Forum Klimatyzacja
Brak Ogrzewania - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Brak Ogrzewania (/showthread.php?tid=1918)

Brak Ogrzewania - Bartek1987 - 2008-12-13

Witam.
Mam problem z klimatyzacja marki Hyundai HAC-GS24HRCL. Uklad zostal na nowo napelniony i po wlaczeniu cieplego powietrza leci zimne. Czy jest to winna jakiegos sterownika lub czujnika ? Istnieje mozliwosc przyslania jakiejs instrukcji uzytkowania poniewaz klimatyzacje dostalem wraz z kupnem domku i niestety nigdzie nie moglem znalesc od niej papierow co bylo naprawiane i jak sie dokladnie obslugiwac pilotem.
Z gory dziekuje na wszelkie informacje i materialy.

Brak Ogrzewania - monterod2002 - 2008-12-13

HEAT lub "SŁONECZKO" najlepiej ustawia się przyciskiem MODE Big Grin Big Grin Big Grin

Brak Ogrzewania - klimamika - 2008-12-13

zadzwoń to ci pomogę miałem taki przypadek 694-605-613

Brak Ogrzewania - Bartek1987 - 2008-12-13

Ustawiam przyciskiem mode na Heat i nic nie daje. Ustawiam tez recznie na pilocie temperature 25 stopni i po chwili pilot przestawia sie sam na 16 stopni. A klima tak i tak nie grzeje. Wlasnie w okresie miedzy swiatecznym a sylwerstrowym troche ciezko bedzie wezwac serwis i do tego slyszalem ze to moze byc przepalona jakis bezpiecznik od nagrzewania. Czy to jest mozliwe i gdzie taki bezpiecznik mozna kupic ?

Brak Ogrzewania - Piotr - 2008-12-13

Spróbuj na jednostce wewnętrznej w okolicy płytki elektronicznej wcisnąć przycisk tzw.serwisowy zobaczysz czy masz uszkodzony pilot czy klimę.

Brak Ogrzewania - Fujitsu Szczecin - 2008-12-14

klimamika napisał(a):zadzwoń to ci pomogę miałem taki przypadek 694-605-613
Witam

Może podzieliłbyś się swoim przypadkiem z forumowiczami bo o to tu chodzi. Jeżeli przypadek niecodzienny to przyda się na przyszłość.

Bartek1987

Przycisk serwisowy jest przeważnie: podnieś osłonę filtrów na urządzeniu wewnętrznym, po prawej stronie powinien być otworek ok. 3-4mm. Pod nim jest mikro włącznik. Przyciśnij zapałką ten włącznik i przytrzymaj około 5-10 sekund. Powinno być słychać podwójne piknięcie, klimatyzator włączy się w trybie awaryjnym, pominie większość czujników.
Może też być tak, że włącznik może włączać tylko funkcje chłodzenia (jednokrotne wciśnięcie) lub pierwsze kliknięcie włącza funkcję auto, drugie chłodzenie, trzecie grzanie. Ta diagnoza wyeliminuje nam niepoprawną pracę pilota.
Pisząc to mam wiarę że wymieniłeś baterie w pilocie Smile

Napisz coś więcej o tej wymianie czynnika.

Pozdrawiam

Brak Ogrzewania - klimamika - 2008-12-14

albo nie ma funkcji grzania
albo płytka nie wysyła sygnału i elektrozawór się nie przestawia cała sztuczka
zaczął bym od tego
pozdrawiam

miałem taki przypadek z fujitsu przekaźnik na płytce wybuchł sobie
w skutek zwarcia i tylko chłodził po wymianie płytki działa
pozdrawiam

Brak Ogrzewania - monterod2002 - 2008-12-14

ja to bym proponował zrestartować na początku pilota ( przyciskiem reset lub poprzez wyjecie bateri na jakiś czas , może głupie ale często skuteczne)
następnie zrestartować klime poprzez wyłączenie jej na chwile z pod napięcia
potem zobaczył czy w pilocie nie ma czasem po zdięciu pokrywki od bateri jakiś mini przełaczników na których jest wyłączona opcja grzania
a grzanie powinno byc w tym modelu z tego co pamiętam
powodzenia

Brak Ogrzewania - Carlos - 2008-12-14

Napewno posiada funkcję grzania.Też bym się skłaniał do propozycji "monterod2002"

i ja się z tymi propozycjami zgodzę warto spróbować

Brak Ogrzewania - monterod2002 - 2008-12-14

a propo co z tym napełnianiem czynika na nowo czyżby stara 407 sie ulotniła

Brak Ogrzewania - gadget - 2008-12-14

Dziwna sprawa z tym pilotem ktory sam (!!!) przestawia sie na 16 stopni ???

Brak Ogrzewania - monterod2002 - 2008-12-15

kolego a może ty masz poprostu zabrudzony w środku pilocik i np. kurzem i wtedy też różne jaja sie dzieją.???????

Brak Ogrzewania - byniom - 2008-12-15

Ostatnio też spotkałem się z pilotem który nie pamiętał ustawień i po włączeniu zawsze ustawiał temperaturę na 18 st a jednostka wewnętrzna ten sygnał przyjmowała . Dziwne też było to ż ewysyłał sygnał w momencie włączenia , powinien to zrobić dopiero po podaniu sygnały . Będzie zgłoszony do reklamacji bo sprzęt jest jeszcze na gwaracnji.

Brak Ogrzewania - monterod2002 - 2008-12-15

Bartek no może coś wkońcu byś napisał co z klimą!!!!!!!!

Brak Ogrzewania - Bartek1987 - 2008-12-24

jutro jade do domku wiec dokladnie opisze co zrobilem i jakie skutki to dalo Smile dziekuje wszystkim za wiecej i mniej wyczerpujace odpowiedzie. Zycie wszystkim wesolych swiat Smile oraz udanego nowego roku Smile