 to znacznie mniej.Ile czasu potrzebujesz no obniżenie temp.o 2 stopnie ???,a z tym powietrzem to nie ma siły,musi być dopływ z zew,bo wytworzy sie podciśnienie,ja poprostu uchylam drzwi do przedpokoju

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - kornel_l - 2006-07-12

Cytat:Mam ten sam model tylko pokój 25/m2,no będę musiał gdzieś sie wkuć w jakiś szyb wentylacyjny, z oknem dam se spokój,pompka wodna już mi wysiadła wywala błąd E2,i wyłącza sprężarkę,jedyny ratunek to spuszczanie wody ręcznie ,no ty masz 16 /m2 to znacznie mniej.Ile czasu potrzebujesz no obniżenie temp.o 2 stopnie ???,a z tym powietrzem to nie ma siły,musi być dopływ z zew,bo wytworzy sie podciśnienie,ja poprostu uchylam drzwi do przedpokoju
Źle napisałem w poprzednim poscie. Pokój ma 5x4 czyli 20 mxm.
O dwa stopnie idzie szybko. Z 27 do 25 w godzine. Żeby utrzymać w pokoju 22' przy upale 30' musi chodzić stale przez cały dzień.
A co z ta pompką? masz gwarancję ?

Pozdrawiam,
Kornel

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - kicek99 - 2006-07-13

Cytat:
Cytat:Też jestem szczęśliwym posiadaczem klimy przenośnej Cry ,wystawianie rury przy uchylonym oknie w upalny dzień to porażka,chłodzenie też byle jakie,szukam innej możliwośći odprowadzenia ciepłego powietrza hm.zobaczymy,generalnie jestem niezadowolony, godzinami dosłownie trzeba czekać aż się temperaturka obniży o 2 ,3 stopni ,dlatego wolę chodzić po supermarketach , tam to chociaż sie mogę schłodzić,Pozdrawiam Alaske.

Ja ma klimatyzator DESA 120E (przenośny) i musze przyznac, że nie jest żle. Ogónie jestem w fazie budowy poddasza mieszkalnego i w powstającej tam sypialnie uwzględniełem kanał do odprowadzania ciepłego powietrza. W tej chwili wywalam rurę za okno. Prawdą jest, że uchylone okno to porażka. Ale kupiłem materac gąbkowy i wyciąłem z niego pasy, którymi zatykam szczelinę w oknnie. Dzięki temu klimatyzator działa bardzo sprawnie w pokoju 4x4 m z dwoma oknami na wschód i południe. Podstawowy minus kilamtyzatora przenosnego, to fakt, że wyrzuca on na zewnątrz ciepłe powietrze, które pobiera z pomieszczenia. Z tego powodu do pomieszczenia musi napłynąć nowe. Nie wiem skąd ono teraz napływa (po zatkaniu szczelin).
Zastanawiają mnie jeszcze klimatyzatory sprzedawane w hipermaketach. Mają po 3500 W mocy chłodzenia, a są 3 razy mniejsze od mojego ? Ciekawe czy maja taka sama wydajność ?

Pozdrawiam,
Kornel_l
Witam,chociaż nie jestem ekspertem wydaje mi się że taki klimatyzator wcale nie wyrzuca ciepłego powietrza na zewnątrz tylko odprowadza ciepło. Powietrze zasysane z pomieszczenia schłodzone wraca z powrotem do pomieszczenia i jest tak w kółko mieszane. Dlatego klimatyzowane w ten sposób pomieszczenie należy co jakiś czas wietrzyć aby się nie udusić. Czy mam rację ?

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - Mateo - 2006-07-13

Cześć wszytkim.... Kicek masz racje tak sie to odbywa,i dlatego szczelne non-stop pomieszczenie jest niewskazane
.Do kornela,no wiesz gwarancja jest 2 lata(dla indywidualnych odb.)ale wnerwia mnie to że musze to pakować w pudło i wysyłać dp serwisu do Poznania,zrobię to wiadomo po upałach,ale te pompki ponoć to taki ich urok są wysoce wadliwe,(oby ci chodziła wiecznie)a tak na marginesie... klima klimie nie równa,znajomy ma w sklepiku zamontowaną o podobnej mocy z innej firmy,ale split,to ziąb z niej wali że aż miło,tam na kratce to jest chyba z 8-10 st....pozdrawiam trzymajcie sie ciepło Wink

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - darek53 - 2006-07-23

Witam
ja używam przenośnej klimy Duracraft AMD-50E o mocy chłodzenia 2,4kW
Rurę odprowadzającą gorące powietrze wyprowadziłem poprzez scianę na zewnątrz budynku
przy temperaturze w pokoju ok 28st z wylotu zimnego powietrza uzyskuję ok 13-14stopni.
inny problem to zasysanie ciepłego powietrza do wewnątrz pokoju z przedpokoju (zamykam pokój na drzwi harmonijkowe) lub zza uchylonego lekko okna
ale i tak klima dość ładnie chłodzi , niestety musi działać nonstop aby utrzymać komfortową temp w pomieszczeniu

Temperatura schłodzonego powietrza w monobloku - spasiony - 2006-08-02

Witam
W innym temacie już pisałem że monobloki nie do końca są dobre. Krótko - schładzamy powietrze w pomieszczeniu a część tego powietrza ( z pomieszczenia ) musimy przeznaczyć na schłodzenie skraplacza i wywalić na zewnątrz. Bieda Smile